Minimální zůstatek chce poslední banka. Chystá změnu

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 13. 10. 2022
Už jenom jediná banka vám nedovolí, abyste se na běžném nebo spořicím účtu dostali na nulu. Fio trvá na minimálním zůstatku 100 korun, u eurových účtů 10 eur. Jiné banky už takovou povinnost postupně zrušily. Skončit s ní plánuje i Fio.
Minimální zůstatek chce poslední banka. Chystá změnu
Ilustrační trezor.
Zdroj: Shutterstock

Na účtu ve Fio bance musíte mít vždycky aspoň 100 korun, pod tuhle hranici vás ani nepustí. I když máte na kontě třeba tři stovky, odeslat nebo vybrat si můžete jenom dvě. Na stovku se prostě nedá sáhnout.

Na povinném minimálním zůstatku trvá Fio banka nejen u běžných účtů, ale také u spořicích. A zatímco u korunových účtů je zmíněných 100 korun, třeba na eurových účtech už není tak zanedbatelný – 10 eur znamená přibližně 250 korun. Jde vlastně o jednorázový poplatek za založení účtu, který dostanete zpátky až při jeho zrušení.

Poslední bankou, která povinnost minimálního zůstatku ještě nezrušila, je překvapivě právě Fio – dávný průkopník bezpoplatkových účtů a některých inovací.

„Minimální zůstatek na účtu slouží zejména k tomu, aby se klient omylem nedostal do minusu. To může nastat třeba v případě, že si zřídí platební kartu s pojištěním, ale na účtu nebude mít žádné peníze, a tak se mu naúčtuje poplatek za pojištění a on se může dostat do problémů,“ vysvětloval to mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek webu Peníze.cz v květnu roku 2020.

„Na rozdíl od některých bank umožňujeme založit více účtů stejného typu, takže minimální zůstatek slouží i jakási ochrana proti tomu, aby si klienti zakládali zbytečné prázdné účty,“ dodal tehdy mluvčí.

Mezitím zrušila povinný minimální zůstatek i Moneta – včetně spořicích účtů ve Wüstenrotu, které převzala. Proč na něm Fio pořád trvá a zrovna v této výši?

„Výše minimálního zůstatku vychází z našich zkušeností a účelu, ke kterému je určen. Tedy ochraně klientů před nechtěným minusem na účtu,“ říká teď mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Ale Fio je přece v zásadě bezpoplatková banka, většině klientů žádný poplatek nehrozí. Má smysl jim kvůli tomu takhle komplikovat podmínky? Nemohl by se minimální zůstatek začít uplatňovat třeba až ve chvíli, kdy si klient objedná nějaké služby s poplatkem? (Pokud jde o případné nesplácení půjček, tam to stovka stejně nezachrání, a případný nepovolený debet na účtu či kartě je spíš záležitostí banky než klienta – teoreticky by vůbec neměl nastat, případně jen v řádu korun nějakým nedopatřením).

„Typickým případem, kdy se může naúčtovat nějaký poplatek, je pojištění, které se platí poslední den v měsíci. Také je stále určitá množina obchodníků, kteří své transakce vypořádávají v offline režimu a tedy k jejich zaúčtování nemusí dojít hned, čímž se klient opět může dostat do minusu,“ vysvětluje mluvčí.

Přesto: proč musí být minimální zůstatek i na spořicím účtu, kde přece žádné poplatky ani závazky nehrozí?

„I ke spořicímu účtu může mít klient platební kartu, ke které má sjednané pojištění nebo s ní může platit, takže je zde situace stejná jako u běžného účtu,“ odpovídá Heřmánek.

Srovnejte to s námi

Zdroj: Shutterstock

Hledáte to nejlepší? Zkuste to s námi. Rychle, objektivně a zadarmo.

Fio banka teď na spořicím účtu Fio konto nabízí jeden z nejlepších úroků na trhu, jenže reálný výnos – na rozdíl od konkurence – snižuje právě povinný zůstatek 100 korun. Když si chcete, třeba jenom dočasně, vybrat všechny peníze, máte jedinou možnost: zrušit celý účet.

Zeptali jsme se: Jde to online, nebo je potřeba zajít osobně na pobočku? A můžete si pak třeba hned za měsíc zase založit nový spořicí účet, když budete mít peníze navíc?

„Zrušení celého spořicího účtu a přeposlání zůstatku je možné vyřešit online, není nutné s tímto chodit na pobočku. Další účet si pak může založit, ale určité mechanismy zase zabraňují tomu, aby to takto dělal nějaký klient stále dokola. To by pak už musel jít na pobočku, kde bychom posoudili, zda účet opět založíme,“ odpovídá mluvčí Jakub Heřmánek.

Od loňského listopadu definitivně zrušila blokaci minimálního kreditního zůstatku Moneta Money Bank. Spolu s Fio patřila mezi poslední dvě banky, které na něm dosud trvaly. V posledních letech už ho Moneta uplatňovala jenom pro běžné účty založené na pobočce (ne online). Stejnou podmínku měly z dřívějška i spořicí účty ve Wüstenrotu, které Moneta převzala. Klienti museli nechávat na účtu vždycky aspoň 200 korun – dvě stovky jim banka trvale blokovala a nemohli s nimi disponovat, dokud si účet nezrušili.

Konec této povinnosti se nicméně blíží i ve Fio bance. „Plánujeme minimální zůstatek u našich účtů plošně rušit, aktuálně řešíme technické náležitosti a důsledky tohoto kroku. Konkrétní termín zatím k dispozici nemáme,“ avizuje Heřmánek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.