Penzijní fondy vábí „poslední klienty“. Necháte se zlákat?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 27. 9. 2012 | 6 komentářů
Na zajištění penzijního připojištění za stávajících podmínek máte čas jen do konce listopadu. Zástupci penzijních fondů budou v naší exkluzivní anketě argumentovat, proč byste se měli rozhodnout právě pro ně.
Penzijní fondy vábí „poslední klienty“. Necháte se zlákat?

Pokud ještě nemáte sjednané penzijní připojištění a stojíte o to, abyste měli při svém spoření na stáří jistotu nezáporného zhodnocení a možnost výsluhové penze (částečného výběru peněz po 15 letech), máte nejvyšší čas vybrat si penzijní fond, kterému věříte. Stávající podmínky penzijního připojištění totiž budou platit jen u smluv uzavřených do 30. listopadu 2012. Od roku 2013 si budou moci zájemci v rámci třetího pilíře spořit pouze v nově vzniklých účastnických fondech, ve kterých budou mít sice možnost výběru z několika investičních strategií, stávající garance ale už budou nenávratně pryč.

O penzijní připojištění je zájem

Na konci prvního pololetí roku 2012 mělo v penzijních fondech, takzvaném třetím pilíři důchodového systému, peníze 4,6 milionu lidí. Můžeme očekávat, že do konce letošního roku se k nim ještě dost dalších přidá. Důvod je celkem jasný. Zatímco kolem druhého pilíře se neustále vznáší řada otazníků a není vůbec jisté, kdy bude spuštěn, penzijní připojištění v současné podobě nabízí celkem srozumitelné a prověřené podmínky, navíc se státní podporou.

Velké „stěhování“ v rámci třetího pilíře nastalo už na začátku letošního roku: přestup mezi jednotlivými penzijními fondy byl totiž možný pouze do 28. února. V tomto období získal nejvíce nových klientů Allianz penzijní fond, největší exodus účastníků naopak zaznamenal Aegon penzijní fond. Když se podíváme na počet aktivních účastníků v jednotlivých fondech na konci prvního pololetí, zjistíme, že i od dubna do června nejvíce bodoval Allianz penzijní fond, zatímco nejvíc ztratil Axa penzijní fond. Do konce listopadu se mezi penzijními fondy strhne boj o klienty, kteří dosud nemají sjednané penzijní připojištění.

Zástupců všech penzijních fondů jsme se proto zeptali, na co se budou snažit klienty nalákat.

Proč by si měl nerozhodnutý klient zvolit právě jejich penzijní fond? Jak hodnotí jeho dosavadní výsledky? A čím se jejich fond odlišuje od konkurence? Nerozhodnutí a neupsaní, čtěte pozorně, zvažujte ještě pozorněji. Nezapomeňte, že každý přirozeně chválí své zboží (někdo obratněji, jiný míň), a nezapomeňte, že nikde není psáno, že vůbec penzijní připojištění musíte mít. I když teď nejspíš každý den uslyšíte opak.

Jak jde lov? Komu se zatím daří získávat nejvíc klientů

Penzijní fond

Počet klientů

Přírůstek/
ztráta

4. čtvrtletí 2011

1. čtvrtletí 2012

2. čtvrtletí 2012

Allianz PF

212 156

305 574

328 837

+116 681

PF Komerční banky

507 626

515 150

516 022

+8 396

PF České spořitelny

938 209

957 331

946 295

+8 086

PF České pojišťovny

1 162 495

1 162 498

1 167 597

+5 102

Generali PF

62 087

64 068

65 718

+3 631

AEGON PF

114 521

102 421

102 296

-12 225

ING PF

408 312

402 151

384 221

-24 091

ČSOB PF Stabilita

721 634

715 606

695 709

-25 925

AXA PF

472 169

462 479

438 908

-33 261

Zdroj: Asociace penzijních fondů

Allianz penzijní fond

Libor Novák, provozní ředitel

Libor Novák
+95
+
-

Allianz penzijní fond je nejvíc rostoucí fond v zemi. Klienty láká především díky dlouholetému atraktivnímu zhodnocení, v posledních letech nejvyššímu na trhu, a také díky nejvyššímu ratingu mateřské firmy (AA), jež garantuje stabilitu, což je pro takový „běh na dlouhou trať“ velmi podstatné. Není tedy divu, že jen začátkem roku přišlo do tohoto fondu sto tisíc nových klientů.

