Poslal si peníze mezi českými bankami. Dvě cizí mu přesto strhly tisícovku

Že je posílání peněz do ciziny – mimo eurových plateb v rámci SEPA prostoru – drahé, nejspíš tušíte. Zaskočit vás ale může i výše poplatků za převod dolarů z jedné české banky do jiné, přestože oba účty jsou navíc ve stejné měně.
Poslal si peníze mezi českými bankami. Dvě cizí mu přesto strhly tisícovku
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Klient Fio banky prodal přes její investiční službu eBroker americké akcie a získané dolary si poslal do Air Bank. V obou případech šlo o dolarové účty, založené s cílem vyhnout se kurzovým ztrátám při převodu měn.

Ze svého dolarového účtu ve Fio bance klient odeslal 1322 dolarů. Banka si účtovala předem oznámený poplatek 200 korun – extra, ne na úkor převáděné částky. Air Bank za připsání platby na dolarový účet chtěla 100 korun, jak má v ceníku. Přesto mu přišlo jenom 1279,68 dolarů – tedy o 42,32 dolarů méně. Když pro zjednodušení budeme počítat dolar za 22 korun, z odeslaných zhruba 29 tisíc korun se cestou „ztratila“ skoro tisícovka.

„Podle popisu platby to vypadá na dva poplatky jiných bank ve výši 25 a 17,32 dolarů. Což nechápu: jakých jiných bank, když to šlo z české Fio do české Air Bank?“ divil se klient.

Cestu předem neznáme

Jde o důsledek toho, jak cizoměnové platby bohužel dodnes fungují. A to i v případě, že platba míří elektronicky jen mezi českými bankami a nedochází při ní ani k převodu na jinou měnu. Výjimkou jsou jenom takzvané SEPA platby – převody eur v rámci Evropské unie (a některých dalších zemí), které jednak používají modernější systém, jednak je jejich cena od prosince 2019 zastropována tak, aby nebyly dražší než tuzemská platba v místní měně.

„Zatímco SEPA platby v eurech jdou přes jeden zúčtovací systém, a proto jsou levné, platby v ostatních cizích měnách – třeba dolarech – nelze napřímo poslat ani v rámci České republiky,“ vysvětluje mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

„Je jedno, kam platba z tuzemska směřuje – zda do Česka, do Německa nebo do USA. Vždy musí projít přes korespondenční banky a každá banka na cestě si účtuje náklady spojené s danou platbou,“ upřesňuje Heřmánek. A dodává, že stejně tak to funguje u plateb v eurech, pokud míří mimo oblast SEPA.

Klient se přitom předem nedozví, kolik si korespondenční banky za takový převod celkově strhnou. „Tu cestu my předem neznáme. A ani nevíme, přes které všechny banky platba jde. Výběr dalšího korespondenta je vždy na tom předcházejícím – tím pádem ani nemůžeme znát přesné poplatky s tím spojené,“ říká Heřmánek.

V některých případech se Fio snaží zmenšit počet korespondenčních bank, aby náklady pro klienty klesly. „Protože máme třeba pro dolarové platby více korespondentů, jsme schopni aspoň výběrem toho konkrétního pro konkrétní platbu zkrátit řetěz korespondenčních bank, a tím platbu zlevnit. Například platbu v dolarech do České spořitelny nepošleme našemu hlavnímu korespondentu pro dolarové platby Citibank, ale směřujeme ji na Erste,“ upřesňuje Heřmánek.

Má částka dojít celá? Zkuste OUR. Bez záruky

Když si klient nezvolí jinou variantu, platba proběhne s takzvanou poplatkovou dispozicí SHA. To znamená, že každý účastník – odesílatel i příjemce – hradí poplatky své bance.

Kdo chce mít větší naději, že převáděná částka dojde na účet příjemce celá (v původní výši), může při zadání platby zadat požadavek na dispozici OUR. Při této metodě všechny poplatky platí odesílatel, takže i korespondenční banky je mají přeúčtovávat bance plátce. Jde o drahou službu, za kterou si banky účtují příplatky v řádu stokorun: například ve Fio je to 500 korun, v Komerční bance 800 korun.

21. století? Pohoda...

Zdroj: Shutterstock

Za převody eur v rámci EU už od prosince 2019 neplatíte nic navíc. Jenže když posíláte dolary, libry nebo zloté, naúčtují vám banky i několik set korun. Kde si dát pozor a jak to vlastně vysvětlují?

Přijde vám 20 tisíc, banka si vezme 200 Kč. Proč stojí zahraniční platby tolik

Ani to však nestačí, aby klient měl plnou kontrolu nad finální cenou. „U dispozice OUR je největší pravděpodobnost, že platba dojde celá, ale zaručit to ani zde nedokážeme,“ říká Heřmánek. „I přes zvolenou poplatkovou dispozici OUR je možné, že příjemce neobdrží odeslanou platbu v plné výši (částka může být ponížena o poplatky zprostředkujících bank a banky příjemce) a zvolené měně – například z důvodu, že korespondenční banky budou k platbě přistupovat jako k platbě s dispozicí SHA nebo provedou konverzi do národní měny; s ohledem na platební styk mimo EU/EHP nebo v měně odlišné od měny země EU/EHP banka za takto provedené transakce neodpovídá,“ píše Fio ve svém ceníku.

Za odeslání i 1500 Kč. A za připsání taky

Klient z našeho příběhu měl ještě docela štěstí, že převáděl peníze mezi dvěma bankami, které patří k nejlevnějším. Fio si za standardní odchozí platbu v cizí měně (SHA) účtuje 200 Kč, Air Bank 100 Kč – obě nezávisle na výši převáděné částky. Za příchozí platbu vybírají obě banky po 100 korunách.

Oproti tomu například ČSOB (pod ní patří i investiční společnost Patria) si za odchozí platbu účtuje 1 % z převáděné částky, avšak nejméně 250 Kč a nejvýše 1500 Kč. Podobně vysoké poplatky mají také Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Raiffeisenbank, Sberbank (s maximem 1700 Kč) nebo UniCredit. A prodraží se u nich i připsání platby: například Komerčka má poplatek 0,9 %, nejméně 220 Kč a nejvýše 1095 Kč. V UniCredit je maximum 1500 Kč.

Výjimkou jsou převody v rámci účtů ve stejné bance. Výrazně levnější jsou také zmíněné SEPA platby, které podle unijních pravidel nesmí být dražší než tuzemský převod v místní měně. Některé banky pak mají výhodnější podmínky i pro cizoměnové převody v rámci stejné finanční skupiny.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2021 10:36, wc001

Pripadal jsem si jako v 19. stoleti, kdyz jsem zjistil, ze nejlevnejsi zpusob prevodu USD z ceske banky do ceske banky bylo je vybrat hotove a fyzicky je prenest asi 500m. Vyber zdarma, vklad 5Kc.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2021 14:28, Honza

Tohle je fakt děsivé. Jak v půlce 20. století. Tímhle si banky ty Revoluty, bitcoiny, atd. atd. fakt samy vytvářejí.
Ale je to selhání i všech těch MFČR, ČNB, poslanců i celé slavné EU. V bankovnictví se reguluje každá blbost typu poplatkový výpis a GDPR, přitom zrovna tohle by mohly dát příslušné instituce do kupy, když to banky samy nezvládly.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.