Které banky jsou největší v Česku? Žebříček podle počtu klientů a spravovaných peněz

Olga Skalková | rubrika: Analýza | 17. 3. 2022 | 34 komentářů
Za největší banku se dál mohou označovat Česká spořitelna i ČSOB. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Třetí v obou ukazatelích zůstává Komerční banka.
Které banky jsou největší v Česku? Žebříček podle počtu klientů a spravovaných peněz

Zdroj: Shutterstock

Už máme nový žebříček z března 2023, najdete ho v samostatném článku. Jestli vás přesto zajímá starší přehled z března 2022, tady je:

Nejvíce klientů má finanční skupina České spořitelny – skoro čtyři a půl milionu ke konci loňského roku. Jen o pár desítek tisíc méně jich má skupina ČSOB.

Největší objem peněz spravovala ke konci roku 2021 skupina ČSOB – její bilanční suma dosáhla 1,805 bilionu korun. S mírným odstupem ji následuje Česká spořitelna.

Skupina ČSOB se loni stala jedničkou i podle čistého zisku (16,2 miliardy korun) a odsunula tak Českou spořitelnu na druhé místo.

Trojkou trhu ve všech třech zmíněných parametrech je dlouhodobě Komerční banka. Změnit to může chystané sloučení Monety s Air Bank, při němž má vzniknout třetí největší banka s dvěma a půl miliony klientů.

Připravili jsme porovnání vycházející ze zveřejněných výsledků za loňský rok, odpovědí bank nebo z jiných dostupných informací. Komplikuje ho fakt, že největší banky zveřejňují čísla především za celou finanční skupinu, která zahrnuje třeba i stavební spořitelnu a penzijní nebo investiční společnost. A například mBank, která tu formálně působí pouze jako „organizační složka“ mateřské společnosti z Polska, většinu dat za Česko neposkytuje vůbec.

Dodejme, že v našem přehledu se zaměřujeme na banky, které zajišťují služby běžným klientům a nesoustředí se jen na firemní nebo privátní (nejbohatší) klienty. Chybí v něm tedy například J&T Banka nebo PPF banka.

Pořadí bank podle počtu klientů

bankapočet klientů (ke konci roku 2021, není-li uvedeno jinak)
Česká spořitelna4,493 milionu za celou skupinu. Počet osobních účtů v samotné bance dosáhl tři miliony, pozitivní saldo nově otevřených účtů bylo loni 50 tisíc. Takzvaných primárních klientů, kteří si na účet posílají alespoň 7000 korun měsíčně a používají platební kartu, má ČS 2,112 milionu (meziročně o 110 tisíc více).
ČSOB4,225 milionu za celou skupinu, podrobnosti neuvádí. Údaj za samotnou banku zveřejnila naposledy ke konci roku 2015, tehdy to bylo 2,8 milionu klientů – z toho víc než dva miliony připadaly na značku Poštovní spořitelna.
Komerční banka2,251 milionu za celou skupinu. Samotná banka měla 1,625 milionu, z toho 1,383 individuálních.
Moneta1,4 milionu, z toho 1,3 milionu retailových. Zhruba 400 tisíc z celkového počtu před rokem tvořili klienti stavební spořitelny, kterou koupila od Wüstenrotu.
Raiffeisenbank1,2 milionu společně za banku a stavební spořitelnu. Samotná banka v květnu uváděla přes 820 tisíc, novější čísla nezveřejnila. Letos – po započtení Equa – mluví celkem (včetně stavební spořitelny) o 1,7 milionu.
Fio banka1,162 milionu
Air Bank986 tisíc včetně poskytovatele půjček Zonky a investiční služby Rentiér
UniCredit850 tisíc za Česko a Slovensko. Samostatný údaj nezveřejňuje. Odhady ke konci roku 2020 uváděly v Česku asi 450 tisíc.
mBank738 tisíc
Equa bank519 tisíc
Hello bank343 tisíc ke konci roku 2020, novější číslo zatím nezveřejnila
Creditas150 tisíc k začátku března 2022
Sberbank120 tisíc
Trinity Bank41,3 tisíce
Expobankpřes 20 tisíc ke konci března 2018, od té doby nezveřejňuje
Oberbank18 tisíc ke konci roku 2020, novější číslo neuvedla
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz

Šest skupin má přes milion klientů

Tři největší bankovní skupiny si udržují velké a stabilní „kmeny“ klientů.

