Dokonalý podvod? Volá banka, ukazuje číslo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2021 | 13 komentářů
Dokonalý podvod? Volá banka, ukazuje číslo

Zdroj: Shutterstock

ČSOB varuje před vylepšeným podvodem, který vypadá jako hovor přímo z banky. Klienti v tomto případě nemohou spoléhat na podezřelé číslo, ale jenom na nezvyklé požadavky údajného zaměstnance banky.

„I když číslem našeho klientského centra je 800 300 300, dejte si prosím pozor na hovory z čísla s mezinárodní předvolbou +420 800 300 300. Jedná se o podvodníky, kteří se vydávají za naše zaměstnance,“ píše ČSOB klientům.

„Z čísla 800 300 300 vám nikdy nevoláme, je to jen linka pro příchozí hovory. Pozor také, když máte číslo naší infolinky uložené v kontaktech – může se tak stát, že díky podobnosti čísla se vám hovor označí názvem kontaktu,“ varuje ČSOB.

„Linka našeho klientského centra 800 300 300 je určena jen pro příchozí hovory směrem od klientů do banky. Klientům z tohoto čísla nevoláme. Pokud by z této naší linky skutečně přicházel hovor, bylo by číslo zobrazeno bez české předvolby,“ vysvětluje mluvčí Patrik Madle.

Podvodníci v hovoru často tvrdí, že zaznamenali podezřelé platby na vašem účtu ze zahraničí nebo pokusy o nabourání do internetového bankovnictví, případně se ptají na zůstatek účtu nebo na platby kartou v zahraničních e-shopech. Jejich cílem je přesvědčit vás o urgenci jimi předkládané situace a o nutnost předejít dalšímu zneužití tím, že vyberete peníze ze svého účtu a následně je přes bankomat převedete do cizí bitcoinové peněženky nebo rovnou převedete na cizí účet.

„V takovém případě na žádné otázky nebo požadavky neodpovídejte a hovor ukončete. Nikdy nereagujte na požadavek, abyste kvůli ochraně převáděli své peníze na cizí účet,“ zdůrazňuje ČSOB. Klienti by pro jistotu měli v takovém případě zavolat na číslo Helpdesku elektronického bankovnictví 495 800 111.

„Podvodné telefonáty přicházejí ze zahraničí a není možné jim spolehlivě zabránit. V této záležitosti jsme v kontaktu s telefonními operátory i s Policií České republiky,“ dodává mluvčí.


Dostali vás?

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+97
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 5. 2021 19:56

Tady je vidět, jaké slabé duchem mají tyto strany voliče.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2021 18:09, kuba

lide nikdy neukladejte penize v bance zadne uroky nedostanete jeste vas okradou je bida drahota pokud mate truchu penez mnejteto doma jsme vsichni proti euru volime vsichni hnuti ano kscm spd cssd jedina nadej pro obcany pokud nechteji skoncit na ulici

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banka, ČSOB, phishing, podvod, spoofing, vishing

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services