Bankomat: spása, když nemůžeme na pobočku?

Bankomat: spása, když nemůžeme na pobočku?
Využíváte bankomat jen k výběru hotovosti? A co další služby? Chcete vložit bankovky na účet a nemáte čas zajít na pobočku? Potřebujete půjčit peníze? Podat příkaz k úhradě? Banky se snaží o unikátnost svých bankomatů, co všechno tedy které umí?

Se skutečností, že bankomaty kromě výběru hotovosti, zjištění zůstatku a tisku informací poskytují i spoustu dalšího, se setkáváte při každém potvrzení PINu. Že chcete peníze a s ničím dalším se nezdržovat? Pak vězte, že někdy vám toto zdržování může ušetřit čas. A taky peníze. Služby poskytované bankomaty jsou zdarma.

Bankomat umí peníze i "spolknout"

Například v Živnostenské bance nemusíte s hotovostí chodit na pobočku, ale můžete ji vložit přes bankomat. A to až 30 bankovek během jednoho vkladu. Máte-li víc peněz, můžete vklad zopakovat ihned po vyjmutí a znovu zasunutí karty. Celkem můžete takto hotovost vložit maximálně 3x. Ušetříte tak přinejmenším 20 Kč, které byste dali poradci na pobočce. Bankomat vám totiž hotovost spolyká zdarma. Tuto službu zatím nenabízí žádná jiná z námi porovnávaných 10 bankomatových sítí.
Dále u ŽB ale můžete zjistit jen zůstatek na účtě, což není nic výjimečného, a takzvaný minivýpis. To znamená vypsání posledních 5 transakcí provedených kartou. Pokud potřebujete jiné služby, jako například dobití zůstatku mobilního telefonu, nezbývá než použít bankomat jiné sítě.

Na kterých bankomatech si tedy můžete zvýšit svůj limit u mobilu? Máte-li Oskara, běžte k bankomatovým sítím Citibank, České spořitelny, ČSOB, Euronet (používá ji HVB Bank), Komerční banky či Volksbank. Na všech uvedených bankomatech, s výjimkou těch České spořitelny, můžete navíc platit i za tarify se zpětným vyúčtováním a aktivovat služby roaming a volání do zahraničí. Bližší vysvětlení těchto služeb operátora Oskar najdete v tabulce.

T-Mobile jedničkou? Jak v čem

Telefonujete s Eurotelem? Pak vám předplacenou kartu umožní dobít bankomaty Citibank, České spořitelny, Euronetu a Komerční banky. Zaplatit fakturu můžete jen prostřednictvím bankomatů Komerční banky.

T-Mobile rozhodně není jedničkou v poskytování služeb pomocí bankomatů. Takto si můžete zvýšit zůstatek předplacené karty jen u ČSOB, Komerční banky a Volksbank. Majitelé tarifů mají smůlu. Musí platit jinak.

Služby, které poskytují bankomaty kromě výběru hotovosti, zjištění zůstatku a tisku informací
Služba
Banka
Česká spořitelna (profil, názory) Komerční banka (profil, názory) ČSOB (profil, názory)
Poštovní spořitelna
(profil, názory)
BAWAG (profil, názory)1)
Volksbank (profil, názory) GE Money Bank (profil, názory)
Dobití Oskarty / karty Go (Eurotel) / karty Twist (T-Mobile) ano/ano/ne ano/ano/ano ano/ne/ano ano/ne/ano ano/ano/ne
Další možnosti platby Oskarovi 2) ne ano ano ano ano
Úhrada faktury měsíčního vyúčtování hovorů Eurotelu ne ano ne ne ne
Možnost požádat o půjčku ne ne ne ne ano
Upozornění na končící platnost karty ne chystá se ne ne ano
Vklad hotovosti ne ne ne ne ne
Zadání platebního příkazu ano ne ne ne ne
Bankomat pro nevidomé ano ne chystá se ne ne
Zdroj dat: banky
Poznámka: 1) BAWAG využívá bankomatové sítě ČSOB. Má pouze 4 vlastní bankomaty. Ty však slouží jen pro výběr hotovosti a kontrolu zůstatku takzvanými charge kartami
2) jedná se o následující služby: úhrada faktury měsíčního vyúčtování hovorů, platba předem, navýšení volací zálohy u uživatelů tarifních programů, aktivace roamingu, zaplacení zálohy na volání do/ze zahraničí.