České spořitelně se loni podařilo jejich počet mírně navýšit (o 19 tisíc na 4,493 milionu). Samotná banka vede tři miliony osobních účtů, přičemž 2,112 milionu považuje za takzvané primární klienty – je pro ně hlavní bankou, pravidelně si posílají na účet alespoň 7000 korun měsíčně a používají platební kartu.

Anketa

Kde máte hlavní účet? (chodí vám na něj nejvíc peněz a nejčastěji z něj platíte)

Další dvě skupiny z nejsilnější trojky zaznamenaly meziročně mírný úbytek klientů: ČSOB o šest tisíc na 4,425 milionu, Komerční banka o 43 tisíc na 2,251 milionu.

„Myslím, že důvody jsou hlavně dva. Jednak historicky vyšší věková struktura klientů Poštovní spořitelny. O část z nich přicházíme přirozenou cestou tím, že zemřou. Větší část poklesu loni způsobilo naše obchodní rozhodnutí ukončit některým klientům naší stavební spořitelny vysoce úročení smlouvy z minulosti, které byly dlouho po takzvané povinné době spoření,“ vysvětloval to v nedávném rozhovoru Jan Sadil z představenstva ČSOB.

Samotná Komerční banka měla 1,625 milionu klientů – z toho 1,383 individuálních (meziroční pokles o sedm tisíc), zbytek jsou hlavně firmy. Snížení počtu klientů zaznamenaly i dceřiné společnosti Essox Group (o 14 tisíc na 137 tisíc) a KB Penzijní společnost (o pět tisíc na 520 tisíc). Stavební spořitelna Modrá pyramida si počet klientů (485 tisíc) udržela na úrovni předloňského roku. Pokles počtu klientů ovlivnilo ukončování smluv klientů, kteří nesplnili regulatorní požadavky na ověření, nebo ukončování neaktivních smluv na kreditní karty u některých klientů Essoxu.

Klienti přibývali nejbližším konkurentům velké trojky jako jsou Moneta, Raiffeisenbank a Fio – všichni tak pokračovali v trendu předchozího roku.

Moneta hlásí meziroční nárůst počtu klientů o 3,4 procenta na 1,4 milionu, Fio banka o 8,4 procenta na 1,162 milionu.

Raiffeisenbank těžila nejen z přirozeného růstu, ale byla i nejaktivnější v získávání klientů prostřednictvím akvizic: loni koupila Equa bank, dohodla se s ING Bank na zajištění služeb jejím retailovým klientům, získala také devizového obchodníka Akcenta.

Šéf Raiffky Igor Vida v únoru při oznámení loňských hospodářských výsledků uvedl, že skupina má aktuálně 1,7 milionu klientů. Toto číslo zahrnuje nejen banku a stavební spořitelnu, ale už i Equa bank. Equa bank přitom hlásila ke konci loňského roku 519 tisíc klientů, samotná Raiffeisenbank (bez stavební spořitelny) v květnu uváděla přes 820 tisíc.

Víc jak jedním milionem klientů se tedy může chlubit zatím šest bankovních skupin – Česká spořitelna, ČSOB, KB, Moneta, Raiffeisen a Fio.

Blízko k nim má Air Bank, která ke konci loňského roku oznámila obsluhovala 986 tisíc klientů – meziročně o 14,5 procenta víc. Číslo nově zahrnuje i platformu Zonky. „Air Bank kontinuálně roste v průměru o přibližně devadesát až sto tisíc klientů každý rok. V roce 2018 jsme měli 673 tisíc klientů, v roce 2019 jsme měli 789 tisíc klientů a v pandemickém roce 2020, kdy se značně omezila mobilita lidí, jsme stejně narostli na 861 tisíc klientů. V nejbližších dnech očekáváme už miliontého klienta,“ říká Jana Pokorná, mluvčí Air Bank. Výsledky ke konci roku zatím skupina nezveřejnila.

