Trinity Bank má přes 50 tisíc klientů, zisk roste

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 4. 2022 | 15 komentářů
Trinity Bank má přes 50 tisíc klientů, zisk roste

Zdroj: Trinity Bank

Počet klientů Trinity Bank už přesáhl 50 tisíc. Ke konci loňského roku jich bylo 41 tisíc, oznámila banka v dnešní zprávě o hospodářských výsledcích za loňský rok. Rok 2020 končila s 24 tisíci klienty.

Podrobnosti o rozdělení mezi retailové klienty, podnikatele či firmy neuvedla, stejně jako třeba počet klientů, kteří aktivně využívají její spořicí nebo běžný účet. Trinity Bank láká širší veřejnost hlavně na spořicí účet, jehož úročení se dlouhodobě drží mezi nejvyššími na trhu. Naopak běžný účet je v porovnání s konkurencí slabý: banka k němu nenabízí ani platební kartu (jejich start původně avizovala na konec roku 2020), ani mobilní aplikaci (v plánu byla na rok 2021) nebo okamžité platby. Banka se zaměřuje hlavně na privátní a korporátní bankovnictví, velkou roli hraje financování developerských projektů.

Trinity Bank loni dosáhla zisku před zdaněním ve výši 200 milionů korun, což je o 167 % více než v roce 2020 a zatím nejlepší výsledek v její historii. Valná hromada, která se uskuteční dnes večer, rozhodne o návrhu vyplatit akcionářům dividendu v celkové výši 167 milionů korun jako rozdělení zisku za loňský rok a části nerozděleného zisku z minulých let, kdy dividendy nevyplatila.

„Trinity Bank pro letošní rok plánuje zisk před zdaněním na úrovni 300 milionů korun, což vytváří solidní základ pro další výplaty dividend v budoucnu,“ říká Radomír Lapčík, zakladatel a předseda dozorčí rady Trinity Bank.

Bilanční suma ke konci roku 2021 dosáhla 37 miliard korun, meziročně vzrostla o více než 112 %. Výše regulatorního kapitálu činila 2,6 miliardy korun, celkový kapitálový poměr dosáhl 21,53 %.

Ať jste v obraze

Zdroj: Shutterstock

Za největší v Česku se dál mohou označovat dvě banky. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz


„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkají teď někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

„Jako jednu z priorit na další období vnímáme i rozšíření pobočkové sítě,“ říká Dušan Benda, předseda představenstva Trinity Bank. Loni otevřela novou pobočku v Ostravě a přestěhovala pobočku v Brně, společně s pražskou a zlínskou má celkem čtyři. V roce 2022 plánuje banka otevření dalších poboček, podrobnosti neuvedla.

Trinity Bank od začátku roku 2019 navázala na družstevní záložnu Moravský peněžní ústav, která fungovala od roku 1996. V době získání bankovní licence měla přes 10 tisíc klientů, bilanční suma dosahovala 9,5 miliardy korun a vklady 7,4 miliardy.

Členové družstva po přeměně získali akcie banky, takže Trinity má dnes téměř 9000 drobných českých akcionářů. Největší vliv má zlínský podnikatel Radomír Lapčík skrze společnost Trinity investorská. Tu vlastní skupina SAB Financial Group, ovládaná právě Lapčíkem. Součástí skupiny jsou SAB Finance, která obchoduje na devizovém trhu, a SAB Corporate Finance obchodující s cizími měnami v Londýně. Podle výroční zprávy za rok 2021 nemá žádný akcionář v Trinity více než 10% podíl. Prospekt k vydání nových akcií z letošního ledna uvádí, že Lapčík přímo či nepřímo vlastní 9,9 % dosavadních akcií.

Část minoritních akcionářů na webu NováTrinity.cz kritizuje některé kroky představenstva. Upozorňují například na to, že ochrannou známku Trinity Bank má až do dubna 2028 zaregistrovanou společnost SAB Finance, nepatří tedy přímo bance. Minoritní akcionáři kritizují také svolání valné hromady na páteční večer nebo to, že – narozdíl od dřívější kampeličky – už nemají svého zástupce v dozorčí radě.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2022 21:36, Tomáš_Marný

Tak přes 50 tisíc klientů možná má, ale už se nepíše o tom, že ti klienti odlévají peníze podle toho, jak banka přichází s idiotskými nápady typu "když si nezaložíš nový účet, tak ti nezvýšíme úrok"...

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 4. 2022 7:56, Dre

A až zkrachuje to zas budou lidi plakat a natahovat ruce aby jim to stát zaplatil z mojich daní

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services