Allianz penzijní fond hodlá roli penzijního připojištění v novém modelu výrazně posílit, a chce uspokojit všechny své klienty. Jak ty, kteří budou i nadále upřednostňovat garanci nezáporného zhodnocení, tak i ty, kteří budou v nových účastnických fondech hledat dynamičtější profil. Zejména u mladších klientů, vstupujících do systému na dlouhou dobu, se dá očekávat zájem o rizikovější, ale potenciálně výhodnější investice. Máme odkud čerpat zkušenosti, protože celosvětově je Allianz druhým největším správcem aktiv, neboť má ve své správě majetek klientů v hodnotě 1 600 miliard eur

Úspěchů Allianz penzijního fondu si všimli nejen odborníci, ale i laická veřejnost. Od roku 2010 byl v rámci několika žebříčků a soutěží vyhlášen již devětkrát jako nejlepší. Je držitelem mnoha nejvyšších ocenění v soutěži Zlatá koruna, ve které jsou hodnotiteli nezávislí odborníci z Finanční akademie, nebo Zlatý Měšec, což je anketa, ve které se nezdráhají vyjádřit svůj názor na finanční instituce naopak klienti. Také v soutěži Banka roku si jej vybrali odborníci jako nejlepší penzijní fond.

Penzijní fond České pojišťovny

Tomáš Matoušek, generální ředitel

Tomáš Matoušek
+122
+
-

Všichni bychom chtěli prožít stáří v klidu a pohodě, naplněni životními zkušenostmi a obklopeni svými blízkými. Realita státních důchodů se od obrázku idylické penze stále vzdaluje, proto roste význam vlastního spoření. Svěřit někomu celoživotní úspory, které vám mají tuto představu naplnit, vyžaduje důvěru. Penzijní fond České pojišťovny ji má. Svou odborností a orientací na poskytování kvalitního spoření na stáří si získal pověst profesionála a důvěru téměř 1,2 milionu klientů. Každý čtvrtý účastník penzijního připojištění spoří u nás. Staráme se o vklady svých klientů, které už přesahují 60 miliard Kč. Spravujeme aktiva, která představují čtvrtinu celého penzijního trhu, což z nás dělá nejsilnější penzijní fond v Česku. To, co klienti ale skutečně oceňují, je náš přístup. Klientský servis PF ČP zahrnuje vedle bohaté pobočkové sítě také moderní nástroje – vlastní Klientský portál, SMS služby, web a microsite www.vseopenzich.cz. Bezkonkurenční kvalita a rozsah služeb pro klienty nám nedávno vynesly bronzové hodnocení v soutěži penzijních fondů Zlaté euro. Penzijní fond České pojišťovny je pravidelným vítězem v kategorii penzijních fondů soutěže CZECH TOP 100 a ocenění získává i v dalších soutěžích jako například Penzijní fond roku, WEB TOP 100, Zlatý měšec nebo Zlatá koruna. Zkrátka - víme, co děláme a děláme to dobře.

Koprfíld koprní

Zvětšíte kliknutím. Další komiksy na Peníze.cz
Vyrobeno v MaComixově Comicscreatoru

Zlatý padesátník, BůCzech TOP 100, Zlatý fenik, Nejpenzijnější z fondů, Alzheimerova cena, Cena evropského důchodce – jak uvidíte dál, cen je pro každého dost. A my víme, čím to je...

