Equa a Raiffeisenbank už mají časový plán sloučení

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2021 | 21 komentářů
Od 1. ledna skončí Equa bank jako samostatná společnost. Limit pro pojištění vkladů se začne počítat společně.
Equa a Raiffeisenbank už mají časový plán sloučení

Zdroj: Equa bank

Přechod Equa bank pod Raiffeisenbank poznají klienti naplno až v září nebo říjnu 2022. Přestože k fúzi oficiálně dojde 1. ledna, ještě přibližně devět měsíců se pro ně na první pohled nemusí příliš změnit – kromě sloučení limitu pro pojištění vkladů.

Vyplývá to z oznámení, které Equa zveřejnila mezi dokumenty na svém webu, aby splnila zákonnou povinnost uveřejnit ho alespoň měsíc před datem fúze. Klienty by o něm měla informovat v nejbližší době.

Fúze se uskuteční 1. ledna 2022. Společnost Equa bank při ní zanikne a veškeré její jmění přejde na společnost Raiffeisenbank – včetně všech práv a povinností ze smluv uzavřených s klienty. Z pohledu dosavadních klientů Equa bank dojde k přechodu smluv automaticky, nemusí dělat žádné kroky. Smlouvy – závazky a povinnosti banky i klienta – budou dál platit, ať už jde o běžné účty, spoření, spotřebitelské úvěry, hypotéky, investice, pojištění a další produkty. 

„Fúze nebude mít vliv na platnost nebo obsah klientských smluv uzavřených s Equa bank nebo Raiffeisenbank. Fúzí dojde pouze ke změně smluvní strany, a to z Equa bank na Raiffeisenbank. Pokud by mělo dojít k dalším změnám, budou klientům v dostatečném předstihu oznámeny a implementovány v souladu s klientskými smlouvami a příslušnými právními předpisy,“ zdůrazňují banky ve společném oznámení.

Dosavadním klientům Equa bank zůstanou po dobu přibližně devíti měsíců k dispozici tytéž systémy i obslužné kanály, na něž byli zvyklí – internetové a mobilní bankovnictví, platební karty, kontaktní centra, pobočky a další. Klientům zůstávají i dosavadní přístupové údaje včetně ePINu, stejně jako dosavadní číslo účtu včetně kódu banky.

Finální integrace se uskuteční v průběhu září a října 2022, o jejím přesném termínu bude banka klienty s předstihem informovat. V rámci integrace dojde ke sloučení značky Equa bank pod Raiffeisenbank, k migraci klientských a produktových dat a sloučení obslužných kanálů (internetové a mobilní bankovnictví, kontaktní centra a pobočky a další).

Spojení má dopad na zákonné pojištění vkladů. Limit 100 tisíc eur (v současnosti něco přes 2,5 milionu korun) se totiž začne počítat společně. Kdo má peníze v obou doteď samostatných bankách a dostal by se s jejich celkovou výší nad pojištěných 100 tisíc eur, může si část převést jinam.

V souvislosti s novoroční fúzí si klienti mohou případný nepojištěný vklad převést či vybrat zcela bez sankcí. To se týká především termínovaných vkladů, výjimečně se tedy neuplatní sankce za předčasný výběr (4 % z jistiny). Takové právo mohou klienti Equa bank uplatnit do tří měsíců od oficiálního zveřejnění oznámení na internetových stránkách – to znamená přibližně do konce února.

Limit pro pojištění se počítá na všechny vklady jednoho klienta v jedné bance, nikoliv na všechny vklady jednoho klienta v různých bankách. Když si někdo rozdělí 500 tisíc eur rovnoměrně do pěti různých bank, má tak pojištěnou celou částku (nepočítáme případné úroky).

