Spořitelna zjednoduší podmínky pro Plus účet bez paušálu

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 10. 2022 | 1 komentář
Od února 2023 stačí čtyři platby kartou za měsíc. Odpadne podmínka pravidelného příjmu a využívání dalšího z vybraných produktů skupiny ČS.
Spořitelna zjednoduší podmínky pro Plus účet bez paušálu
Ilustrační George.
Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna od 1. února 2023 zjednoduší podmínky pro získání Plus účtu zdarma. Nově bude stačit, aby klient v daném kalendářním měsíci zaplatil čtyřikrát kartou. Vyplývá to z nového ceníku a z informací, které banka posílá klientům.

Počítat se budou platby jakoukoliv kartou vydanou k účtu – tedy debetní i kreditní včetně virtuální karty nebo nálepky. Může jít o terminál v prodejně nebo platbu na internetu, počítají se také platby mobilem nebo hodinkami. Banka uzná i zatím nezaúčtované transakce (rezervace), o nichž se dozví do 22. hodiny posledního dne v měsíci.

Za účet Plus se podle ceníku platí měsíční paušál 100 korun. Podle dosavadních pravidel je bez poplatku při splnění dvou podmínek: Slevu 50 korun získá ten, komu na běžný účet přijde v měsíci aspoň 7000 korun a současně aspoň jednou zaplatil kartou. A dalších 50 korun banka odpustí, když klient využívá i jiné produkty skupiny ČS: počítají se například penzijní spoření, hypotéka, spotřebitelský úvěr, investice, kreditní karta nebo úvěr ze stavebního spoření, nepočítá se však samotné stavební spoření.

„Plus účet mají téměř dva miliony klientů a drtivá většina z nich už nyní tyto podmínky splňuje,“ upřesnil webu Peníze.cz mluvčí Filip Hrubý.

Podmínka aspoň čtyř plateb kartou začne od února platit i pro studenty od 18 let, kteří v současnosti mají do 26 let vedení Plus účtu zdarma bez podmínek. „Více než 95 procent z nich už nyní používá platební kartu více než čtyřikrát v měsíci,“ říká k tomu mluvčí.

Klienti nad 70 let budou mít vedení Plus účtu nadále zdarma bez jakýchkoliv podmínek.

Anketa

Kolikrát za měsíc platíte kartou?

Původní pravidla pro bezplatné vedení (příjem na účet aspoň 7000 Kč, jedna platba kartou a jeden další produkt) spořitelna od února zruší. Pokud se klientovi v daném měsíci nepodaří čtyřikrát zaplatit kartou, bude ho vedení Plus účtu stát 100 korun – s výjimkou zmíněných seniorů.

Od července roku 2020 nabízí Česká spořitelna účet nazvaný Standard, který má základní služby zdarma bez podmínek (pokud nechcete vybírat z cizích bankomatů). Lepší variantu běžného účtu, který nabízela ke službě Moje zdravé finance, tehdy přejmenovala právě na Plus účet.

Jaké výhody má účet Plus oproti bezpodmínkovému účtu Standard? Mimo jiné umožňuje bezplatné výběry ze zahraničních bankomatů skupiny Erste (zatímco s účtem Standard přijde takový výběr na pět korun). Klienti mohou zdarma získat druhou debetní kartu (s účtem Standard stojí 25 Kč měsíčně) a využívat multiměnovou funkci na kartě, která zajistí výhodnější kurz (s účtem Standard přijde na 25 Kč měsíčně).

Klienti s Plus účtem zároveň dosáhnou na výrazně vyšší úrok na spořicím účtu: momentálně 4 % u vkladů do 200 tisíc korun (s programem Exclusive je strop 400 tisíc), při pravidelném investování do podílových fondů se úrok zvyšuje na 5 %. Oproti tomu účet Standard má sazbu na spoření jen 0,2 %.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek