Kam s mincemi? Uložení na účet je čím dál těžší, většina vkladomatů to neumí

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 10. 10. 2022
Možná se vám postupně hromadí zbylé drobné z nákupu. Nebo každý týden spoříte třeba padesátikorunu. Nebo třeba dostáváte mince při podnikání. Ve všech případech časem narazíte na otázku: Kam s nimi?
Kam s mincemi? Uložení na účet je čím dál těžší, většina vkladomatů to neumí

Zdroj: Shutterstock

Tři největší tuzemské banky – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – přeměnily už přes polovinu svých poboček na bezhotovostní, nebo se k tomu blíží. Klasické pokladny s živou obsluhou v nich nahradily takzvanými vkladomaty. Jenže ty – až na výjimky – přijímají jen bankovky, ne mince.

Hotovostní přepážku s obsluhou si na všech pobočkách dál drží už jenom Moneta, Fio nebo Creditas.

Ale i tam, kde pokladny zůstaly, vám bez poplatku uloží na účet (nebo vymění za bankovky) maximálně 100 kusů mincí od stejné nominální hodnoty. Za větší množství si připlatíte – a to výrazně.

Řešení existuje, i když není úplně komfortní.

Do sto kusů bez poplatku

„Chci dát drobné na svůj účet u České spořitelny, u které jsem dobrých 30 let. Poplatek je 3 %, minimálně 125 korun. Takže za vklad 560 korun zaplatím 125 korun? No samozřejmě nezaplatím. Naházím to do samoobslužné v Tescu, ale v pořádku mi to nepřipadá,“ postěžoval si nedávno jeden z klientů na sociálních sítích. Podobný poplatek by ve stejném případě chtěly i ostatní banky – pokud vůbec mají na pobočkách pokladnu.

Bezplatně lze totiž uložit (převést na účet) nebo vyměnit nejvýše 100 kusů od každé nominální hodnoty. Bankám to ukládá zákon o oběhu bankovek a mincí. Takovou povinnost ale mají jen pobočky, které zajišťují pokladní služby, a zároveň musíte mince odevzdat předem roztříděné podle nominálních hodnot.

Při vkladu mincí nad sto kusů stejné nominální hodnoty si banky samy mohou – ale nemusí – účtovat poplatek podle svého uvážení. Možnost zpoplatnit takovou službu využily všechny banky na trhu.

Poplatku při překročení zmíněného limitu se přesto můžete vyhnout, i když to zabere víc času. „V jedné pobočce v jeden den klient může vložit nebo vyměnit zdarma dohromady 100 kusů mincí každé nominální hodnoty,“ informuje například Česká spořitelna ve svém ceníku. Když tedy obejdete další pobočky, nebo si počkáte na následující den, můžete mít vklad mincí i nad zákonný limit zdarma. Podobně to funguje v dalších bankách, potvrzují jejich mluvčí.

Právo na hotovost?

Zdroj: Shutterstock

Vadí vám, když někde nemůžete platit v hotovosti? Nebo by měl obchodník naopak mít právo říct si, že hotovost nechce? Přinesli jsme pohledy z obou stran:

Banky zatím změnu nechystají. Zpracování mincí na přepážkách, jejich svoz do České národní banky a následné zásobení poboček je podle nich nákladné. Argumentují také tím, že klienti většinou využívají možnost vkládat mince nebo je směnit na bankovky zdarma.

„Měsíčně identifikujeme nízké tisíce klientů, kteří realizují vklady či výměny mincí na našich pobočkách. Drtivá většina jsou majitelé malých obchodů, kteří obvyklé nosí mince právě v maximálním počtu 100 kusů od jednoho nominálu a zmíněný poplatek neplatí,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Mincomaty, ne bankovkomaty

Řešením by mohly být bankomaty uzpůsobené k vkladu mincí. V běžném provozu je však zatím nabízí jenom ČSOB, a to pouze na patnácti místech v republice.

Takzvaný mincomat umožňuje klientům ČSOB vložit zdarma na vlastní účet až 350 kusů mincí při jedné transakci. „Denně může náš klient takto vložit jeden tisíc kusů mincí,“ upřesňuje mluvčí Patrik Madle.

Podobný přístroj začala nově testovat Komerční banka. Podle mluvčího Pavla Zúbka se už rozhodla, mincomaty budou součástí nového konceptu jejich poboček, který představila loni v září.

„Tyo přístroje samozřejmě nebudou na všech pobočkách, ale budeme s nimi mířit do míst, kde cítíme velkou poptávku od menších podnikatelů. Velkou výhodou je také to, že službu mohou mít nezávisle na pracovní době pobočky,“ dodává mluvčí KB.

Ostatní banky zavádění přístrojů, jejichž prostřednictvím by klienti mohli vkládat mince na svůj účet, zatím neplánují. Podle některých odborníků se tomu nicméně nevyhnou, pokud chtějí tuto službu zajistit efektivněji než přes pokladníky na pobočkách. I v budoucnu totiž zůstane poptávka přinejmenším od menších obchodníků, kteří potřebují převést mince z tržeb na účet.

Poplatek za vklad mincí nad 100 kusů

Když si najednou chcete vložit na účet více než 100 kusů mincí jedné nominální hodnoty, čeká na vás v bankách vysoký poplatek. Většinou se pohybuje od tří do pěti procent z částky, která tento limit přesahuje. Zároveň však takový poplatek nemůže být nižší než bankou stanovené minimum: ve většině bank jde o 100 až 150 korun.