AXA Penzijní fond

Pavel Trávník, vedoucí úseku administrativy fondů

Pavel Trávník
-8
+
-

AXA penzijní fond poskytuje svým klientům správu vložených finančních prostředků a prostřednictvím každoročně připisovaného zhodnocení je v dlouhodobém horizontu chrání před inflací. K tomu však nabízí i další výhody. Každý klient AXA penzijního fondu může získat platební kartu AXA CLUB, se kterou může uspořit víc peněz na stáří. Jejím pravidelným používáním lze významně navýšit naspořenou částku. Stačí při nakupování místo hotovosti používat AXA kartu a za každou transakci klient získá jednoprocentní bonus. U vybraných partnerů pak bonus může dosáhnout výše čtyř až sedmnácti procent. Tyto bonusy jsou pak každý měsíc převáděny na účet penzijního připojištění. K dalším benefitům AXA karty patří asistenční služby v domácnosti v celkové výši až 49 000 Kč ročně. K dispozici jsou už následující den po aktivaci karty. Klientům můžeme pomoci např. v případě, že si zabouchnou dveře, nebo se po dobu jejich dovolené postaráme o vybírání pošty ze schránky. K dalším zajímavým doplňkovým službám patří také cestovní pojištění, které si členové AXA CLUB mohou uzavřít za velmi výhodných podmínek.

AXA chce svým klientům co možná nejvíce usnadnit komunikaci s penzijním fondem a nabízí jim proto nejen on-line přístup na jejich individuální účet penzijního připojištění, ale také nadstandardní službu zasílání všech informací o smlouvě a ročním výpisu prostřednictvím SMS nebo zabezpečeným e-mailem, a to zcela zdarma.

ČSOB Penzijní fond Stabilita

Karel Svoboda, generální ředitel

Karel Svoboda
-11
+
-

Vedle toho, že je ČSOB Penzijní fond Stabilita součástí Skupiny ČSOB, která ve všech oblastech českého finančního trhu zaujímá přední pozice, je odpovědí na vaši otázku samotná filozofie našeho přístupu ke klientům. Nabízíme jim nikoliv produkt, ale nejlepší řešení. Neřadíme si klienty do kategorií, pro něž máme připravená univerzální doporučení, ale každému klientovi připravujeme na míru šitý plán. To se v souvislosti s penzijní reformou pozitivně projeví především u těch klientů, kteří budou zvažovat vstup do druhého pilíře. Takový krok se vyplatí skutečně jen vybrané skupině lidí, především mladým lidem s nadprůměrnými příjmy. Pokud pro někoho druhý pilíř nebude vhodný, nedoporučíme mu jej ani mu nebudeme slibovat nereálné výnosy.

Za dobu své existence prokázal ČSOB Penzijní fond Stabilita významné postavení na trhu, a to i v době finanční krize. Porovnáme-li výsledek penzijního fondu s úrokovými sazbami na spořicích účtech či termínovaných vkladech, jsou hodnoty připisovaného výnosu konkurenceschopné, navíc nejsou zatěžovány pravidelnými poplatky a ke zhodnocení je třeba připočítat i státní podporu a případný příspěvek zaměstnavatele.

Od konkurence nás odlišuje již zmíněné osobní poradenství. S každým klientem probíráme jeho potřeby a možnosti a doporučujeme mu tu optimální cestu, jak co nejlépe a nejbezpečněji dosáhnout svých očekávání. A to je něco, co nás odlišuje od konkurence a v čem spočívá naše výhoda zdravého a rovného vztahu s klientem.

Penzijní fond Komerční banky

Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel

Pavel Jirák
-2
+
-

Penzijní fond Komerční banky je pro víc než půl milionu obyvatel České republiky dlouholetým spolehlivým partnerem pro spoření na stáří. Disponuje silným finančním zázemím Komerční banky, která je jeho stoprocentním akcionářem, a patří mezi největší penzijní fondy na českém trhu.

