Klienti Sberbank se nedostanou k penězům ani v pondělí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 2. 2022 | 25 komentářů
Sberbank v pondělí neotevře pobočky, jak původně plánovala. Zablokované zůstanou i platební karty a elektronické bankovnictví.
Klienti Sberbank se nedostanou k penězům ani v pondělí

Zdroj: Sberbank

Pondělní vývoj sledujeme v novém článku

Jestli vás zajímá dění od pátku do neděle, tady je:

Klienti ruské Sberbank v Česku se nemohou dostat ke svým penězům. Od pátečního dopoledne je nedostupné elektronické bankovnictví, v pátek ve dvě odpoledne Sberbank předčasně zavřela všech svých 24 poboček. Od soboty vůbec nefungují ani její platební karty, jejichž limit už v pátek omezila na 10 tisíc korun.

V neděli večer banka oznámila, že pobočky neotevře ani v pondělí 28. února. Fungovat nezačnou ani karty a internetové či mobilní bankovnictví. „Důvodem je nepříznivá geopolitická situace, na základě které došlo v krátké době k zásadnímu odlivu depozit jejich klientů. Sberbank CZ na řešení situace úzce spolupracuje se svým akcionářem a průběžně informuje Českou národní banku,“ píše na svém webu.

„Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve,“ říká Marijana Vasilescu, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ.

Česká národní banka se v pátek vyjádřila jen obecně. „Situaci kolem Sberbank v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem nejen monitorujeme, ale především dohledově řešíme. Pro tyto situace jsou nastaveny standardní postupy jak na straně dohlíženého subjektu, tak České národní banky s cílem minimalizovat dopady na klienty,“ napsala ČNB v oficiálním prohlášení.

Podle zdrojů webu Peníze.cz jednala ČNB o situaci během víkendu a zjišťovala mimo jiné od dalších bank na trhu, jestli by měly zájem o převzetí Sberbank CZ. Ve hře je zavedení nucené správy, kdy ČNB převezme řízení banky. Nejznámějším případem nucené správy je Investiční a poštovní banka (IPB): V červnu 2000 podnikli klienti takzvaný run na banku, tedy masivní výběr vkladů. ČNB nakonec do IPB dosadila nuceného správce a po třech dnech rozhodla o prodeji Československé obchodní bance (ČSOB).

I kdyby Sberbank CZ nebyla schopna dostát svým závazkům, vztahuje se na ni český systém zákonného pojištění vkladů. O vklady do limitu 100 tisíc eur (necelých 2,5 milionu korun) se klienti bát nemusí, dostali by za ně stoprocentní náhradu. Sčítají se vždy všechny vklady jednoho vkladatele na běžných i spořicích účtech nebo termínovaných vkladech. Výplata by začala do sedmi pracovních dnů od oznámení ČNB o platební neschopnosti banky.

Sberbank má v Česku přibližně 120 tisíc klientů. Vklady podle posledních statistik ke konci loňského září dosahovaly necelých 75 miliard korun, z toho 32 miliard připadá na domácnosti, SVJ a neziskové instituce sloužící domácnostem, 26,5 miliardy na nefinanční podniky a 11,9 miliardy na vládní či ostatní mezinárodní instituce. Objem úvěrů poskytnutých bankou a pohledávek dosahoval 79,6 miliardy.

Ve Fondu pojištění vkladů je k dispozici 37 miliard korun. Garanční systém finančního trhu (GSFT) však může využít dodatečné zdroje financování: vypsání mimořádných příspěvků, příjmy z prodeje dluhopisů, poskytnutých úvěrů či půjček od zahraničních fondů nebo ze státního rozpočtu. Dalších 21 miliard je pak ve Fondu pro řešení krize, který může přijít ke slovu při restrukturalizaci banky.

Mluvčí Sberbank CZ Radka Černá v pátek odpoledne řekla, že se objevily bezpečnostní problémy na pobočkách. „Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům. Z tohoto důvodu je banka nucena uzavřít své pobočky a zajistit bezpečnostní službu k ochraně zaměstnanců poboček,“ vysvětlila. Podle informací webu Peníze.cz došlo na jedné pobočce k incidentu s pepřovým sprejem a ničení majetku, jinde lidé nadávali zaměstnancům nebo odmítali opustit pobočku.

Banka v pátek počítala s tím, že po zajištění zvýšené bezpečnostní ochrany budou pobočky opět standardně otevřené. Oproti původním plánům však zůstaly mimo provoz i pobočka v brněnské Vaňkovce a kiosek v pražském Centru Černý Most, které jindy fungují i o víkendu. 

V pátek dopoledne přestalo fungovat také elektronické bankovnictví Sberbank, na webu to banka vysvětlovala jako aktualizaci. „Omlouváme se, na opravě intenzivně pracujeme,“ psala banka. Sberbank navíc neumí okamžité platby, takže i kdyby se klienti dostali k účtu během víkendu, platba neodejde dřív než v pondělí.

O víkendu sice elektronické bankovnictví bylo občas dostupné, lidé ale nemohli zadávat žádné platby – i převod jedné koruny prý překračuje povolený limit.

Zdroj: web Sberbank CZ

Musíme to opravit. K účtu se nedostanete.

