Příjem v eurech už nemá zkomplikovat hypotéku v Česku

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2022 | 1 komentář
Příjem v eurech už nemá zkomplikovat hypotéku v Česku

Zdroj: Shutterstock

Banka Creditas, známá především díky lepším úrokům na spoření oproti většině konkurentů, hledá další možnosti, jak růst. Prostor mimo jiné vidí v produktech, které by mohli využít takzvaní pendleři – tedy lidé, kteří dojíždějí za prací především z regionů sousedících s Německem a Rakouskem a mají svůj hlavní příjem v eurech.

Těm chce Creditas od června nabízet sjednání hypotéky na nákup, výstavbu nebo rekonstrukci nemovitosti v Česku. Příjem v eurech už nemá být handicapem. Podobnou nabídku spouští Creditas i pro klienty, kteří doloží svůj hlavní příjem v amerických dolarech, britských librách a švýcarských francích.

„Lidé s příjmy v eurech mají v Česku se získáním hypotéky problém. S takovou žádosti neuspějí ve všech bankách. A pokud jim je některá banka ochotná v individuálních případech hypotéku poskytnout, pak dostanou vyšší úrok než lidé, kteří můžou doložit svůj hlavní příjem v korunách,“ vysvětluje Ivana Pícková, členka představenstva Banky Creditas.

„My si nemyslíme, že lidé, kteří dojíždějí za prací do Německa nebo Rakouska jsou rizikovější. Proto jim chceme dávat hypotéky za stejnou sazbu jako ostatním klientům,“ říká Pícková.

Hypotéku pro pendlery však banka poskytne jen v českých korunách, v české měně budou i splátky. Úvěr půjde využít pouze na nákup nemovitosti v České republice a pod podmínkou, že klient má stálý pobyt rovněž v Česku.

Původně družstevní záložna Creditas funguje jako banka od ledna 2017. S hypotékami začala před dvěma roky. O poskytování eurových hypoték – tedy úvěrů, které by lidé dostávali a spláceli přímo ze svých eurových účtů – banka podle Pickové také uvažuje a v budoucnu jejich spouštění nevylučuje. 

Díky současnému rozdílu mezi úrokovými sazbami v eurozóně oproti Česku se mnozí lidé o tento typ hypotéky zajímají. Jak nedávno napsal web Peníze.cz v podrobném textu, hypotéky v eurech se sazbou od dvou procent nabízí v Česku zatím jen Oberbank. Jiné banky se do takových úvěrů nechtějí pustit – mají obavy o stálost klientova příjmu v dlouhodobém horizontu a kvůli kurzovým rizikům.

Zdroj: Shutterstock

Vzít si úvěr na bydlení v eurech je v Česku možné. Nabízí to však jediná banka a jenom pro úzkou skupinu zájemců. Další možností je eurová hypotéka na Slovensku. Zjišťovali jsme, co je potřeba splnit.

Hypotéka v eurech. Pomůže vám k nižšímu úroku?

Pro lidi s pravidelným příjmem v eurech začíná Creditas nabízet i platební kartu napojenou na eurový účet. Tím klient může při platbě v eurech ušetřit na převodu měny. Vydání i vedení karty je – podobně jako v jiných bankách – zdarma. Bez poplatku jsou i výběry z bankomatů v zahraničí.

Creditas dosud platební kartu k cizoměnovým účtům pro své klienty neměla, přestože jim už umožnila zřízení účtu v eurech i několika dalších měnách jako jsou dolary, libry nebo švýcarský frank. „Poptávku vidíme nejen mezi firemními klienty, kteří u nás mají eurové účty, ale právě i mezi lidmi, kteří pravidelně dojíždějí za prací do Německa a Rakouska,“ říká Picková. Kartu lze využít i v aplikacích Apple Pay, Google Pay a Garmin Pay.

Creditas své produktové novinky opírá i o výsledky průzkumu, který si v květnu nechala provést agenturou Ipsos. Ukázal, že v krajích sousedících s Německem a Rakouskem pravidelně dojíždí za prací do zahraničí dvě procenta lidí. Dalších 48 procent by o to mělo zájem.

Nejvíce se to projevuje v Karlovarském kraji, kde takto pracuje sedm procent lidí a dalších 53 procent by o to stálo. V Ústeckém kraji v cizině pracuje kolem dvou procent obyvatel, ale dalších 59 procent by o to mělo zájem.

Velkou roli z hlediska motivace hraje příjem. Pro 85 procent dotázaných je „vyšší plat“ hlavním faktorem, proč by na dojíždění kývli. U lidí s vysokoškolským vzděláním je to dokonce 96 procent. Naopak jako největší bariéru lidé zmiňují neznalost jazyka (53 % respondentů), až na druhém místě bylo samotné dojíždění (38 %).

„Celkově v zahraničí pracuje stále malá část obyvatel České republiky. Podle údajů Eurostatu za rok 2021 šlo zhruba o 150 tisíc lidí,“ upřesňuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services