UniCredit přichází s novými účty. Prozkoumali jsme je

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 2. 9. 2021 | 10 komentářů
Standardní i prémiová varianta osobního účtu v UniCredit Bank je pro nové zájemce od září dostupnější. Za cenu mírného omezení nabídky, které se však většiny klientů příliš nedotkne.
UniCredit přichází s novými účty. Prozkoumali jsme je

Zdroj: Shutterstock

UniCredit Bank má od září zcela novou nabídku osobních účtů pro nepodnikatele. Tři varianty nazvané Start, Open a Top nahradily dřívější řadu nazvanou U konto. Ta bude dál fungovat pro dosavadní klienty, novým zájemcům už ale není dostupná. 

Osobní účty v UniCredit Bank pro nové zájemce

názevStart Open Top
paušál za vedení0 Kč (bez výjimky)89 Kč (bez výjimky)

299 Kč

(0 Kč, pokud na účet přijde aspoň 40 000 Kč měsíčně nebo máte v bance aspoň milion)

tuzemské elektronické platbyzdarmazdarmazdarma
platební karta1 ks (Visa Standard)1 ks (Visa Standard)2 ks (Visa Premium, Visa Standard)
výběry z bankomatů UCB doma i v cizinězdarmazdarmazdarma
výběry z jiných bankomatů v Česku a ciziněpři výběru aspoň 2000 Kč zdarma, jinak za poplatek 30 Kčzdarmazdarma
pojištěníneano (nižší limity a rozsah)ano (vyšší limity a rozsah)
vedení druhého účtu v korunáchnezdarmazdarma
vedení dalšího účtu v eurechnezdarmazdarma
vedení dalšího účtu v dolarechnenezdarma
vedení dalšího účtu v jiné dostupné cizí měněnenezdarma

Start

Účet bez poplatku za vedení je od září dostupnější. V základní variantě Start se totiž nikdy neplatí měsíční paušál. To je zjednodušení oproti dřívějšímu účtu U konto, kde banka odpustila paušál jenom tehdy, když na něj v měsíci přišlo aspoň 12 tisíc korun (jinak strhla vysoký poplatek 199 Kč).

Jediné výraznější omezení v porovnání s předchozím U kontem se přitom týká výběrů z jiných bankomatů. Zdarma zůstávají výběry ze sítě UniCredit v Česku i v cizině. Ostatní jsou bez poplatku, pokud si vyberete aspoň 2000 korun. U dosavadního U konta jsou všechny výběry zdarma bez omezení.

Nový účet Start nenabízí oproti svému předchůdci ani bezplatné vedení účtu v cizí měně, obsahuje tedy jenom jeden korunový účet.

Běžný uživatel v něm přesto nejspíš najde všechno, co potřebuje. Bez poplatku je totiž nejenom vedení, ale i všechny základní služby:

  • elektronicky zadané tuzemské a SEPA platby (odchozí i příchozí), trvalé příkazy, souhlasy s inkasem a jejich změny,
  • debetní platební karta a možnost mobilních plateb Apple Pay, Google Pay nebo Apple Watch,
  • všechny výběry z bankomatů UniCredit v Česku i v cizině, u ostatních jsou zdarma při výběru aspoň 2000 Kč (jinak za poplatek 30 Kč)
  • vklady hotovosti v korunách na pobočce nebo ve vkladomatu UniCredit,
  • poskytnutí a správa kontokorentu (kromě úroku v případě čerpání).

I v této nejlevnější variantě účtu může klient dál využívat program U-šetřete, tedy slevy a bonusy od partnerských obchodníků.

Ve všech variantách zůstává dosavadní poplatek 1,50 Kč za každou ověřovací SMS pro potvrzení transakce, pokud klient nepoužívá aplikaci Smart klíč v mobilu.

Staré U konto zůstává

Zatímco noví zájemci si mohou vybírat už jenom mezi variantami Start, Open a Top (zbylé dvě si popíšeme za chvíli), pro dosavadní klienty se nic nemění – dál tedy mají U konto za stávajících podmínek.

Ty pro ně mohou být výhodnější (všechny výběry bez omezení + vedení účtu i v cizí měně), ale i méně výhodné (pokud na účet nepřijde aspoň 12 tisíc měsíčně, hrozí paušál 199 Kč).

Je tedy na každém, aby posoudil, jestli chce zůstat u dosavadní varianty, nebo přejít na novou. Změnu zatím nelze zařídit jednoduše online – internetové ani mobilní bankovnictví dosavadním klientům možnost přechodu na nové typy účtů nenabízí, žádná informace od banky jim doteď nepřišla.

