Moneta mění ceník. Co vylepší a kdo si připlatí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 2. 11. 2021 | 5 komentářů
Hlavní novinky od listopadu: K účtu dostanete i druhou kartu zdarma. Skončí minimální zůstatek, který blokoval 200 korun. Výběry ze všech bankomatů budou bez poplatku i u dětských účtů. Zdraží informační SMS, papírové výpisy nebo prioritní platby. Prodlouží se lhůta pro zadání standardní platby.
Moneta mění ceník. Co vylepší a kdo si připlatí

Zdroj: Moneta Money Bank

Od listopadu začíná platit nový ceník Monety, o kterém jsme psali už 16. srpna. Původní článek teď vytahujeme z archivu. 

Jestli máte účet u Monety, hned na začátku vás uklidníme: Nový ceník od listopadu nepřináší pro běžné uživatele zásadní změny. Běžný účet Tom Plus dál zůstává jedním z nejvýhodnějších na trhu – skutečně zadarmo a bez podmínek.

Zdražení čeká hlavně klienty, kteří využívají „zastaralé“ služby jako papírový výpis, informační SMS nebo ovládají účet prostřednictvím telefonního hovoru.

Druhá karta k běžnému účtu zdarma

Od listopadu můžete dostat druhou kartu k běžnému účtu pro další osobu nově zadarmo. Vylepšení se týká nejenom nových klientů nebo nově sjednaných karet, ale i těch dosavadních. Pokud tedy za druhou kartu k vašemu účtu dnes platíte, od listopadu už nebudete. Typickou situací je karta pro disponenta, nejčastěji manžela či manželku.

Moneta doteď v rámci běžného účtu nabízela jednu kartu, za druhou (a případně každou další) zájemce platil 59 korun měsíčně – s výjimkou konta Genius Gold, kde byla i druhá karta v rámci paušálu.

Minimální zůstatek na účtu končí

Od listopadu skončí blokace minimálního kreditního zůstatku (na nepodnikatelských účtech). Jestli patříte mezi klienty, kteří kvůli tomu nemohli využívat část uložených peněz, nejpozději od 8. listopadu si polepšíte. Disponibilní zůstatek se navýší o dosud blokovanou částku. Týká se to i běžných účtů s Flexikreditem.

Moneta patřila mezi poslední dvě banky, které na minimálním zůstatku dosud trvaly. V posledních letech už ho nicméně uplatňovala jenom pro běžné účty založené na pobočce (ne online). Stejnou podmínku měly z dřívějška i spořicí účty ve Wüstenrotu, které Moneta na přelomu loňského a letošního roku převzala. Klienti museli nechávat na účtu vždycky aspoň 200 korun – dvě stovky jim banka trvale blokovala a nemohli s nimi disponovat, dokud si účet nezrušili.

Lepší spoření

Zdroj: Shutterstock

Spořicí účet v Monetě nabízí 1,5 % už bez podmínky „aktivního využívání“ jejího běžného účtu. Porovnali jsme ho s aktuální nabídkou konkurence.

Nejlepší spořicí účty: Moneta už bez podmínek

Poslední bankou, která tuhle historickou podmínku zatím nezrušila, je Fio. Na běžném účtu klientům blokuje 100 korun. U kont v jiné měně je částka výraznější, například 10 eur (v přepočtu kolem 260 korun).

„Minimální zůstatek na účtu slouží zejména k tomu, aby se klient omylem nedostal do minusu. To může nastat třeba v případě, že si zřídí platební kartu s pojištěním, ale na účtu nebude mít žádné peníze, a tak se mu naúčtuje poplatek za pojištění a on se může dostat do problémů. Na rozdíl od některých bank umožňujeme založit více účtů stejného typu, takže minimální zůstatek slouží i jakási ochrana proti tomu, aby si klienti zakládali zbytečné prázdné účty,“ vysvětlil mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek loni v květnu.

Zdraží SMS, výpisy, potvrzení i prioritní platby

Moneta od listopadu zdraží hlavně služby, k nimž podle ní existuje bezplatná – a modernější – alternativa.

