Penzijní fondy bobtnají

Penzijní fondy bobtnají
Loňskou míru zhodnocení prostředků klientů odhadují české penzijní fondy v průměru na tři procenta. V prvních třech měsících letošního roku přilákaly sto pět tisíc nových klientů.

V Česku si na stáří spoří v rámci systému penzijního připojištění už třetina obyvatel. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku to bylo 3,71 milionů klientů. Vyplývá to z aktuálních statistik Asociace penzijních fondů (APFČR). Počet připojištěných Čechů stále roste. Na konci března jich bylo o 105 tisíc více než na konci loňského prosince, což představuje růst o tři procenta. "Neustále odhaduji slabší růst, jenže my pořád rosteme rychle," prohlásil na setkání s novináři prezident APFČR Jiří Rusnok. Pro letošek odhadl růst počtu klientů na sedm až devět procent.

Rusnok tvrdí, že rychlé přibývání počtu připojištěných obyvatel je svým způsobem zarážející. "Především proto, že jde pořád jen o dobrovolné zajištění na stáří," dodal. Zástupci penzijních fondů se shodují, že potenciál pro navyšování počtu klientů stále existuje. "Zájem se přesouvá k mladší generaci, která si ho vybírá jako nástroj dlouhodobého spoření," řekl Jan Diviš, generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny (profil, názory).

Podle údajů za rok 2006 činil podíl účastníků penzijního připojištění ve věku od 18 do 29 let 12,16 procenta. V kategorii od 30 do 39 let bylo 19 procent klientů penzijních fondů. Největší skupinou stále zůstávají lidé v rozmezí 50 až 59 let. Těch bylo v systému penzijního připojištění 26,91 procenta.

Zvyšuje se i počet firem, které přispívají zaměstnancům na penzijní připojištění. Za první tři měsíce vzrostl jejich počet o 18 tisíc na celkových 860 tisíc. V průměru přispívaly zaměstnancům 504 korunami měsíčně. Podle Rusnoka se dá čekat, že počet přispívajících zaměstnavatelů se bude i nadále zvyšovat. "Vyhovuje jim, že nenesou za budoucí penze svých zaměstnanců žádné riziko. To přenechávají penzijním fondům," připomněl Rusnok.
K 31. březnu spravovaly české penzijní fondy 141,3 miliardy korun, které už do nich klienti vložili. Ve srovnání se stejným datem v roce 2006 jde o nárůst o téměř čtvrtinu. Zisk všech fondů za letošní první čtvrtletí dosáhl 1,4 miliardy korun. To je o 336 milionů více než ve stejném období minulého roku.

Zástupci penzijních fondů hodnotí loňský rok jako úspěšný. Všechny fondy zatím ještě nezveřejnily míru, o níž zhodnotily prostředky klientů, nicméně se odhaduje, že v průměru zhodnocení činilo tři procenta. To bylo více, než o kolik vzrostly ceny. "Ve srovnání s fondy peněžního trhu nebo dluhopisovými fondy se ukazuje, že penzijní připojištění je dobrá investice," okomentoval odhad výsledků Rusnok. Námitkám, že podílové fondy mohou investorům vynést více než penzijní připojištění, se brání: "Podílové fondy jsou tak pro patnáct procent lidí, kteří mají peníze a buď se v investování vyznají, nebo mají finanční poradce. Penzijní připojištění je tady pro 70 procent lidí, kteří chtějí jednoduchý produkt pro spoření na stáří."

Spoříte si na stáří v penzijním fondu, nebo investujete do podílových fondů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2007 15:00, krex

A není lepší si vybrat takového zaměstnavatele, u kterého si můžu zvolit, jestli z celkových nákladů na mě jako na zaměstnance půjde těch 500 korun na spoření, nebo do platu (a tedy zvýší čistý plat třeba o dejme tomu 250, za které si můžu nakoupit například akcie)?
Ale chápu, že ne každý pracuje v oboru, kde je jednoduše možné si zaměstnavatele vybírat... Ale to už je pak o něčem jiném.

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2007 17:27, UFF UFF

Kdyby zákonná úprava myslící na občana nikoliv na fondy předpokládala možnost volby zahrnující alternativu, aby stát i zaměstnavatel na základě rozhodnutí občana mohly příslušný finanční příspěvek postoupit přímo na jeho účet s podmínkou, že sám bude šetřit formou dlouhodobě vázaných investic - např. akumulací státních dluhopisů, tak všechny spasitelské fondy - penzijní, stavební i ostatní včetně jejich přirozených obhájců - rusnoků, kteří jsou z nich živí, vychcípají během pár let ...
Lidi do fondů lezou zejména a právě proto, že jim stát a zaměstnavatel bezplatně a slepě přisypavají na jejich účet své peníze místo toho, aby je příslušný fond vytvářel svou schopností vhodně investovat již naspořenou částku ... AVOTOMTOJE
Ani ne 3 % zisku v roce, kdy jen cena akcií ČEZu stoupla na dvojnásobek a státní dlulhopisy jsou úročeny podstatně lépe je tak úbohý výsledek, že by se normální vláda dotující systém penzijního připojištění z rozpočtových peněz musela již na svém nejbližším zasedání vážně zabývat otázkou které z nejvychcanějších a nejneeschopnějších fondů zruší okamžitě a kterým dá ještě šanci a jak nastaví laťku pro přežití a odměny správcům.
Hádejte co se stane s celým samorostlým systémem penzijního připojišťování (včetně příspěvků ze státního rozpočtu) až jednou akciové trhy klesnou stejně výrazně, jako v minulých dvou létech stouply ....?????

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

30. 4. 2007 | Michal Pravda | 2 komentáře

Co vám dá, ale také sebere penzijní připojištění?

Uvažujete o sjednání penzijního připojištění? Chcete přejít k jinému fondu? Potřebujete se dostat k penězům z penzijního fondu dříve než v důchodu? Jakého zhodnocení jednotlivé fondy... celý článek

Nechoďte do důchodu!

27. 11. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nechoďte do důchodu!

Přemýšleli jste již nad tím, jak se vyrovnáte se svým důchodem? I když by se to mohlo zdát, jednoduché to rozhodně není. Spíše naopak. Úspěšně zvládnout přechod z pracovního trhu na... celý článek

Penzijní systém bez reformy? Dluh je nevyhnutelný.

25. 9. 2006 | Kateřina Havlíčková | 1 komentář

Penzijní systém bez reformy? Dluh je nevyhnutelný.

Že je penzijní systém dostatečně stabilní a nepotřebuje reformu? Že jde jejím zastáncům především o zisky nadnárodních penzijních fondů? A problém důchodového systému že vyřeší stoupající... celý článek

Státní důchodové pojištění: platit, nebo ne?

4. 9. 2006 | Kateřina Havlíčková

Státní důchodové pojištění: platit, nebo ne?

Víte přesně, jak spočítat důchod, co jsou redukční hranice a proč i na nich záleží? Proč je pro lidi s nízkými a středními příjmy státní důchodové pojištění velice výhodné? Proč je... celý článek

Jiří Rusnok chce vyšší státní podporu penzijního připojištění

3. 8. 2006 | Lukáš Marek

Jiří Rusnok chce vyšší státní podporu penzijního připojištění

Na stáří se lidé stále zajišťují nedostatečně, zejména proto, že jim hodně bere stát. Efektivní způsob, jak přimět lidi spořit, je zvýšení státní podpory penzijního připojištění, slevy... celý článek

Partners Financial Services