Během pátku došla hotovost i v některých bankomatech Sberbank. Podle víkendových informací klientů jsou bankomaty mimo provoz. „Klienti Sberbank CZ mohou využít jakýkoliv bankomat v ČR i zahraničí, pokud mají u nás účet, výběry mají zdarma,“ připomněla v pátek mluvčí. Banka snížila limit karet na 10 tisíc korun, v sobotu je zcela zablokovala – podle informace na webu Sberbank jde o „dočasné omezení karetních transakcí“.

Klienti až do nedělního večera nedostali od banky bližší informace, na sociálních sítích se první zpráva objevila v neděli po 21. hodině. Do té doby jim nezbylo než sledovat občasné aktualizace krátkých oznámení na webu banky nebo zprávy v médiích.

Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu se už v předchozích dnech tvořily u některých poboček Sberbank fronty, v pátek byly zatím největší. Klienti si chtěli vybrat peníze nebo rovnou zrušit účty, někteří byli agresivní i vůči pracovníkům banky.

Sberbank CZ ještě ve čtvrtek ujišťovala, že nadále funguje bez omezení. Na webu zveřejnila „vyjádření k aktuální geopolitické situaci“, kde zdůrazňovala, že „patří do skupiny Sberbank Europe – evropské finanční instituce s evropskou bankovní licencí. Sberbank CZ je českou bankou, fungující na českém trhu, obsluhující české klienty a je regulovaná Českou národní bankou.“

Vlastníkem Sberbank Europe je přitom největší ruská banka Sberbank Rosii, proti které míří také nejnovější sankce. 

Zdroj: web Sberbank CZ

Fungujeme bez omezení a s Ruskem nemáme nic společného. (Oznámení na webu Sberbank.)

K ruským kořenům se před čtvrt rokem hlásila i její česká pobočka, když s klienty slavila 180 let od založení. Svou historii počítá od roku 1841, kdy v Petrohradu vznikla jako spořitelna na základě dekretu cara Mikuláše I. Dnes má ruská skupina celosvětově přes 102 milionů klientů, přes 14 200 poboček a 276 tisíc zaměstnanců. V Česku působí od roku 1993; aktivnější začala být od roku 2012, kdy převzala tuzemskou Volksbank.

Mnoho klientů v Česku během uplynulého týdne demonstrativně rušili účty, mimo jiné i Jihomoravský kraj, pražský dopravní podnik nebo někteří podnikatelé. Ruce pryč od ní dávají i obchodní partneři. Například velká finančně poradenská síť Partners (mimo jiné vlastní i web Peníze.cz) prakticky přestala nabízet produkty Sberbank. 

„Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování. Také spravujeme miliardy korun v našich fondech a určitě se postaráme o to, aby nepomáhaly ruské válečné mašinerii a Putinovi,“ říká šéf Partners Petr Borkovec.

Ve spolupráci s některými ruskými firmami včetně Sberbank už nebude pokračovat ani ABRA Software, dodavatel podnikových informačních systémů. „Naše výpověď se nijak netýká účtů klientů banky nebo elektronického bankovnictví. Ukončení spolupráce proběhne zcela v souladu se sjednanou smlouvou. Po výpovědní době přestaneme bance dodávat ERP systém. Důvodem našeho rozhodnutí je, že naše technologie nebudou v žádném směru sloužit podpoře kremelských iniciativ, které jsou v příkrém rozporu se základními mezinárodněprávními normami. Narozdíl od našeho postupu, který dodržuje vše sjednané,“ říká šéf ABRA Jaroslav Řasa.

Prohlášení společnosti ABRA Software

Zdroj: ABRA Software

Novou práci začala o víkendu hledat i dosavadní mluvčí Sberbank CZ Radka Černá.

Zdroj: LinkedIn

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Rozhovor ze začátku února

Zdroj: Sberbank

Před deseti lety získala Sberbank rakouskou Volksbank International. Bankovní gigant, na něhož se vztahují západní sankce uvalené na Rusko v roce 2014 kvůli anexi Krymu, postupně omezil aktivity v Evropě: už dříve se stáhl ze Slovenska, letos plánuje dokončit prodej bank v dalších pěti zemích. V Česku zůstává, přestože původní velké ambice se zatím nepodařilo naplnit. Se zhruba 120 tisíci klienty zůstala Sberbank CZ menším hráčem. Její generální ředitelka Marijana Vasilescu teď v rozhovoru mluví o dalších plánech.

Chystáme další expanzi v Česku, říká šéfka Sberbank

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2022 23:57, L.

Citace - Petr / 26.02.2022 11:51

Takže takto. Než budete nadávat zlým Rusákům, skutečnost je taková, že firma ABRA Software z hodiny na hodinu ukončila Sberbank licence k bankovnímu systému. Evidentně tedy potrestala tato aktivistická firma "zlé Rusko" tím, že se čeští občané a české firmy nedostanou ke svým penězům. Není to "super"...?!!!


Zdroj? Jinak ABRA žádné bankovní systémy nedělá, ta dělá normální účetnictví.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2022 11:51, Petr

Takže takto. Než budete nadávat zlým Rusákům, skutečnost je taková, že firma ABRA Software z hodiny na hodinu ukončila Sberbank licence k bankovnímu systému. Evidentně tedy potrestala tato aktivistická firma "zlé Rusko" tím, že se čeští občané a české firmy nedostanou ke svým penězům. Není to "super"...?!!!

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services