Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny

Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny
Poštovní spořitelna začíná doplňovat svou "nekompletní" nabídku, přichází totiž s vlastním internetbankingem a hybridní platební kartou. Co od těchto novinek mohou klienti očekávat?

V současné době mohou klienti Poštovní spořitelny (profil, názory) využívat pouze internetového bankovnictví ČSOB. To se ovšem od poloviny června změní a peněžní ústav nabídne zákazníků svůj vlastní internetbanking. Bude obdobou produktu ČSOB (profil, názory), nebo se bude lišit?
Začátkem května banka změnila i platební kartu Maxkarta banky, která je nyní vydávána s EMV standardem. Co to znamená?

 

Na vlastních nohou

Zákazník, který si chce v Poštovní spořitelně v současnosti zřídit internetové bankovnictví, sice uspěje, získá však vlastně produkt ČSOB. To se změní od 16. června, kdy banka mezi své produkty zařadí vlastní Max internetbanking PS.

Digitální certifikát

U ČSOB se do systému uživatelé přihlašují pomocí čipové karty, pro autorizaci aktivních operací využívají elektronický podpis, který se na čipové kartě generuje a je unikátní ke každé operaci. Údaje klientů čipovou kartu nikdy neopustí a není je možné z karty přehrát jinam. Karta je chráněna pomocí PINu, bez něhož ji nelze použít a zneužít v případě ztráty nebo krádeže. Více si o internetovém bankovnictví přečtěte v článku Internetbanking: vylučuje bezpečnost pohodlí?

Produkt je upravenou obdobou internetového bankovnictví ČSOB. Liší se v autorizaci aktivních transakcí, tedy například provádění jednorázových či trvalých příkazů. Přesně řečeno využívá pouze takzvaného SMS klíče, ale nenabízí možnost elektronických certifikátů. Důvodem je podle zástupců peněžního domu fakt, že pořízení potřebných zřízení je pro klienty banky příliš drahé. U SMS klíče musejí zájemci vlastnit "pouze" mobilní telefon.

Klientům bude posílán autorizační kód, nahrazující elektronický podpis, na mobilní telefon. Kód má omezenou časovou platnost a lze ho použít pouze jednou (pro další transakci je nutný nový). Při prováděné transakcí, ke kterým potřebují autorizační kód, jen na webu kliknou na tlačítko "Certifikuj" a banka jim zašle kód na mobil. Nevýhodou může být situace, kdy klienti potřebují využívat internetového bankovnictví a nacházejí se v oblasti bez GSM signálu.
Pro přihlášení a autorizaci pasivních operací, to znamená kontrolu zůstatku či historie, uživatelům stačí pouze identifikační číslo a PIN. O internetbanking mohou klienti zažádat na České poště, prostřednictvím vyplněné žádanky.

Karty hybridní, tedy karty s čipem i magnetickým proužkem, dnes už v tuzemsku některé finanční instituce vydávají. Do roku 2005 by podle zástupců MasterCard a Visa měly všechny elektronické karty v Evropě být opatřeny vedle magnetického proužku také čipem. Výhodou čipu proti magnetickému proužku je nesrovnatelně vyšší bezpečnost a více možností. Čipové karty totiž budou zvládat řadu dalších aplikací: věrnostní programy, doklady, práva pro vstup do budov, elektronická peněženka a další.
Bezpečnost například plateb u obchodníků je zajištěná vyžadováním PIN kódu. Ten si navíc budou moc majitelé sami volit.
O čipové technologii jsme psali v článcích Čipové karty - sen anebo realita!, Svět platebních karet hlásí novinky nebo Čip přicházi do Čech.

Klienti neplatí za zřízení ani vedení služby žádný poplatek. Platí pouze za druhé a další zjištění zůstatku od 2 do 3 Kč podle typu programu a za zrušení a změnu trvalého příkazu nebo zjištění historie účtu 3 Kč. Operace jsou zdarma pro postžirový účet v programu Plus a Elektron i postkonto v programu Max a Elektron. Majitelé také vydají 3 Kč za odeslání informace prostřednictvím SMS zprávy.
Klienty používající GSM banking také potěší fakt, že Poštovní spořitelna již spolupracuje se všemi třemi mobilními operátory.

Plastik s čipem

Druhou novinkou je přeměna platební karty. Vedle toho, že banka vyměnila karetní asociaci MasterCard za Visa (proměna karet postupně proběhne do roku 2007), také přešla u Maxkarty na EMV standard. To znamená, že karta má magnetický proužek i čip.
Díky čipové aplikaci mohou držitelé platební kartu používat na obchodních místech Poštovní spořitelny mnoha způsoby: lze vybírat nadlimitní částky, vložit peníze na účet nebo podat jednorázový příkaz k úhradě. Na poštách lze Maxkartou i bezhotovostně platit složenky a peněžní poštovní poukázky. Čip také umožňuje majiteli nastavit určitá omezení karty pro další disponující osobu. Je možné blokovat nadlimitní výběry na poště nebo zakázat podávání jednorázových příkazů.

A proč změna kartové společnosti? Ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská vysvětluje, že jde o rozhodnutí banky, ČSOB a vlastně i belgické KBC Bank. Nejde tedy o žádný spor se společností MasterCard, například kreditní karty skupina nadále vydává pod hlavičkou této asociace.

Co si myslíte o internetbankingu Poštovní spořitelny? Máte nějaké zkušenosti s SMS klíčem? Uvítáte hybridní platební kartu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2004 12:32, Honzajs

Potom se ale nemůžou divit.¨

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 6. 2004 14:25, KarelM

To zpoplatneni je opravdu neprijemne. Za druhe a dalsi zjisteni historie uctu v mesici se bude platit 2 Kc. Mozna je to v souvislosti s autentizaci pres SMS zpravu. Banka s odeslanim SMS ma zrejme naklady a tak to castecne prenasi na klienta.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

10. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

Na každé platební kartě je uvedeno její číslo. Díky této identifikaci mohou hlavně majitelé embosovaných karet nakupovat v internetových obchodech. Hrozí tu ovšem nebezpečí, že se číslo... celý článek

Internetbanking: vylučuje bezpečnost pohodlí?

29. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Internetbanking: vylučuje bezpečnost pohodlí?

Zabezpečení internetového bankovnictví je důležité. Každá banka volí jiný systém, rozhoduje se mezi stupněm bezpečí a pohodlí. Jaké jsou přednosti a nedostatky jednotlivých variant? celý článek

Svět platebních karet hlásí novinky

6. 4. 2004 | Kristýna Havligerová

Svět platebních karet hlásí novinky

Bezkontaktní platební karty, karty se zdrojem světla či zvuku nebo s fotografií domácího mazlíčka. To jsou některé z novinek, kterými by nás už brzy mohly překvapit karetní společnosti. celý článek

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

Čipové karty - sen anebo realita?

9. 7. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Čipové karty - sen anebo realita?

O nutnosti přechodu platebních karet na čipovou technologii není pochyb. Stejně tak je jasné, že to bude stát nemalé prostředky a především čas. Zkusme se podívat, kam se české bankovní... celý článek

Partners Financial Services