Open

Druhý typ nového konta se jmenuje Open. UniCredit Bank ho na svém webu prezentuje jako „nejoblíbenější“, přestože ho teprve začíná nabízet. Jde tedy spíše o přání, aby mu klienti dali přednost. Co jim nabízí?

Základem konta Open jsou samozřejmě všechny služby jako ve variantě Start. Má však zdarma všechny výběry z cizích bankomatů v Česku i v zahraničí – tedy bez omezení minimální částky. A založit si můžete hned dva běžné účty v korunách a jeden v eurech.

Navíc obsahuje cestovní pojištění (dovolená i pracovní cesty), pojištění osobních věcí (peněženka, klíče, platební karty) i pojištění nákupu na internetu (když nedorazí nebo budou jiné problémy s obchodníkem). Jde o speciální produkt, který pro UniCredit připravila pojišťovna Allianz.

Za konto Open však vždycky zaplatíte paušál 89 korun měsíčně. Ceník nepočítá s nějakými podmínkami, při jejichž splnění by vám banka poplatek odpustila.

Stěžejní tak bude porovnat nabízené pojištění s podobnými nabídkami přímo od pojišťoven. Atraktivní může být fakt, že cestovní pojištění je celoroční, není ho tedy potřeba sjednávat samostatně na každou cenu. Na druhou stranu se – stejně jako další zmíněná pojištění – týká jenom držitele karty, ne celé rodiny (pro tu je tedy stejně potřeba sjednat samostatné pojištění). Limity a rozsah pojištění nemusí stačit pro některé situace, typicky pro odpovědnost za zranění cizího člověka při lyžování v zahraničí. Vyplatí se proto podívat, jestli samostatně sjednané pojištění nebude pro konkrétní případy vhodnější.

Porovnání starého a nových účtů (kromě prémiových)

názevU konto (starý účet)Start (nový účet)Open (nový účet)
paušál za vedení199 Kč (0 Kč, pokud na účet přijde aspoň 12 000 Kč měsíčně)0 Kč (bez výjimky)89 Kč (bez výjimky)
tuzemské elektronické převodyzdarmazdarmazdarma
platební karta1 ks (Visa Standard)1 ks (Visa Standard)1 ks (Visa Standard)
výběry z bankomatů UCB doma i v cizinězdarmazdarmazdarma
výběry z jiných bankomatů v Česku a cizinězdarmapři výběru aspoň 2000 Kč zdarma, jinak za poplatek 30 Kčzdarma
pojištěníneneano (nižší limity a rozsah)
vedení dalšího účtu v korunáchnenezdarma
vedení dalšího účtu v cizí měnězdarmanezdarma

Top

Nejlepší varianta nových účtů se jmenuje Top. Hlavní výhodou je větší rozsah pojištění (včetně vyšších limitů), nabízí navíc i účet v dolarech a dalších dostupných cizích měnách. Ke kartě Standard dostanete i kartu Premium.

Na tohle konto dosáhnete bez měsíčního paušálu, pokud vám na něj měsíčně přijde každý měsíc aspoň 40 tisíc, nebo když máte v UniCredit Bank uložený aspoň milion korun. Jinak stojí 299 korun měsíčně.

Účet Top je tedy o trochu dostupnější než jeho předchůdce U konto Premium, které je bez paušálu až od příjmu aspoň 50 tisíc korun na účet – při nesplnění si banka strhla paušál 499 korun.

Na druhou stranu nabízí jenom dvě debetní karty oproti dřívějším třem – chybí v něm kreditka. 

Porovnání starého a nového účtu (prémiový)

názevU konto Premium (starý účet)Top (nový účet)
paušál za vedení

499 Kč

(0 Kč, pokud na účet přijde aspoň 50 000 Kč měsíčně nebo máte v bance aspoň milion)

299 Kč

(0 Kč, pokud na účet přijde aspoň 40 000 Kč měsíčně nebo máte v bance aspoň milion)

tuzemské elektronické převodyzdarmazdarma
platební karta3 ks (debetní Gold, kreditní Gold, Standard)2 ks (debetní Premium, Standard)
výběry z bankomatů UCB doma i v cizinězdarmazdarma
výběry z jiných bankomatů v Česku a cizinězdarmazdarma
pojištěníano (cestovní)ano (cestovní, karty a osobní věci)
zdravotní asistence Premiumzdarmane
vedení dalšího účtu v korunáchzdarmazdarma
vedení dalšího účtu v cizí měnězdarmazdarma (v eurech, dolarech i jiné dostupné měně)

Podmínek ubývá

UniCredit je další bankou, která zjednodušuje podmínky a automaticky nabízí osobní účet bez paušálu. Následuje tak nedávné kroky ČSOB (od dubna zrušila podmínku minimálního příjmu 10 tisíc korun), České spořitelny a Raiffeisenbank.