Proklepněte si to

Jistě: že se některému fondu dařilo loni a předloni pěkně, to ještě není záruka, že se mu tak bude dařit letos, napřesrok a dalších dvacet let. Dokonce ani to, že se mu dařilo deset let, ještě nezaručuje vůbec nic. Ale aspoň signál čehosi to je.

Nasimulovali jsme, kolik by vám reálně konkrétní fondy vydělaly, kdybyste v nich spořili poslední dva roky a posledních deset let:

Díky konzervativní investiční strategii a profesionální správě aktiv překonává Penzijní fond KB svým zhodnocením, připsaným účastníkům, dlouhodobě míru inflace. O penzijní úspory svých účastníků se fond postaral spolehlivě v dobách ekonomického růstu i v posledních letech finančních a ekonomických krizí. Stabilní výnosy státních dluhopisů a prémiových korporací umožňují efektivně zhodnocovat prostředky účastníků při zachování minimální míry rizika.

Penzijní fond Komerční banky získal v letech 2011 a 2012 prestižní ocenění Nejlepší penzijní fond v ČR od uznávaného mezinárodního magazínu World Finance a od finančního portálu Global Banking & Finance Review. Je jediným penzijním fondem v České republice, který dokázal získat obě ocenění v jednom roce a navíc dva roky po sobě.

Penzijní fond Komerční banky dlouhodobě zhodnocuje prostředky účastníků nad míru inflace oznamovanou Českým statistickým úřadem. Při velmi nízkém riziku investičního portfolia tak zajišťuje bezpečně uchování hodnoty úspor na dobu důchodového věku.

Příslibem finanční stability a silného kapitálového zázemí je jediný akcionář fondu – Komerční banka. Finanční skupina Komerční banky obsluhuje v České republice 2,5 milionu klientů, disponuje výbornou likviditou a silnou kapitálovou pozicí, která výrazně překonává regulatorní požadavky. Komerční banka je navíc jedinou českou veřejně obchodovanou bankou – na jejím úspěchu se tak mohou podílet ve velké míře také obyvatelé České republiky, neboť z celkového počtu více než 45 tisíc akcionářů je necelých 40 tisíc akcionářů fyzickými osobami z ČR.

Penzijní fond Komerční banky nabízí účastníkům vždy „něco navíc“ – jako první na trhu zpřístupnil internetový účet pro aktivní správu penzijního připojištění on-line, každému klientovi poskytne slevovou kartu Sphere a s ní slevy 5–30 % u více než 9000 obchodníků či Program lázeňské a rekreační péče, se kterým zůstanou klienti fit i v době, kdy na úspory na penzi musejí aktivně vydělávat.

Penzijní fond České spořitelny

Aleš Poklop, generální ředitel a předseda představenstva

Aleš Poklop
-2
+
-

U nás v Penzijním fondu České spořitelny doporučujeme klientům zvážit především stabilní a silné zázemí finanční skupiny, jíž je penzijní fond součástí a která garantuje určitou jistotu. Akcionáři penzijních fondů totiž u penzijních připojištění se současnými podmínkami garantují tzv. nezáporné zhodnocení, tedy návratnost prostředků klientů. Je tedy důležitá kapitálová síla akcionáře. Myslím, že v případě České spořitelny nikdo o její stabilitě a síle nepochybuje, a to dává klientům velkou záruku bezpečí. Důležité je to tím spíš, že vzhledem k důchodové reformě je možné si tuto garanci uchovat pouze u smluv uzavřených do konce listopadu, přičemž po reformě už nebude možné změnit si v rámci stávajících podmínek penzijní společnost.

Propojeno: Inflace vs. fondy: 5 : 4

Červenec 2012. Všechny penzijní fondy už ohlásily výši zhodnocení v loňském roce. Průměrná výše – 1,7 procenta. Inflace – 1,9 procenta. Reálné zhodnocení – v průměru záporné. Inflaci, nijak závratnou, dokázaly překonat čtyři fondy z devíti.

Náš fond dále vyniká především vysokým zhodnocením, které i v desetiletém průměru dosahuje nejvyšší hodnoty mezi velkými penzijními fondy. Letos jsme mimochodem byli mezi několika penzijními fondy, které porazily inflaci. Zhodnocení klienty tradičně zajímá nejvíce, ale neméně důležitým ukazatelem jsou tzv. náklady příštích období, které mohou značně negativně ovlivnit letošní připsaný výnos. Penzijní fond České spořitelny má náklady příštích období na klienta ze všech penzijních fondů nejnižší, takže naši klienti nemusí mít o výnos obavy.

Pokud bych měl ale poradit zcela obecně a co nejjednodušeji, tak to hlavní, nad čím by měli klienti přemýšlet, je zázemí. To znamená, aby měli dostupnou pobočku, aby se mohli spolehnout, že jim tam umí ochotně a dobře poradit nebo s čímkoli pomoci. Česká spořitelna si uvědomuje, jak důležitý je zážitek, který si klient s pobočky odnáší, a proto v současné době pracuje na přeměně pobočkové sítě, aby byla příjemná i užitečná zároveň různým typům klientů.

ING Penzijní fond

Jiří Rusnok, předseda představenstva

Jiří Rusnok
-11
+
-

Na trhu penzijních fondů patříme ke špičce. Od počátku existence ING Penzijního fondu přinášíme druhé nejvyšší zhodnocení na trhu, tedy 5,22 procenta. Za rok 2011 jsme klientům připsali nadprůměrné zhodnocení 2,14 procenta. Navíc s naší věrnostní kreditní kartou klientům z každého nákupu připisujeme jedno procento na účet penzijního připojištění, klienti mohou sledovat své prostředky přes ING penzijní portál s on-line přístupem na účet a nabízíme sedm unikátních výplatních schémat. Klienti také dostanou dárek v podobě 16 GB USB při sjednání penze on-line.

Vzhledem k vysokému zhodnocení, které jsme za minulý rok i za celou dobu přítomnosti na trhu připsali našim klientům, považuji vývoj ING Penzijního fondu za velmi dobrý. Naše služby a produkt jako takový oceňují i odborníci. Výsledkem je, že ING Penzijní fond za své nadstandardní služby a dlouhodobě vysoké zhodnocení získal v loňském roce třetí místo v soutěži Zlaté euro a v minulosti se pravidelně umísťoval v soutěži Zlatá koruna.

Naší hlavní výhodou je stabilita nejen fondu, ale také celé společnosti, ke které náleží. Pro naše klienty navíc neustále vylepšujeme veškeré služby spojené s jejich smlouvou penzijního připojištění. Pro naše klienty máme k dispozici on-line ING penzijní portál, na kterém si zájemci mohou penzijní připojištění nejen zřídit a nahlížet stav svých úspor, ale i aktivně spravovat, tedy měnit výši příspěvků či aktualizovat kontaktní údaje. Navíc přinášíme funkci tzv. daňového optima, kdy klienta upozorníme na nejvýhodnější nastavení jeho smlouvy tak, aby získal co nejvíce výhod v rámci daňových odpočtů. Klientský servis považujeme za základ našeho byznysu, proto jej i do budoucna plánujeme obohacovat a vylepšovat.

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

AEGON Penzijní fond

Vladan Elšík, ředitel

Vladan Elšík
+76
+
-

Aegon nabízí zejména výhodné zhodnocení naspořených prostředků. Průměrně za posledních pět let jsme připsali klientům 2,76 procenta ročně, což je druhé nejlepší zhodnocení na trhu.

Anketa

Už tam jste?