Nejvyšší poplatek z běžných bank mají Raiffeisenbank, Unicredit a Creditas: Pět procent z částky, která převyšuje 100 kusů jedné nominální hodnoty, avšak vždy minimálně 150 korun. Raritou je Oberbank, když si sice účtuje jen jedno procento, ale minimálně 500 korun.

Pouze Fio má jinou konstrukci účtování: poplatek 20 korun je za každých započatých 50 kusů mincí nad 100 kusů jedné nominální hodnoty.

Výjimkou mohou být také speciální dětské účty, například Komerční banka u nich poplatek za vklad mincí neúčtuje.

Poplatek za vklad mincí nebo jejich výměnu za bankovky (nad 100 kusů jedné nominální hodnoty)

bankavklad na osobní účetvýměnazpracování netříděných mincí
Air Bankneumožňujeneumožňujeneumožňuje
Creditas5 % z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty,  min. 150 Kč3 % z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč75 Kč za každých započatých 15 minut 
ČS3 % z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 125 Kč7% z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 125 Kč75 Kč za každých započatých 15 minut
ČSOB3% z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 100 Kč5 % z částky nad 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč100 Kč
Fio20 Kč za každých započatých 50 ks nad 100 ks jedné nomin. hodnoty20 Kč za každých započatých 50 ks nad 100 ksjedné nomin. hodnoty50 Kč za každých započatých 15 minut 
KB5 % z celkové vkládané částky, min. 120 Kč7 % z celkové vkládané částky, min. 200 Kčv ceníku výslovně neuvádí, pouze poplatek za zpracování hotovosti od měsíčního objemu 2 mil. Kč (například do 5 mil. Kč je ve výši 0,1 %)
mBankneumožňujeneumožňujeneumožňuje
Max banka (Expobank)1% z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 100 Kč5% z částky nad 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 100 Kčv ceníku výslovně neuvádí
Moneta5%  z čásky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 100 K5%  z  čásky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 100 Kčpoplatek při vkladu nad 50 ks je 10 %, při výměně navíc s minimem 500 Kč
Oberbank1%, min. 500 Kč1%, min. 500 Kč1%, min. 1000 Kč
Raiffeisenbank5 % z částky , která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč5 % z částky, která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kčv ceníku výslovně neuvádí
UniCredit5% z částky , která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč5% z částky , která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč10% z přijaté částky nad 100 ks příslušné nomin. hodnoty, min. 150 Kč
Trinity2% z částky , která převyšuje 100 ks jedné nomin. hodnoty, min. 150 Kč2% z částky , která převyšuje 100 kusů jedné nominální hodnoty, min. 150 Kč40 Kč
Poplatky se týkají běžných účtů pro spotřebitele, pro podnikatelská konta se mohou lišit. Zdroj: ceníky bank

Poplatku se obvykle nevyhnete ani za vklad neroztříděných mincí – i když jich bude méně než 100 kusů. Například v České spořitelně nebo Creditas to je 75 korun za každých 15 minut práce, kterou pracovník vynaloží na tuto službu vynaloží. Ve Fio bance je to 50 korun za každých započatých 15 minut. V ČSOB je celkový příplatek 100 korun, v Trinity Bank 49 korun. A například Raiffeisenbank sice v ceníku poplatek za takovou službu neuvádí, ke slovu ale může přijít položka „ostatní služby v ceníku výslovně neuvedené“.

Pro výměnu mincí za bankovky mají banky stejné pravidlo jako při vkladu na účet. Klient hradí poplatek nad 100 kusů mincí od jednoho nominálu. Větší část bank – například Moneta, Fio, Raiffeisenbank a UniCredit – si za směnu nad uvedený limit účtují stejný poplatek jako za vklad mincí. Proti proudu jde Creditas, kde je poplatek za směnu mincí na bankovky výhodnější než při vkladu na účet.

Naopak v největších bankách je poplatek za směnu mincí na bankovky vyšší než za vklad. V ČSOB si za směnu naúčtují poplatek 5 % z částky nad 100 kusů jedné nominální hodnoty, minimálně však 150 korun. Za vložení stejných mincí na účet by klient zaplatil 3 %, minimálně 100 korun. Komerční banka chce za směnu 7 % z celkové částky, minimálně 200 Kč, zatímco u vkladu je to 5 % a minimálně 120 Kč. U České spořitelny si klient za směnu připlatí 7 % z částky, která převyšuje 100 kusů jedné nominální hodnoty, minimálně 125 Kč, zatímco u vkladu to jsou 3 %.

Pobočky v číslech

BankaCelkem pobočekPodíl bezhotovostních
Česká spořitelna41658 %
Komerční banka21644 %
ČSOB18057 %
Moneta1540 %
Raiffeisenbank10654 %
Fio850 %
UniCredit6633 %
Equa38100 %
Creditas370 %
Air Bank32100 %
mBank31100 %
Oberbank210 %
Trinity60 %
Hello bank3100 %
Max banka (Expobank)10 %
Údaje ke konci srpna 2022. Zdroj: banky, Peníze.cz

Nemáte v peněžence poklad?

Možná v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.