Banky, které nabízejí účet skutečně zdarma a bez omezení, jsou čtyři: Moneta, Equa, Creditas a Expobank. U nich si nikdy nemusíte hlídat nějaké limity a bát se, že vám při nesplnění podmínek naúčtují měsíční paušál. Vždycky z nich máte bez poplatku i všechny výběry z jakéhokoliv bankomatu v Česku i v cizině (kromě případných poplatků účtovaných zahraničním provozovatelem nezávisle na české bance).

Jednoduše zadarmo máte účet i základní služby také v Raiffeisenbank, ovšem jen když používáte jejich mobilní RB Klíč. Pokud potvrzujete platby starým způsobem přes SMS, účtuje si banka 19 Kč měsíčně.

Průkopníky bezplatných účtů jsou Fio a mBank, mají ale trochu komplikovanější podmínky pro bankomaty. U Fio jsou zadarmo všechny výběry z vlastních bankomatů a nejméně dva měsíčně z cizích, u mBank jsou zadarmo výběry částek od 1500 korun. A třeba Air Bank má bez poplatku jenom výběry z vlastních bankomatů.

U České spořitelny, ČSOB a Komerční banky zaplatíte vysoký poplatek za výběr z jiných bankomatů, u Komerčky navíc šest korun za každou odchozí platbu (nebo paušál 39 Kč). Sberbank má plnohodnotný účet bez poplatku za vedení jenom za podmínky, že aspoň pětkrát v měsíci zaplatíte kartou.

Základní služby zdarma bez podmínek a neomezeně (standardní varianta účtu)

 

vedení

účtu

platební

karta

tuzemské

platby

vlastní

bankom.

cizí

bankom.

v Česku

zahran.

bankom.

Air Bankanoanoanoanonene
Creditasanoanoanoano*anoano
Česká spořitelnaanoanoanoanonene
ČSOBanoanoanoanonene
Equa bankanoanoanoanoanoano
Expobankanoanoanoano*anoano
Fio bankaanoanoanoanoomezeněomezeně
Hello Bankanoanoanoanoomezeněomezeně
Komerční bankaanoanoneanonene
mBankanoanoanoomezeně*omezeněomezeně
Monetaanoanoanoanoanoano
Raiffeisenano (s RB Klíčem)anoanoanoanoano
Sberbankneanoneanoanoano
Trinity Bankanonelzeanonelzenelzenelze
UniCreditanoano

ano (se Smart klíčem)

anoomezeněomezeně

Porovnání vychází z jednoduché odpovědi na základní otázku, tedy zda banka nabízí základní služby zdarma bez podmínek a bez omezení. Nerozlišuje, jak moc silné je případné NE. Podrobnosti najdete v článku a v dalších informacích na webu Peníze.cz. 

* Banky označené hvězdičkou nemají vlastní síť bankomatů, ale za shodných podmínek umožňují výběr ze všech sítí.

Bonus pro nové klienty

Ke všem třem novým účtům nabízí UniCredit „dárek na uvítanou“: Dárkový voucher do e-shopu Alza, který je možné uplatnit na jakékoliv zboží do 31. května 2022.

Čím lepší účet, tím je dárek větší: 500 Kč u varianty Start, 1000 Kč u Open a 2000 Kč u Top. Kdo si na nový účet začne posílat výplatu (příchozí platbu od právnické osoby, minimální částka není uvedena), dostane další voucher na 1000 Kč (Start) nebo 2000 Kč (Open a Top).

Celkově tak můžete po založení účtu získat až 1500 Kč za účet Start, 3000 Kč za Open nebo 4000 Kč za Top. Na dárek však nedosáhnou dosavadní klienti nebo ti, kdo měli v UniCredit účet v posledních 36 měsících.

Pomalé převody

UniCredit zůstává největší bankou, která zatím nenabídla okamžité platby. Přitom zrovna pro její klienty by přinesly velké zlepšení. UniCredit totiž nikdy nedoručí standardní platbu do jiné banky ještě ve stejný pracovní den, kdy ji zadáte – uzávěrku pro zadání má už ve 20 hodin předchozího dne.

První banky v Česku spustily okamžité platby už na začátku roku 2019, postupně se přidala většina dalších.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2021 8:27, xls

V podstatě nejdůležitější v UCB bylo to, že se dal na debetku MČ navázat EUR účet a kdykoli pak platit a vybírat peníze s kurzem asociace. To s přechodem na VISU zrušili. Všechno ostatní je v téhle bance utrpení: hnusné ib, pomalý plážemi styk, výpadky, neinformovaný personál, nuceni do problematických aplikací.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2021 16:45, Lukáš

Děkuji za upozornění, taky jsem si toho nevšiml a vzhledem ke konci equa bank akce asi využiji.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.