PPF míří k ovládnutí víc než 28 % akcií Monety

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 3. 2021 | 1 komentář
PPF míří k ovládnutí víc než 28 % akcií Monety

Zdroj: Moneta

Skupina PPF může po vypořádání odkupu oficiálně vlastnit 28,36 % akcií Moneta Money Bank. V rámci dobrovolného veřejného návrhu akceptovali dosavadní akcionáři Monety nabídku na odkup za 141 723 860 kusů akcií v celkové hodnotě 11,3 miliardy korun. Společně s necelým 0,63% podílem, který PPF vlastnila už před odkupem, by to podle mluvčí skupiny dosáhlo zmíněných 28,36 %.

„Vypořádání obdržených akceptací se bude řídit podmínkami veřejného návrhu na odkup akcií uveřejněnými 8. února,“ říká mluvčí Jitka Tkadlecová. PPF nabídla akcionářům Monety cenu 80 korun za akcii. Pro transakci založila dceřinou společnost nazvanou Tanemo.

„Většinu akceptací zaslaly právnické osoby, pouze zhruba sedm procent doručily fyzické osoby. Větší podíl z celého odkupu, téměř 87 %, připadá na zahraniční akcionáře,“ upřesňuje Tkadlecová.

„Vypořádání proběhne ve dvou vlnách. První část do výše 10% podílu bude vypořádána 24. března. Druhá část odkupu bude vypořádána po získání souhlasu od České národní banky, o který jsme ji požádali 24. února,“ dodává mluvčí PPF.

Ve stručnosti si připomeňme, o co jde: PPF chce v Monetě získat největší podíl akcií a pak Monetě prodat Air Bank, Home Credit a Zonky. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu. PPF využívá toho, že vlastnická struktura Monety je od jejího vzniku stále velice roztříštěná. I víc než desetiprocentní podíl by ji stačil k tomu, aby se stala největším akcionářem. 

Psali jsem podrobně: Námluvám s Air Bank se nebráníme, říká vedení Monety

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Air Bank, akcie, banka, Moneta, PPF

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services