Druhá banka stopne všechny platby do Ruska a Běloruska

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 1. 2023
Druhá banka stopne všechny platby do Ruska a Běloruska

Zdroj: Shutterstock

Tuzemská Raiffeisenbank přestane od 15. února provádět odchozí platby do Ruska a Běloruska. Po Monetě je druhou českou bankou, která se k takovému plošnému omezení rozhodla.

„Doposud jsme platby monitorovali a posuzovali jejich soulad s platnými sankčními předpisy, ale vzhledem k vývoji situace na Ukrajině a po dalších zpřísňujících opatřeních jsme se rozhodli ukončit jejich provádění,“ píše Raiffeisenbank v dnešním oznámení.

Příchozí platby z Ruska a Běloruska bude Raiffeisenbank dál přijímat, pokud nejsou v rozporu s platnými sankčními předpisy a sankční politikou banky.

„Pokud bance či klientovi hrozí nějaký druh újmy nebo by banka porušila povinnost jednat obezřetně, je oprávněna pokyn ke smlouvě či platební příkaz neprovést,” říká Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisenbank.

„U plateb do Ruska nebo Běloruska může být takovým podezřením na újmy například to, že banka nemůže ovlivnit další přeposlání peněz sankcionovaným osobám nebo jejich využití pro sankcionovaný účel, a provedením transakce tak fakticky porušit mezinárodní sankce,“ dodává mluvčí.

Připomíná, že Raiffeisenbank nad rámec legislativních povinností uplatňuje platební embargo už delší dobu i na další země, jakými jsou například Írán, Afghánistán, Súdán nebo Sýrie. Po ruském zabrání části východoukrajinského území platí zákaz příchozích a odchozích plateb také pro anektované oblasti Krymu, Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu.

Česká Raiffeisenbank patří do rakouské skupiny Raiffeisen Bank International (RBI). Ta čelí kritice kvůli tomu, že po ruském útoku na Ukrajinu neodešla z ruského trhu jako většina dalších velkých společností.

„Členové vedení i zaměstnanci Raiffeisenbank ruskou agresi opakovaně odsoudili a od začátku války stojí na straně Ukrajiny, což prokazují finanční, materiální i morální podporou ukrajinských uprchlíků nejen v České republice. Samozřejmostí je pro banku také uplatňování všech relevantních mezinárodních sankcí,“ připomíná mluvčí.

Jako první v Česku přestala od začátku letošního roku posílat odchozí platby do Ruska a Běloruska Moneta Money Bank. Ostatní tuzemské banky je zatím plošně nezrušily, ale zdůrazňují, že dodržují platné sankce. Transakce kontrolují přísněji i vzhledem k interním předpisům.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services