Sberbank už neotevře. Klienti dostanou peníze z pojištění vkladů

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 2. 2022 | 34 komentářů
ČNB chce bance odebrat licenci, oficiálně oznámila její platební neschopnost. Situaci kolem Sberbank sledujeme v průběžně aktualizovaném článku.
Sberbank už neotevře. Klienti dostanou peníze z pojištění vkladů

Zdroj: nikolpetr/Shutterstock

Česká národní banka dnes dopoledne oznámila, že zahájila kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. Klienti dostanou peníze do limitu necelých dvou a půl milionu korun z fondu pojištění vkladů, výplata začne nejpozději 9. března.

Běžným způsobem se už klienti k účtu nedostanou, nefunguje elektronické bankovnictví ani pobočky. Sberbank odpoledne nicméně oznámila, že umožní karetní transakce s denním limitem 1000 korun na kartu. Dál také přijímá splátky hypoték a spotřebitelských úvěrů, jiné přichozí platby odmítá.  

ČNB během pondělí oficiálně sdělila Garančnímu systému finančního trhu, že Sberbank CZ není schopna dostát svým závazkům. Ke slovu tak přijde český systém zákonného pojištění vkladů. O vklady do limitu 100 tisíc eur (necelých 2,5 milionu korun) se klienti bát nemusí, dostanou by za ně stoprocentní náhradu. Sčítají se vždy všechny vklady jednoho vkladatele na běžných i spořicích účtech nebo termínovaných vkladech.

Výplata proběhne prostřednictvím Komerční banky. Podle zákona musí začít do sedmi pracovních dnů od oznámení ČNB o platební neschopnosti. Očekávaná výše náhrad je přibližně 28,5 miliardy korun. O náhradu vkladů se lze přihlásit do tří let od začátku výplaty. Drobní klienti (fyzické osoby) nemusí kvůli výplatě takzvaných základních náhrad (v přepočtu do 100 tisíc eur) vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se pak na pobočce KB prokáží platným průkazem totožnosti, v případě podnikajích fyzických osob pak ještě dokladem o oprávnění k podnikání.

Za určitých podmínek mají klienti nárok na dvojnásobný limit, tedy 200 tisíc eur (skoro pět milionů korun) – podrobnosti vysvětlujeme v článku o pojištění vkladů.

Foto: Jana Divinová

Před pobočkou na pražské pěší zóně Na Příkopě je v pondělí dopoledne klid.

O případné vklady nad zákonný limit (tedy nad 100 tisíc eur, ve výjimečných případech nad 200 tisíc) pak bude potřeba přihlásit se jako každý jiný věřitel. Stanou se předmětem takzvané likvidace: pokud tedy ve firmě něco zbyde, uspokojí se další závazky vůči klientům aspoň částečně.

„Klienti, kteří mají u Sberbank vyšší vklady, si budou muset počkat výrazně déle, navíc je pravděpodobně nedostanou zpět v plné výši,“ říká Jan Langmeier, advokát a insolvenční správce. „Po vyplacení pojištěných vkladů začne likvidátor zjišťovat a sepisovat informace o dalších vkladech, začne zjišťovat a sepisovat majetek a aktiva banky a připravovat jejich prodej. Pravděpodobně bude vyhlášeno insolvenční řízení, kam si věřitelé budou přihlašovat své pohledávky. Takový proces se může táhnout několik let. A to zvlášť ve chvíli, kdy se jedná o pád středně velké banky s bilanční sumou zhruba 80 miliard korun, přičemž pojištěné vklady činí necelých 30 miliard,“ dodává Langmeier.

Pojištění vkladů

Zdroj: Shutterstock

Na Sberbank CZ se vztahuje český systém zákonného pojištění vkladů. Připomeňme si jeho základní pravidla a limity.

Pojištění vkladů v bance. Jak funguje a kdy začne výplata

Kroky k odnětí bankovní licence schválila ČNB kvůli „zhoršení likviditní situace Sberbank CZ v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem. V souvislosti s tím ČNB vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů,“ píše centrální banka v oficiálním prohlášení. 

„Situaci projednala bankovní rada ČNB na svém mimořádném jednání 27. února. Vzala na vědomí, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by toto selhání mohlo být v přiměřené lhůtě odvráceno jinými opatřeními. Také se dá předpokládat, že zvolené řešení nebude mít dopad na stabilitu českého finančního sektoru,“ upřesňuje mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ říká guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Česká národní banka nastalou situaci ve Sberbank CZ od počátku intenzivně řeší a činí vše pro to, aby byl dopad problémů banky na její klienty co nejmenší,“ dodává Rusnok.

Česká pobočka ruské Sberbank v neděli večer oznámila, že neotevře pobočky ani během pondělí. Mimo provoz zůstávají i její platební karty a internetové či mobilní bankovnictví, klienti si tak nemohou vybrat ani převést peníze. Bance se nepodařilo získat pomoc od mateřské společnosti Sberbank Rosii, která je ovládaná státem. Proti ruské Sberbank míří také nejnovější mezinárodní sankce kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

Sberbank má v Česku přibližně 120 tisíc klientů. V Česku působí od roku 1993; aktivnější začala být od roku 2012, kdy převzala tuzemskou Volksbank. Vklady klientů podle posledních statistik ke konci loňského září dosahovaly necelých 75 miliard korun, z toho 32 miliard připadá na domácnosti, SVJ a neziskové instituce sloužící domácnostem, 26,5 miliardy na nefinanční podniky a 11,9 miliardy na vládní či ostatní mezinárodní instituce. 

