Spořitelna mění ceník. Zdraží i potvrzovací SMS

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 22. 4. 2022 | 173 komentářů
Zpoplatnění ověřovacích SMS je nejvýraznější změnou v novém sazebníku. Připlatí si také zájemci o papírové výpisy.
Spořitelna mění ceník. Zdraží i potvrzovací SMS

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna začne od 23. července účtovat poplatek za zaslání potvrzovací SMS pro přihlášení do systému George nebo při ověřování jednotlivých plateb.

Novému poplatku 2,50 Kč za každou zprávu se vyhne ten, kdo bude přihlašování a zadávání příkazů potvrzovat přes mobilní aplikaci George klíč – ta zůstane zdarma. Používání notifikací v mobilu – typicky potvrzování otiskem prstu – je podle bank bezpečnější a mají s ním nižší náklady.

Podobnou motivaci k používání aplikace už dříve zavedly Raiffeisenbank (měsíční paušál 19 Kč, pokud klient aspoň jednou použije při autorizaci SMS) a UniCredit Bank (250 Kč za úvodní nastavení a 1,50 Kč za každou zprávu).

Klientům od 70 let věku nebude spořitelna poplatek účtovat, mohou tedy dál zůstat u starého způsobu potvrzování přes jednorázový SMS kód.

„Zpoplatněním přihlašovacích a potvrzovacích SMS chceme klienty motivovat k bezpečnějšímu využívání mobilního bankovnictví George a aplikace George klíč, která umožňuje snadno ověřit, zda klientům skutečně telefonuje bankéř České spořitelny. Chytrý telefon má více než 80 % klientů, kteří dosud George klíč nepoužívají. Klienti nad 70 let mají nadále všechny služby, včetně přihlašovacích a potvrzovacích SMS zdarma,“ říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Spořitelna dosud zpoplatňovala pouze informační SMS o zůstatku na účtu, upozornění na výběry z bankomatu, platby kartou, neprovedené úhrady a podobně – pokud si klient takové zprávy objednal. Také za ně nově zaplatí 2,50 Kč, dosud to byly dvě koruny. Skončí alternativa ve formě měsíčního poplatku 25 Kč za balíček obsahující až 25 zpráv.

Cesta k bezpapírové bance

Od 23. července zdraží také papírové výpisy zasílané poštou. Nově přijdou na 50 Kč místo dosavadních 30 Kč. Pro klienty od 70 let věku se cena nezvýší. Zároveň končí možnost vyzvedávat si papírové výpisy na pobočce.

Zdraží i papírový výpis k půjčkám (úvěrovému účtu). Elektronické výpisy prostřednictvím internetového bankovnictví nebo e-mailu zůstávají u všech produktů bez poplatku, výjimkou jsou výpisy s častější než měsíční frekvencí.

Připlatí si také zájemci o zaslání PIN ke kartě poštou – nově 50 Kč místo 30 Kč. Vyzvednutí elektronickou formou je zdarma.

Kromě rostoucích nákladů to spořitelna – podobně jako konkurenti – vysvětluje snahou postupně přejít na „bezpapírovou banku“.

Hrneme další

Zdroj: Shutterstock

Klienti ČSOB nebudou moct od července zadávat platební příkazy přes telefonního bankéře. Od poloviny července přijdou i další změny.

Druhá největší banka zruší platby přes telefonní bankovnictví

Od léta zdraží také zvláštní způsoby čerpání kreditních karet. Jednorázový příkaz k odchozí úhradě přes bankomat přijde nově na 50 Kč místo 5 Kč, přes telefonního bankéře na 100 Kč místo 20 Kč, přes pobočku na 100 Kč místo 80 Kč.

Předčasné splacení půjček bez poplatku

Nový ceník od 23. července obsahuje i příjemnější změny. Týkají se hlavně předčasného splacení půjček – spořitelna na ně až do odvolání vyhlašuje poplatkové prázdniny.

Mimořádná splátka úvěru dosud přišla na maximálně 1 % z její výše, pokud do ukončení úvěru zbýval více než rok (včetně), případně na maximálně 0,5 % při kratší zbývající době. Nově tedy bude zdarma.

Zlevní také různé změny hypotéky, pokud je klient vyřídí přes elektronické bankovnictví.

Naopak vyřízení úvěru přes telefonního bankéře už nebude zdarma: nově přijde na 1 % z výše poskytnutého úvěru, maximálně na 5000 Kč. Se stejným poplatkem počítá dosavadní sazebník při vyřízení na pobočce. Úvěr přes internet zůstává bez poplatku za vyřízení.

Sobotní odstávka George

Už na tuto sobotu 23. dubna chystá Česká spořitelna odstávku systému George, výsledkem by mělo být přidání nových funkcí.

„Pokud potřebujete zadat platby nebo se podívat na stav vašich účtů, učiňte tak, prosím, nejpozději do páteční 23. hodiny,“ upozorňuje banka. George pak nebude dostupný od 23:30 do sobotního odpoledne.

Ještě do letní sezóny dovolených umožní Česká spořitelna klientům, aby si na platební kartě zablokovali službu DCC (dynamická konverze měny – Dynamic Currency Conversion). Jednoduchou a přitom efektivní ochranu před nevýhodnými kurzy v cizině nabídne jako první z trojice největších bank.

Zakázat nechtěnou konverzi měn umožnila klientům jako první v Česku mBank na jaře roku 2020. Postupně se pak přidaly Expobank, Fio a (jenom v bankomatech) Equa bank.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-161
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 173 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2022 5:35, PepaJa

Zdá se, že nastal čas zrušit účet a jít jinam.

+425
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 4. 2022 16:48, Michal

Chápu asi rozhořčení některých lidí. Ale upřímně řečeno - kdo je počítačově negramotný a je starý, má to zdarma. Komu je méně než 70 let a je počítačově negramotný, nesmí se moc zlobit, to je jeho ostuda a hloupost, že je tak neschopný.

Snahou Spořitelny je odklonit klienty od nebezpečných potvrzovacích SMS, které jsou snadno zneužitelné.

-216
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (173 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.