Navíc se klienti penzijního fondu Aegon mohou spolehnout na silného akcionáře. Tím je finanční koncern Aegon, který patří se 47 miliony zákazníků ve dvaceti zemích mezi největší světové společnosti v oblasti životního pojištění a penzijního připojištění. Za své výsledky v oblasti zabezpečení občanů na důchod obdržel koncern Aegon řadu ocenění. Naposled se jednalo o dvě nominace a dvě ocenění v European Pensions Awards 2012. AEGON Penzijní fond v České republice získal letos druhé místo v soutěži Zlatý Měšec.

Vždy chceme našim klientům poskytovat co nejlepší servis. V rámci toho může každý, kdo má s námi uzavřenou smlouvu, využít službu AEGON Online. Jedná se vlastně o přístup ke klientskému účtu přes internet 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Přístup do služby je bezplatný a lze o něj zažádat přes internet na adrese https://online.aegon.cz.

Penzijní fond Generali

Jiří Cívka, tiskový mluvčí

Jiří Cívka
-8
+
-

Spoření s penzijním fondem Generali pomůže zajistit kvalitní životní standard i pro období penze. Garantuje stabilní zhodnocení vkladů. Z dlouhodobého hlediska, které je pro tento typ spoření rozhodující, je penzijní fond Generali jediným fondem na trhu s průměrným zhodnocením vyšším než 5,2 % (1995–2011). Kapitálová síla jediného akcionáře, pojišťovny Generali, která je součástí finančně silné mezinárodní společnosti Generali Group, je zárukou serióznosti, a tím sociálních a finančních jistot klientů. Penzijní fond Generali připisuje klientům výnosy na účty i v průběhu vyplácení penzí, přičemž nabízí možnost sjednat všechny zákonem stanovené penze. Svůj účet mohou klienti obsluhovat prostřednictvím internetových stránek fondu. V případě potřeby mohou také využít bezplatné konzultace na kterékoliv pobočce Generali. Rozsáhlá síť kontaktních míst je dostupná na celém území České republiky. Penzijní fond Generali dbá na informovanost svých klientů, proto jim pravidelně zasílá písemné zprávy o stavu jejich osobního účtu, o hospodaření fondu, o počtu klientů, o umístění prostředků penzijního fondu, jejich uložení a jejich výši.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2012 16:16, vít suchý

Dovolím si jít v úvaze trochu dál a k jádru věci - Když už by chtěl člověk "vstoupit" do některého ze stávajících penzijních fondů, tak by se měl v první řadě rozhodnout, co vlastně od finančního produktu, kam posílá peníze na odloženou spotřebu na svůj důchod, vlastně chce.

POkud mu stačí jen sliby jak fondu, tak státu (=státní příspěvky ) "jistota černé nuly" a 2,6 miliardy nákladů období budoucích v celém systému, pak je tu na správném místě a s klidem může doplnit řady 4,6 milionů optimistů...

Pokud ale klienta zajímají nějaká konkrétní čísla - a tím myslím čísla napsaná ve smlouvě - jako garantovaná kapitálová výplata, nebo garantovaná výše doživotního důchodu - tak to by musel se svými penězi úplně jinam a adrenalin spoření na penzi v penzijních fondech pak určitě přenechát výše zmíněným optimistům...

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

11. 7. 2012 | Dušan Šídlo | 29 komentářů

Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Jeho průměrná výše činila 1,7 procenta. Inflace byla 1,9 procenta, takže reálné zhodnocení je v... celý článek

Na stáří spořte s...

10. 6. 2012 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Na stáří spořte s...

Připravte se, bude to maso! Už to sice začalo, ale ještě to není úplně ono... Brzy nemine den, aby vás někdo nenutil myslet na budoucnost. Ve skutečnosti ale nebude chtít, abyste se... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

22. 5. 2012 | Aleš Tůma | 31 komentářů

Kdy začít spořit na penzi? Co nejdřív!

V průměru máme důchod 57 procent mzdy. U lidí s vyššími příjmy je poměr důchodu ke mzdě ještě nižší. Pokud má v penzi zbýt na koníčky či cestování, je třeba spořit. Třeba podle hesla... celý článek

Partners Financial Services