Sberbank míří do insolvence, nikdo ji nechtěl koupit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 7. 2022 | 8 komentářů
Sberbank míří do insolvence, nikdo ji nechtěl koupit

Zdroj: Jana Divinová

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se Sberbank CZ. Insolvenční návrh na sebe podala sama Sberbank prostřednictvím likvidátorky Jiřiny Lužové. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

Likvidátorka, kterou na jaře jmenoval soud na návrh České národní banky, se předtím neúspěšně pokusila prodat aktiva Sberbank konkurenčním bankám. Podle dostupných informací se o ně zajímalo několik bank (Česká spořitelna, Air Bank nebo ČSOB), nakonec ale v řádném termínu žádnou oficiální nabídku nepodaly.

Místo likvidace tak Sberbank míří do insolvence. Už na konci dubna jí ČNB odebrala bankovní licenci kvůli tomu, že Sberbank nebyla od 25. února schopna plnit své závazky vůči klientům. Zhoršení likvidity způsobil významný odliv klientských vkladů v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem. Výplatu náhrad pojištěných vkladů začal Garanční systém finančního trhu už 9. března.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Sberbank v insolvenčním návrhu napsala, že se nachází v úpadku, a to v obou jeho formách, tedy platební neschopnosti i předlužení, neboť má více věřitelů a má peněžité závazky, které není schopna plnit. Souhrn závazků ke konci června převyšovala hodnotu majetku přibližně o 151 milionů korun a ke konci července budou závazky převyšovat majetek o přibližně 605 milionů.

„Pokud by úvěrové portfolio nemohlo být zpeněženo, věřitelům vznikne značná újma, protože by míra jejich uspokojení byla velmi pravděpodobně značně nižší, když úvěrové portfolio je zdaleka nejhodnotnějším aktivem dlužníka,“ píše Sberbank. Úvěrové portfolio musí být podle návrhu zpeněženo do 12. prosince 2022, protože po tomto datu hrozí, že banka už nebude mít kvůli americkým sankcím přístup do svého hlavního bankovního systému a dalších nepostradatelných systémů.

Kvůli rychlému prodeji úvěrového portfolia je podle Sberbank vhodné ustanovit předběžného insolvenčního správce a jmenovat prozatímní věřitelský výbor. Navrhuje, aby se insolvenční správkyní stala dosavadní likvidátorka Jiřina Lužová.

„Případní zájemci o koupi úvěrového portfolia si museli jednoduše spočítat, že pro ně bude výhodnější počkat, až bývalá banka spadne do insolvenčního řízení. V něm bude případný nákup vybraných aktiv výhodnější,“ komentuje vývoj advokát a insolvenční správce Jan Langmeier.

Zatímco v likvidaci jsou závazky společnosti vůči věřitelům zaplaceny v plném rozsahu, při insolvenci (konkurzu) hrozí, že věřitelé dostanou zpátky jen část pohledávek.


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2022 20:43, Dan

Nemáte pravdu, úvěrové portfolio bude prodáno, podle vyjádření likvidátorky Lužové k zesplatnění nedojde. Upřímně víc věřím člověku, který se likvidací banky zabývá než někomu random v diskuzi na internetu.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2022 21:33, Lyrik

Kdo ví kde ty prachy jsou, kde mohou být? Dívky je tu během dne, odeslaly do jedné.
Odeslaly do jedné, kopějky do Moskvy. Kdo ví kde ty prachy jsou, kde mohou být? Upřímnou soustrast veškeré firemní klientele.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banka, insolvence, Sberbank

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services