Objem úvěrů poskytnutých bankou a pohledávek dosahoval 79,6 miliardy. Na povinnosti klientů splácet úvěry se nic nemění, další instrukce dostanou zřejmě od insolvenčního správce (likvidátora) pověřeného ČNB. Ve hře je prodej úvěrů jiné bance.

Ve Fondu pojištění vkladů je k dispozici 35 miliard korun. Garanční systém finančního trhu (GSFT) může využít i dodatečné zdroje financování: vypsání mimořádných příspěvků, příjmy z prodeje dluhopisů, poskytnutých úvěrů či půjček od zahraničních fondů nebo ze státního rozpočtu. Dalších 21 miliard je pak ve Fondu pro řešení krize, který může přijít ke slovu při restrukturalizaci banky.

„Ubezpečuji vkladatele, že Garanční systém disponuje dostatečným množstvím finančních prostředků k uspokojení všech oprávněných nároků na výplatu náhrad vkladů,“ říká jeho výkonná ředitelka Renáta Kadlecová.

Foto: Jana Divinová

Pobočka na pražském Andělu v pondělí ráno. Fronty klientů se netvoří.

Sberbank CZ na svém webu v neděli večer napsala, že „důvodem (pokračujícího uzavření poboček a zablokování karet i elektronického bankovnictví) je nepříznivá geopolitická situace, na základě které došlo v krátké době k zásadnímu odlivu depozit jejich klientů. Sberbank CZ na řešení situace úzce spolupracuje se svým akcionářem a průběžně informuje Českou národní banku.“  

Foto: Jana Divinová

Nad oficiálním oznámením o uzavření pobočky přibyl leták od neznámého autora.

„Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve,“ napsala v neděli večer Marijana Vasilescu, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ.

Elektronické bankovnictví je prakticky nedostupné už od pátečního dopoledne, v pátek ve dvě odpoledne Sberbank předčasně zavřela všech svých 24 poboček. Od soboty nefungovaly ani její platební karty. Protože Sberbank neumí okamžité platby, velmi pravděpodobně neodeslala ani příkazy z účtu zadané od pátečního odpoledne. Podle neoficiálních informací z pondělního rána neodcházejí ani trvalé příkazy a inkasa.

Naopak splátky úvěrů, tedy hypoték a spotřebitelských půjček, si Sberbank dál z účtu strhává. Odpoledne to oficiálně potvrdila, že nepřijímá ani příchozí platby – s výjimkou splátek úvěrů klienty. 

Sberbank CZ je formálně českou bankou a spadá pod Sberbank Europe se sídlem v Rakousku. Jejím vlastníkem je však největší ruská banka Sberbank Rosii ovládaná státem. 

Foto: Jana Divinová

Vzkaz majitelům na pankrácké pobočce Sberbank.

Ruského vlastníka má v Česku také Expobank CZ. Ta zatím problémy nehlásila, během pondělí nicméně upozornila na možné delší přihlašování k internetovému bankovnictví.

„Na rozdíl od některých jiných bank spjatých s ruským kapitálem není naším vlastníkem ruský stát, ale soukromý kapitál. Hlavním akcionářem Expobank CZ je ekonom Igor Kim a v rámci jeho mezinárodní skupiny máme postavení samostatné a nezávislé banky. V tento moment si nejsme vědomi jakéhokoliv dopadu dosud zveřejněných sankcí na naše podnikání v České republice a fungujeme jako obvykle,“ píše od pátku na svém webu. Vklady klientů v Expobank CZ dosahují 14 miliard korun, úvěry a další pohledávky 15 miliard.

„Při našem podnikání v České republice důsledně vyznáváme hodnoty jako svoboda, respekt či rovnost. I z toho důvodu nemůžeme souhlasit s konfliktem na Ukrajině,“ píše Expobank mimo jiné v prohlášení, které dala na web v pondělí.

Zatím poslední banka, jejíž klienty musel vyplatit Fond pojištění vkladů, měla shodou okolností také vazbu na Rusko: ERB Bank (dříve Evropsko-ruská banka) zkrachovala v roce 2016 a bylo v ní kolem tří a půl miliard korun.

Vývoj kolem Sberbank od pátku do neděle jsme sledovali v předchozím článku.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Rozhovor ze začátku února

Zdroj: Sberbank

Před deseti lety získala Sberbank rakouskou Volksbank International. Bankovní gigant, na něhož se vztahují západní sankce uvalené na Rusko v roce 2014 kvůli anexi Krymu, postupně omezil aktivity v Evropě: už dříve se stáhl ze Slovenska, letos plánuje dokončit prodej bank v dalších pěti zemích. V Česku zůstává, přestože původní velké ambice se zatím nepodařilo naplnit. Se zhruba 120 tisíci klienty zůstala Sberbank CZ menším hráčem. Její generální ředitelka Marijana Vasilescu teď v rozhovoru mluví o dalších plánech.

Chystáme další expanzi v Česku, říká šéfka Sberbank

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2022 11:02, Jan

A jak je to s platbami na účty ve Sberbank?
Zdá se, že peníze normálně odejdou, ale dostanou se někdy i k příjemci, vrátí se nebo zmizí v nenávratnu?

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2022 19:27

Jenom naprostý ignorant může svěřit větší peníze bolševikům !! asi neznají dějiny

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services