Air Bank výrazně snížila limit pro okamžité platby

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 5. 2021 | 16 komentářů
Air Bank výrazně snížila limit pro okamžité platby

Zdroj: Shutterstock

Air Bank během dubna snížila limit pro odchozí okamžité platby. Klienti teď mohou v jedné transakci odeslat maximálně 50 tisíc korun, zatímco dřívější limit byl 400 tisíc.

„Nový limit se týká všech klientů a setkají se s ním v internetovém i mobilním bankovnictví,“ upřesnil webu Peníze.cz Vladimír Komjati, vedoucí komunikace Air Bank.

„Jedná se o preventivní bezpečnostní opatření, kterým reagujeme na častější výskyt telefonických podvodů neboli vishingu,“ vysvětluje Komjati.

„Podvodníci vydávající se za pracovníky bank se snaží klienty kromě získání osobních údajů pod záminkou bezpečnosti přimět i k převedení peněz na jiný účet. A pokud klient na takový podvod i přes všechna varování zveřejněná v posledních měsících naletí a peníze podvodníkům sám ze svého účtu odešle okamžitou platbou, převod je velmi rychlý. Banka pak má méně času na takový podvod i přes rozpoznání neobvyklé platby reagovat,“ upřesňuje mluvčí.

Připomíná, že vishing jde nejlépe identifikovat podle toho, co podvodník požaduje. Skutečný pracovník banky nikdy nebude po klientovi chtít, aby mu sdělil přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, číslo karty nebo třeba potvrzovací kód z SMS zprávy a notifikace, popřípadě aby převáděl peníze na „bezpečný účet“. Pokud se klient s takovým telefonátem setká, měl by hovor ukončit a zavolat na skutečné číslo banky, které najde na jejím oficiálním webu.

Proč Air Bank zvolila právě limit 50 tisíc? „Valná většina běžných okamžitých plateb se pohybuje v nižších částkách, a tak většinu klientů nijak neomezí,“ odpovídá Komjati. Dodejme, že limit se týká jednotlivé transakce, nebrání tedy rozdělení platby do více částí.

Air Bank tím nastavila nejpřísnější podmínky na českém trhu. Většina bank, které okamžité platby zatím zavedly, používá v Česku nejvyšší možný limit 400 tisíc korun. Výjimkou je pouze Fio banka, která hned při startu této služby snížila limit pro odchozí okamžitou platbu na 100 tisíc korun. Stotisícovou hranici zpočátku zvolila i Česká spořitelna, už před několika měsíci ji ale zrušila a přešla na standardních 400 tisíc.

Ostatní banky podle dostupných informací žádné snížení limitu nechystají. Neplánuje to ani Moneta, která nedávno varovala před novou vlnou podvodných e-mailů. Podobné pokusy průběžně míří i na klienty dalších bank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2021 9:25, Michal Kubeček

Za článek díky, ale asi bych byl radši, kdybych se to nejdřív dozvěděl od banky...

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2021 13:28

Citace - Petr / 03.05.2021 12:05

Také děkuji za článek, já jsem se to od banky dozvěděl v momentě, kdy jsem potřeboval odeslat okamžitě 68 000 a najednou to nešlo, takže jsem musel peníze odeslat z jiné banky, kde jsem měl naštěstí kontokorent.


Mohl jste prostě odeslat dvě okamžité platby po sobě, 48k a 20k.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services