Dál přibývali klienti také mBank (o 2,1 procenta na 738 tisíc), Equa (o 8,8 procenta na 519 tisíc), Creditas (od ledna 2021 do letošního března o 40 tisíc na 150 tisíc klientů) nebo Trinity (o 71 procent na 41 tisíc). Stále víc lidí, zejména mladých, si totiž ke svému hlavnímu účtu v jedné bance otevírá i další účty ve více bankách – do počtu klientů se navíc počítají i ti, kteří mají v bance třeba jenom spořicí účet.

Sberbank měla koncem loňského roku kolem 120 tisíc klientů, ještě počátkem února plánovala další rozvoj. Po ruském útoku na Ukrajinu a následných sankcích však klienti hromadně začali vybírat vklady, banka musela stopnout služby a podle České národní banky je teď v procesu odebrání licence.

Tři velké a čtyři střední

Roste také objem spravovaných peněz. Ke konci roku 2021 dosáhla celková bilanční suma bankovního sektoru 8,603 bilionu korun, což je meziroční zvýšení o 5,7 procenta. Zvětšování loni souviselo hlavně s nárůstem vkladů a rekordním objemem poskytovaných hypoték.

Největší banky podle bilanční sumy

bankabilanční suma (ke konci roku 2021, není-li uvedeno jinak)
ČSOB1805 mld. Kč
Česká spořitelna1642 mld. Kč
Komerční banka1244,4 mld. Kč
UniCredit Bank693,5 mld. Kč
Raiffeisenbank511 mld. Kč
Moneta340,2 mld. Kč
Fio banka215 mld. Kč
Air Bank151 mld. Kč ke konci září 2021 – jde o kombinované výsledky za Skupinu Air Bank, do které spadají i český a slovenský Home Credit a Zonky, samostatně za banku už údaj nezveřejňuje
Equa bank73,7 mld. Kč
Creditas67 mld. Kč v březnu 2022
Trinity Bank37 mld. Kč
Expobank17 mld. Kč ke konci září 2021, novější číslo zatím nezveřejnila
Hello bank13,1 mld. Kč ke konci roku 2020, novější číslo zatím nezveřejnila
mBanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Oberbanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz. V přehledu chybí Sberbank, která výsledek nezveřejnila a je v procesu odebírání licence. 

ČNB rozděluje banky podle velikosti bilanční sumy na tři kategorie. Velké banky mají bilanční sumu větší než deset procent celkového objemu bilanční sumy bankovního sektoru, střední banky dvě až deset procent a malé banky pod dvě procenta.

V Česku tak máme tři velké banky (ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka) a čtyři středně velké (UniCredit Bank, Raiffeisenbank, Monetu a Fio banku). Ostatní zůstávají malými bankami. Skupina Air Bank se už k velikosti střední banky na konci loňského roku zřejmě výrazně přiblížila. Její bilanční suma – po započtení českého a slovenského Home Creditu – dosáhla koncem loňského září 151 miliard korun. Potřebná hranice pro přestup do kategorie střední banky by ke konci loňského roku odpovídala bilanční sumě kolem 172 miliard.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkají teď někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Skupina ČSOB, která velikostí bilanční sumy na trhu kraluje, navýšila její objem meziročně o tři procenta na 1,805 bilionu korun. Druhá Česká spořitelna ke konci loňského roku zvýšila bilanční sumu meziročně o 6,8 procenta na 1,642 bilionu korun, Komerční banka o 6,6 procenta na 1,244 bilionu.

Výrazné zvýšení objemu spravovaných peněz zaznamenaly Raiffeisenbank (o 24,4 procenta na 511 miliard korun) a Moneta (o 13 procent na 340 miliard korun).