Podle informací webu Peníze.cz, které nejsou součástí oficiálního oznámení, banka počítá s tím, že by klientům Equa bank měly i po přechodu do Raiffky zůstat dosavadní čísla bankovního účtu před lomítkem – změnil by se tedy „jen“ kód banky z 6100 na 5500. Případné duplicity by banka řešila individuálně. Klientům zároveň zřejmě nabídne, že jim sama zařídí změnu například u zaměstnavatele.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Dohodu o chystané fúzi oznámily banky letos v únoru. Potřebný souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pak získaly v polovině dubna, o měsíc později dala transakci zelenou i Česká národní banka. Vypořádání transakce proběhlo k letošnímu 1. červenci: rakouská Raiffeisen Bank International (RBI), pod níž česká Raiffeisenbank patří, zaplatila kupní cenu britskému fondu AnaCap (respektive Equa Group Limited), dosavadnímu vlastníkovi Equa bank, a došlo k převodu akcií – Raiffeisenbank se stala jediným akcionářem Equa bank. Obě banky ale zatím dál vystupují jako samostatné právnické osoby – to se změní až fúzí k 1. lednu 2022.

Raiffeisenbank už dříve avizovala, že klientům Equa neplánuje měnit podmínky, aby neměli důvod přecházet jinam. „Naším záměrem je všem nabízet to nejvýhodnější z obou bank, aby klienti byli takříkajíc na jedné lodi. Proto jsme už zavedli výběry z bankomatů zdarma i ve světě, které pro své klienty má Equa,“ řekla v dubnu mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. 

„Raiffeisenbank bude v průběhu roku 2022 postupně využívat to nejlepší z obou bank. Většina „vychytávek“ z nabídky Equa bude do budoucna integrována do nabídky RB. Na konečné podobě produktové nabídky ale ještě společně pracujeme, konkrétní informace tedy v tuto chvíli nemohu poskytnout. Klienti se rozhodně mohou těšit na vylepšené služby v online bankovnictví, větší síť poboček i zachování oblíbených výhod běžného účtu. Klientům Equa nabídneme například i rozšíření služeb v podobě možnosti zřízení disponentů k bankovním účtům nebo vydání další platební karty k účtu,“ dodává mluvčí Equa bank Kateřina Petko.

Raiffeisenbank však nepřevezme funkci, díky níž se klientům před potvrzením platebního příkazu ukáže název účtu příjemce. „Nicméně do určité míry jsme se v Equa bank inspirovali. Při zadávání platby v mobilním bankovnictví můžeme zmínit „nejčastější příjemce“, kdy mobilní aplikace nově nabídne uživateli na prvním kroku tuzemské platby nejčastější protiúčty, kam odchází jednorázové platby. Není třeba si vytvářet vzory plateb, ale aplikace sama navrhne, které příjemce by mohl uživatel zvolit. Pak samozřejmě předvyplní číslo účtu a zjednoduší tak zadání často se opakujících plateb,“ upřesňuje Kopecká.

Equa patří mezi menší banky, které v posledních letech získaly popularitu hlavně díky běžným účtům bez poplatků a výhodnějším spořicím účtům. Na tuzemském trhu působí od roku 2011, kdy britský AnaCap převzal českou pobočku italské Banco Popolare. Stala se součástí tehdejší vlny příchodu nových malých bank, které se snažily prosadit jednoduchými, rychlými a levnými službami.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Převzetím Equa bank dál posílí v počtu klientů. Zatím jich podle posledních zveřejněných čísel měla přes 820 tisíc (bez stavební spořitelny), Equa přes 500 tisíc. Jejich součtem by se stala čtvrtou největší bankou v Česku po České spořitelně, ČSOB a Komerční bance – před Monetou (bez stavební spořitelny), Fio a Air Bank.

Text jsme během dne doplnili o další podrobnosti.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2021 8:09, PepaJa

Počty klientů nejde jednoduše sečíst. Někteří mají účet u obou a někteří mají k Raiffeisen celkem velký odpor, protože to není zrovna přívětivá banka, takže účet raději zruší. Znám pár lidí, kteří od Raiffky utekli (i opakovaně), ale po nějaké době u ní zase nechtěně skončili. Je jen otázkou, kolik je takových lidí, kteří počet klientů nenavýší.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2021 15:02

To jste tedy Raiffce pořádně zavařili svým odchodem...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.