Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty. Jsou většinou drahé.

Vyhněte se vkladům hotovosti na cizí účty. Jsou většinou drahé.
Vložit hotovost na cizí bankovní účet je na pobočkách většiny českých bank drahé. Lepší je využít služeb České pošty, nebo peníze předat v obálce. Ať si s nimi příjemce udělá, co uzná za vhodné.

Chcete dát někomu peníze a z nějakého důvodu je nemůžete převést z účtu na účet? Pak s nimi raději nechoďte do banky, kde má dotyčný účet. Takový vklad hotovosti na cizí účet se ve většině bank slušně prodraží. Lepší je peníze předat v hotovosti, nebo poslat na účet složenkou.

Banky s hotovostí zpravidla nepracují rády. Majitelům účtů sice už poplatky za vložení hotovosti na jejich účet většinou neúčtují, o to více si však vezmou při vkladu hotovosti na účet třetí osobou. Nejdražší ho má GE Money Bank, která si účtuje 70 korun. Druhá nejdražší je Raiffeisenbankspolu s UniCredit Bank, které za vklad peněz třetí osobou strhnou z účtu 55 korun.

Jsou ovšem i výjimky. LBBW, Volksbankči Poštovní spořitelnanerozlišují, kdo peníze na účet vkládá. První dvě jmenované proto neúčtují za vklad třetí osobou žádný poplatek. Poštovní spořitelna tuto transakci zpoplatňuje šesti korunami, když je vklad proveden Maxkartou, a devíti korunami, když dotyčný peníze vloží prostřednictvím dokladu či ústního příkazu. Tedy stejnou cenou, jakou účtuje i majiteli účtu.

Více si banky naúčtují za vklad hotovosti na účet v jiné bance, což je v podstatě příjem hotovosti a následný mezibankovní převod. Může jít třeba o případ, kdy chce babička dát peníze vnukovi, který má účet třeba u ČSOB, ale v její vesnici je jen pobočka České spořitelny. V takovém případě zaplatí 2 procenta z vkládané částky, nejméně však sto korun. Stejný poplatek má v sazebníku i ČSOBa Poštovní spořitelna. Volksbank si za takový vklad a následný převod peněz naúčtuje také dvě procenta, minimálně ale tisícikorunu.

V obou případech je proto u většiny bank lepší sáhnout po obálce či zajít na poštu. Hotovost může příjemce utratit či si ji na účet vložit sám. Za to zaplatí poplatek jen u ČSOB, Poštovní spořitelny, Raiffeisenbank a u některých programů i v České spořitelně. Poplatek činí od šesti do deseti korun.

Na poště lze hotovost poslat na cizí účet poštovní poukázkou typu A. Poslání částky do pěti tisíc korun přijde na 22 korun. Částku od pěti do padesáti tisíc korun lze poštou poslat za 33 korun.

V takové situaci se mohou ocitnout i klienti mBank, kterým banka vklad hotovosti na jejich účet neumožňuje. Musí proto buď využít cizí banky (zpravidla s poplatkem 2 procenta z vložené částky, minimálně 100 korun), nebo si peníze poslat poštou. Další variantou je vložit peníze na účet kamarádovi, který je pak převede do mBank bezhotovostně. Jenže než podnikat takto náročnou logistickou operaci, je patrně lepší hotovost rovnou utratit.

Za kolik lze vložit hotovost na účet

BankaVklad hotovosti majitelem účtuVklad hotovosti třetí osobouVklad hotovosti ve prospěch účtu v jiné bance
Komerční banka0,-50,-2 % z vkládané částky, min. 200,-
ČSOB9,-50,-2 % z vkládané částky, min. 100,-
Česká spořitelna0,- / 8,- (145,-2 % z vkládané částky, min. 100,-
Citibank0,-0,-není v sazebníku
UniCredit0,-55,-není v sazebníku
GE Money Bank0,- (270,-není v sazebníku
Volksbank0,- (30,- (32 % z vkládané částky, min. 1000,-
Poštovní spořitelna6,- (Maxkartou)
9,- (Dokladem, nebo na ústní pokyn)
6,- (Maxkartou)
9,- (Dokladem, nebo na ústní pokyn)
2 % z vkládané částky, min. 100,-
Raiffeisenbank10,-55,-100,- + 1 % vložené částky
Fio0,-5,- (4-
mBankneumožňujeneumožňujeneumožňuje
LBBW0,-0,-není v sazebníku
Poznámka:
(1Podle zvoleného programu
(2Druhý a další vklad 6,- Kč
(3Do částky 500 000,- Kč
(4Složení vkladu může být zatíženo poplatkem dle ceníku peněžní instituce, u které je účet Fio veden.

Máte lepší řešení, jak někomu vložit na účet hotovost? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co získáte od banky za vedení běžného účtu navíc

25. 9. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Co získáte od banky za vedení běžného účtu navíc

Majitelé běžných účtů zpravidla tuzemským bankám platí docela slušné poplatky za správu a využívání účtů. V některých případech ale díky těmto produktům mohou získat i o něco výhodnější... celý článek

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

4. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 15 komentářů

Bankovní sazebníky, které vás "vyděsí k smrti"

Vyznat se v sazebnících některých bank je pro běžného klienta téměř nemožné. Odstrašujícím příkladem je Poštovní spořitelna. Těžkosti potkají i klienty České spořitelny. Prohledávání... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank zadarmo, Spořitelna za 166 korun

3. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 16 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank zadarmo, Spořitelna za 166 korun

Používání internetbankingu šetří peníze klientům i bankám. V průměru se cena za běžný účet sníží o zhruba padesát korun, zjistil průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com.

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

2. 9. 2009 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 17 komentářů

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

Kdo hledá nejlevnější bankovní účet, měl by jít do malých bank, zjistil i letos průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com, který hledal nejvýhodnější účet pro běžného bankovního... celý článek

Partners Financial Services