Zisky opět rostly

Zatímco předloni zhoršila finanční výsledky bank pandemie, loni už prakticky všem rostly zisky. Na rozdíl od roku 2020, kdy výdělky bank negativně ovlivnila nutná tvorba rezerv pro případ, že lidé a firmy přestanou splácet, mohly banky v roce 2021 tyto rezervy začít rozpouštět. Původní obavy se nepotvrdily.

Největší banky podle čistého zisku

bankačistý zisk (za rok 2021, není-li uvedeno jinak)
ČSOB16,2 mld. Kč
Česká spořitelna14,2 mld. Kč
Komerční banka12,7 mld. Kč
UniCredit Bank6,98 mld. Kč (Česko a Slovensko dohromady)
Raiffeisenbank4,69 mld. Kč
Moneta3,98 mld. Kč
Fio banka2,3 mld. Kč
Air Bank1,472 mld. Kč k září 2021 – jde o kombinované výsledky za Skupinu Air Bank, do které spadají i český a slovenský Home Credit a Zonky, samostatně za banku už údaj nezveřejňuje
Equa bank553 mil. Kč
Hello bank290 mil. Kč za rok 2020, novější číslo zatím nezveřejnila
Expobank-54 mil. Kč k září 2021, novější číslo zatím nezveřejnila
mBanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Oberbanksamostatné číslo za Česko nezveřejňuje, působí jako zahraniční pobočka
Zdroj: informace z bank a zdroje webu Peníze.cz. V přehledu chybí Sberbank, která výsledek nezveřejnila a je v procesu odebírání licence. 

K růstu čistého zisku bankám napomohla od poloviny loňského roku i ČNB. Ta postupně začala zvyšovat své sazby – včetně dvoutýdenní reposazby, za kterou si u ní banky ukládají přebytečnou hotovost. Klientům přitom banky zvyšovaly úroky na vkladech méně – a ještě se zpožděním. Čistý úrokový výnos bank tím stoupl výrazněji. Výrazně jim pomohl i rekordní zájem o hypotéky.

Největší čistý zisk – 16,2 miliardy korun – za loňský rok ohlásila skupina ČSOB, což je meziroční zvýšení o 90 procent. Skupina Česká spořitelny vykázala čistý zisk 14,2 miliardy (meziročně o 42 % víc). Trojkou byla Komerční banka se ziskem 12,7 miliardy (růst o 56 %).

Raiffeisenbank stoupl čistý zisk dokonce o 119 % na 4,69 miliardy korun, Monetě o 53 % na 3,98 miliardy korun, české a slovenské UniCredit Bank o 39,1 % na 6,62 miliardy. Svůj dosud rekordní roční zisk zaznamenaly Fio banka (2,3 miliardy korun – meziroční růst o 92 %) nebo končící Equa bank (553 milionů – meziročně o 181 % víc). Výrazně si polepšila i Trinity, která za loňský rok hlásí neauditovaný čistý zisk 200 milionů – to je nárůst o 185 %.  

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Zpátky do minulosti

Zdroj: KB

Před třiceti lety začal fungovat první online bankomat v Česku. Brzy přišly platební karty, které fungovaly i v cizině. A pak se s nimi dokonce dalo platit v některých obchodech. Máme vzpomínky i fotky.

I tohle jsou devadesátky. První bankomat má narozeniny

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! Už jsme i na Instagramu.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2022 8:16, Petr

Zisky mají obrovské, ale lidem na spořících účtech mnoho nedají, hamouni. Spíš menší banky Trinity, Creditas. Ty velké hrabou hlavně pro sebe.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2022 9:34, Pavel

Česká spořitelna, ČSOB, RB a Moneta jsou technologickými lídry na bankovním trhu. Jejich internetové bankovnictví i appky jsou dovedeny k dokonalosti. Co nevidět rozdrtí malé banky. Šudlat se v garážovce typu FIO, Creditas či Trinity lidi prestane bavit. Krom zoufalců z finexpertu. A ufinancovat technologický rozvoj jako mnou uvedená čtyřka FIO a spol. už nezvládnou.

-96
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.