Trinity má nové pobočky, obsadila místa po Sberbank

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 10. 2022
Trinity má nové pobočky, obsadila místa po Sberbank
Pobočka v Českých Budějovicích.
Zdroj: Trinity Bank

Trinity Bank otevřela nové pobočky ve třech krajských městech. Od začátku srpna fungují v Českých Budějovicích a Hradci Králové, teď se čerstvě přidává Plzeň.

Ve všech případech jde o prostory, které předtím využívala Sberbank. Ta zavřela své pobočky 25. února.

Nové pobočky v krajských městech jsou podle Trinity na exkluzivních místech. „Maximální pozornost věnujeme tomu, aby se vždy jednalo o centra měst, která vám zajistí co nejlepší dostupnost,“ píše banka klientům. Konkrétně: V Českých Budějovicích je to náměstí Přemysla Otakara II., v Hradci Králové Gočárova třída a v Plzni roh Americké a Škroupovy ulice.

Celkový počet poboček Trinity Bank se tak letos téměř dvojnásobil – ze čtyř na sedm. K původní Praze, Brnu a Zlínu (kde kdysi vznikla) už loni přidala pobočku v Ostravě, zároveň loni přestěhovala brněnskou.

Počet klientů Trinity Bank letos stoupl na více než dvojnásobek. Zatímco rok 2020 končila s 24 tisíci klienty a ke konci roku 2021 jich bylo 41 tisíc, letos v říjnu hlásí už 91 tisíc. Podrobnosti o rozdělení mezi retailové klienty, podnikatele či firmy neuvádí, stejně jako třeba počet klientů, kteří aktivně využívají její spořicí nebo běžný účet.

Trinity Bank láká širší veřejnost hlavně na spořicí účet, jehož úročení se dlouhodobě drží mezi nejvyššími na trhu. Naopak běžný účet je v porovnání s konkurencí slabý: banka k němu nenabízí ani platební kartu (jejich start původně avizovala na konec roku 2020), ani mobilní aplikaci (v plánu byla na rok 2021) nebo okamžité platby. Banka se zaměřuje hlavně na privátní a korporátní bankovnictví, velkou roli hraje financování developerských projektů.

Trinity BankFoto: Trinity Bank

Pobočka v Hradci Králové.

„Plánujeme rozšiřovat nejen počty klientů a pobočkovou síť, ale též produktovou nabídku. Směřujeme k univerzální bance zajišťující všechny finanční potřeby našich klientů,“ řekl letos v květnu Dušan Benda, předseda představenstva Trinity Bank. Další pobočky mají následovat především v krajských a větších městech.

Web Peníze.cz se zajímal o podrobnosti: Kolik dalších poboček banka v nejbližším zhruba roce plánuje otevřít a na jakých místech? Kdy klientům nabídne platební karty, mobilní aplikaci nebo okamžité platby? Trinity bohužel od začátku srpna neodpověděla ani na opakované otázky.

Trinity BankFoto: Trinity Bank

Pobočka v Českých Budějovicích.

Banka loni dosáhla zisku před zdaněním ve výši 200 milionů korun, což je o 167 % více než v roce 2020 a zatím nejlepší výsledek v její historii. Letos očekává zisk před zdaněním na úrovni 500 milionů, řekl Benda v květnu. Bilanční suma je podle posledních informací přibližně 73 miliard korun.

Trinity Bank od začátku roku 2019 navázala na družstevní záložnu Moravský peněžní ústav, která fungovala od roku 1996. V době získání bankovní licence měla přes 10 tisíc klientů, bilanční suma dosahovala 9,5 miliardy korun a vklady 7,4 miliardy.

Trinity BankFoto: Trinity Bank

Pobočka v Hradci Králové.

Členové družstva po přeměně získali akcie banky, takže Trinity má kolem 9000 drobných českých akcionářů. Největší vliv má zlínský podnikatel Radomír Lapčík skrze společnost Trinity investorská. Tu vlastní skupina SAB Financial Group, ovládaná právě Lapčíkem. Součástí skupiny jsou SAB Finance, která obchoduje na devizovém trhu, a SAB Corporate Finance obchodující s cizími měnami v Londýně. Podle výroční zprávy za rok 2021 nemá žádný akcionář v Trinity více než 10% podíl. Prospekt k vydání nových akcií z letošního ledna uvádí, že Lapčík přímo či nepřímo vlastní 9,9 % dosavadních akcií, na otázky ohledně aktuálního stavu banka neodpovídá.

Část minoritních akcionářů na webu NováTrinity.cz kritizuje některé kroky představenstva. Upozorňují například na to, že slovní ochrannou známku Trinity Bank má až do dubna 2028 zaregistrovanou společnost SAB Finance, nepatří tedy přímo bance. Minoritní akcionáři kritizují také nízkou dividendu (vzhledem k rekordnímu zisku a praxi jiných bank) a malou likviditu akcií, které na rozdíl od SAB nejsou obchodované na burze. Upozorňují také na netransparentní akcionářskou strukturu banky.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.