Služby, které poskytují bankomaty kromě výběru hotovosti, zjištění zůstatku a tisku informací
Služba
Banka
Euronet - této sítě využívá HVB Bank (profil, názory) Raiffeisenbank (profil, názory) eBanka (profil, názory) Živnostenská banka (profil, názory) CitiBank *(profil, názory)
Dobití Oskarty / karty Go (Eurotel) / karty Twist (T-Mobile) ano/ano/ne ne/ano/ne ne/ne/ne ne/ne/ne ano/ano/ne
Další možnosti platby Oskarovi ano ne ne ne ne
Úhrada faktury Eurotelu ne ne ne ne ne
Možnost požádat o půjčku ne ne ne ne ne
Upozornění na končící platnost karty ne ne ne ne ne
Vklad hotovosti ne ne ne ano ne
Zadání platebního příkazu ne ne ne ne ne
Bankomat pro nevidomé ne ne ne ne ne

Zdroj dat: banky
* CitiBank má jen 8 vlastních bankomatů. Karta je použitelná na bankomatech označených logem Cirrus

Bankomat GE: unikát svého druhu

U bankomatů GE Money Bank si sice kredit nedobijete, zato si můžete vybrat mezi jinými, mnohdy nestandardními službami. Pomocí takzvané služby Infolimit zjistíte, kolik peněz je vám banka připravena okamžitě půjčit. O půjčku mohou požádat i neklienti. Naťukáte číslo svého mobilního telefonu a bankéř se vám ozve s výsledkem. Infolimit GE je jediný svého druhu v celé Evropě.
Končí vám platnost karty? Bankomat vás upozorní s tříměsíčním předstihem. Tuto službu se chystá do konce roku zavést i Komerční banka.

Bonusová Česká spořitelna

I Česká spořitelna má svůj unikát. Dokonce hned dva. Na žádném jiném bankomatu nemůžete podat platební příkaz. Druhá jedinečnost se skrývá v tom, že zůstatek svého účtu se může dozvědět i "neklient" banky. Ale pouze v případě, že vlastní kartu asociace VISA.
Platíte-li často kartou, nabízí se využívat Bonus program ČS. Nevíte, co to je? Za každých 20 Kč, které jste utratili nikoliv hotově nebo převodem, ale přímo použitím karty, vám banka přičte jeden bod. No a když jich nasbíráte opravdu hodně, dostanete třeba batůžek. Na bankomatu se pak můžete podívat, kolik bodů už máte.

Nevidomí, čtěte!

Banky mají něco i pro nevidomé. Česká spořitelna opět zaútočila na první místo a letos zprovoznila bankomat pro nevidomé. Zatím slouží jen k výběru hotovosti. Do konce roku chce přidat ještě dalších 10 až 15 takovýchto bankomatů. ČSOB společně s Poštovní spořitelnou také plánují ještě letos uvést bankomaty pro nevidomé a slabozraké.

Nabídka služeb je tedy různorodá. Možnosti bankomatu asi nebudou tím rozhodujícím pro výběr banky. Jejich stěžejní funkcí tak stále zůstává výběr hotovosti. Jste přitom spokojeni s nabídkou minimální vybírané částky? Ta se pohybuje od 100 Kč do 500 Kč. Banky tuto částku považují za dostatečně malou, protože průměrně se vybírá v tisících Kč. Anketa uspořádaná na našem webu však jednoznačně ukázala opak.

Využíváte i jiných služeb bankomatů než klasického výběru hotovosti? Zaujala vás možnost požádat o úvěr prostřednictvím bankomatu? Dobíjíte si takto kredit u mobilního telefonu? Připojte se do

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2005 9:47, Pavel

Ze článku jsem pochopil, že se ten limit vztahuje na jeden vklad, ne na všechny dohromady. Nicméně, jak tak koukám, tak to omezení na půl miliónu už z článku zmizelo.

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Servis 24 České spořitelny má bezpečnostní chybu

6. 9. 2005 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Servis 24 České spořitelny má bezpečnostní chybu

Česká spořitelna před časem zavedla nový bezpečnostní prvek. Zjistili jsme, že kvůli chybě v aplikaci je prakticky bezcenný. Ohroženy jsou i další funkce služby Servis 24. Spořitelna... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Nekývněte v září na první banku

18. 8. 2005 | Dana Chytilová

Nekývněte v září na první banku

Nechcete začít další školní rok bez běžného účtu? Dostanete příležitost k jeho založení. Pracovníci bank v září totiž navštěvují školy a lákají nové studenty právě na tu jejich banku.... celý článek

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

21. 7. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou... celý článek

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Partners Financial Services