Poplatek za zasílání informačních SMS stoupne z 2,50 na 3,50 Kč. Jde o volitelnou službu, která klientovi pošle zprávu třeba při každém pohybu na účtu. Změna se netýká přihlašovacích a potvrzovacích SMS. „Informace o pohybech na účtu můžete dostávat zcela zdarma, a to prostřednictvím push zpráv v mobilní aplikaci nebo e-mailem. Změnu provedete jednoduše v aplikaci Smart Banka nebo v Internet Bance,“ radí Moneta klientům.

Poplatek za papírový výpis z účtu stoupne z 30 na 50 Kč. „Dlouhodobě se snažíme minimalizovat naši uhlíkovou stopu. Navíc náklady na dopisy se s postupující digitalizací neustále zvyšují,“ vysvětluje banka. Klienti mohou dostávat výpisy zdarma elektronicky, a to buď e-mailem, nebo do internetového bankovnictví.

Na dvojnásobek zdraží měsíční paušál za službu Telefon Banka – z 49 na 100 korun. Ta umožňuje ovládat účet (nebo si k němu sjednávat další služby) prostřednictvím telefonního hovoru. Bezplatnou variantou jsou internetové bankovnictví nebo mobilní aplikace (Smart Banka).

A ještě víc si od listopadu připlatíte za některé administrativní služby. Potvrzení o vedení účtu, o zůstatku na účtu, o tuzemské platbě a podobné dokumenty na žádost klienta zdraží na 200 Kč z dosavadních 80 Kč.

Alternativu bohužel nemá prioritní platba, pokud posíláte koruny do banky, která ještě neumí okamžité platby, nebo když spěcháte na převod do zahraničí. Kdo ji musí nebo chce využít, zaplatí od listopadu 200 Kč místo dosavadních 160 Kč. Týká se to všech odchozích prioritních úhrad v Česku i v oblasti SEPA (europlatby), a to i zadaných elektronicky. V rámci konta Genius Gold zůstanou prioritní platby bez poplatku.

Delší lhůta pro zadání platby

Od 21. listopadu se prodlouží „uzávěrka“ pro zadání standardní platby, kterou banka zpracuje ještě ve stejný pracovní den. Pro elektronické příkazy (tuzemské převody) má Moneta v současnosti lhůtu do 12. hodiny, nově stačí zadat platbu až do 14. hodiny.

Mírně se prodlouží také lhůta pro zadání prioritní platby: při elektronickém zadání nově do 14:00 místo dosavadních 13:00, na obchodním místě nově do 12:45 místo 11:45.

Po uvedeném čase dorazí standardní i prioritní platba do jiné banky obvykle až následující pracovní den. Když ji zadáte jako okamžitou a umí ji i banka příjemce, převedou se peníze prakticky hned, a to i o víkendu nebo během svátků.

Co se ještě změní

Od listopadu skončí poplatek za opakované generování původního PINu (kopie PINu), a to všemi dostupnými kanály – přes internetové i mobilní bankovnictví, pobočku nebo zákaznický servis.

Moneta zruší také poplatek za výběr hotovosti prostřednictvím karty na přepážce bank (cash advance) u jiných bank v Česku i v cizině.

Výběry kartou z bankomatů Monety budou mít nově zdarma i majitelé starších kont Genius, Genius Basic, Genius Start, Genius Free & Flexi Promo.

Skončit má i poplatek za změnu limitu karty na obchodním místě. Od letošního dubna ho přitom Moneta zvýšila o 70 Kč na 100 Kč.

Také u dětských účtů budou zdarma výběry ze všech bankomatů v Česku i zahraničí. Dosud jsou bez poplatku jenom v síti Monety, za výběry z jiných bankomatů se platí 59 korun. Podmínky u dětských účtů se tak od listopadu sjednotí s Tom účtem pro dospělé.

Dotaz na hotovostní zůstatek na kreditní kartě prostřednictvím bankomatu ostatních bank v Česku a v zahraničí zdraží z 20 Kč na 30 Kč a sjednotí se tak s poplatkem u debetních karet.

Moneta sjednotí názvy všech spořicích účtů Spoření W (původně z Wüstenrotu) na Spoření (případně Spoření s bonusem). „Důvodem je zjednodušení nabídky. Změna názvu nemá žádný vliv na úročení účtu ani na to, jak Váš účet funguje. Pro spořicí účty Spoření i Spoření W platí stejné základní Produktové podmínky spořicích účtů Spoření a Spoříto,“ upřesňuje banka.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.