Moneta zdraží vklad hotovosti a papírové výpisy

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 14. 6. 2022 | 6 komentářů
„Vzhledem k aktuální celosvětové situaci dochází k navýšení nákladů na materiály a služby jak na našich pobočkách, tak i u našich dodavatelů,“ vysvětluje banka.
Moneta zdraží vklad hotovosti a papírové výpisy

Zdroj: Shutterstock

Poplatek za nadlimitní vklad hotovosti

Moneta Money Bank od začátku září zavádí poplatek za nadlimitní vklady hotovosti u pokladny na pobočce. Připlatí si klienti, kteří si takto uloží víc než dva miliony korun za kalendářní měsíc.

Výše měsíčního poplatku je 0,2 % z vkládané sumy nad uvedený limit. Vklady do dvou milionů zůstávají i nadále zdarma. Do limitu se sčítají vklady hotovosti v korunách i v cizí měně, a to na všechny účty klienta (pokud jich má víc).

Vkladomaty – tedy bankomaty umožňující příjem hotovosti – dál zůstávají bez poplatku, zdůrazňuje Moneta. Tyto vklady se zároveň nezapočítávají do dvoumilionového limitu.

Zatím jedinou bankou, která drobným klientům účtuje poplatek za nadlimitní vklady, je Creditas: vklad hotovosti nad 500 tisíc korun (nebo ekvivalentu v cizí měně) přijde na 0,05 % z vkládané částky, nad tři miliony je poplatek 0,1 %.

Ostatní banky – pokud mají pokladnu – nabízejí vklad hotovosti na vlastní účet v korunách zdarma, a to bez omezení výše a počtu vkladů. Výjimkou je Raiffeisenbank, jejíž klienti mají standardně pouze jeden vklad hotovosti v kalendářním měsíci bez poplatku, za druhý a každý další platí 29 korun.

Když hotovost přes pokladnu vkládá „třetí osoba“, tedy jiná než majitel nebo disponent k účtu, čeká ji poplatek všude s výjimkou Expobank. ČSOB si účtuje 175 Kč, UniCredit Bank 150 Kč, Komerční banka 125 Kč, Raiffeisenbank 120 Kč, Česká spořitelna 100 Kč, Fio 90 Kč a Trinity 40 Kč.

Kromě toho banky vybírají poplatek při vkladu většího množství mincí, především neroztříděných – a to i u majitele účtu.

Poplatek za výpis poštou

Druhou změnou v ceníku Monety je zdražení papírových výpisů k účtu nebo kreditní kartě. Kdo je chce dostávat poštou (ne elektronicky), zaplatí od září dvojnásobek: 100 korun měsíčně místo dosavadních padesáti.

„Výpisy zasílané e-mailem nebo do Internet Banky jsou nadále zcela zdarma. Pokud ještě elektronické zasílání výpisu nevyužíváte, způsob zasílání jednoduše změníte ve své Internet Bance, na zákaznické lince nebo na kterékoliv naší pobočce,“ připomíná Moneta klientům.

Poplatek za papírové výpisy průběžně zvyšují všechny banky, u Monety však bude jedním ze dvou nejvyšších. Sto korun teď účtuje jenom UniCredit Bank (u nových typů kont už zasílání výpisu poštou ani nenabízí, u některých nadstandardních produktů je výpis v ceně).

Česká spořitelna od 23. července zdražuje měsíční výpis poštou na 50 Kč, dosavadní cenu 30 Kč zachová pro klienty od 70 let věku. Komerční banka vybírá za výpis poštou 60 Kč, mBank a Expobank 50 Kč., ČSOB 45 Kč, Raiffeisenbank 40 Kč, Trinity 39 Kč, Fio, Air Bank a Creditas shodně 25 Kč.

Tom zůstává zdarma

Moneta vysvětluje zdražení obou služeb „aktuální celosvětovou situací, která navýšila náklady na materiály a služby jak na pobočkách, tak u dodavatelů“.

Běžný účet Tom plus zůstává dál bez poplatků za vedení i za všechny základní služby, zdarma jsou například i všechny výběry z cizích bankomatů v Česku i zahraničí.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2022 9:52, deprese

Citace - Milan / 14.06.2022 08:47

do takové Banky by lidé už peníze nikdy dávat neměli


Proč?

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2022 8:47, Milan

do takové Banky by lidé už peníze nikdy dávat neměli

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.