Výplatu z pojištění vkladů zajistí jiná banka

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 4. 2021 | 2 komentáře
Výplatu z pojištění vkladů zajistí jiná banka

Zdroj: Shutterstock

Vklady klientů zkrachovalých bank, záložen nebo stavebních spořitelen bude nově vyplácet Komerční banka. Rámcovou dohodu s ní na základě zadávacího řízení uzavřel Garanční systém finančního trhu (GSFT). Dohoda bude účinná od 20. dubna 2021, kdy skončí stávající rámcová dohoda s Českou spořitelnou.

„Od 20. dubna tak bude Komerční banka připravena na pokyn Garančního systému prostřednictvím svých poboček provést výplatu náhrad vkladů, pokud by v budoucnu došlo k neschopnosti některé z bank, stavebních spořitelen nebo družstevních záložen dostát svým závazkům,“ vysvětluje Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka GSFT.

Naposledy byli takto v roce 2016 vypláceni klienti ERB bank.

Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a záložnách jsou ve společném evropském systému pojištěny až do výše ekvivalentu 100 000 eur. Tento limit platí vždy na vklady v jedné finanční instituci. V případě krachu začíná výplata náhrad vkladů z Fondu pojištění vkladů do sedmi dnů ode dne, kdy ČNB vyhlásila krach finanční instituce. Výplata pak probíhá po dobu tří let od zahájení na vybraných pobočkách vyplácející banky.

Jak probíhá výplata vkladů po zkrachovalé bance, stavební spořitelně či záložně. Zdroj: GSFT

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.