Air Bank couvla. Kartou na internetu zaplatíte i bez aplikace

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 3. 2021 | 14 komentářů
Air Bank couvla. Kartou na internetu zaplatíte i bez aplikace

Zdroj: Air Bank

Klienti Air Bank, kteří nechtějí nebo nemohou používat mobilní aplikaci, nepřijdou o možnost platit kartou na internetu. Banka jim dnes napsala, že pravidla od dubna nezpřísní tak výrazně, jak původně oznámila.

„Nejjednodušší způsob, jak tyto platby potvrzovat, je přes aplikaci My Air. Protože ji ale zatím nemáte a my se vždy snažíme reagovat na potřeby našich klientů, vymysleli jsme pro vás náhradní řešení, jak platby kartou na internetu potvrzovat i bez aplikace,“ píše banka. „Nové řešení začne fungovat v prvních dubnových dnech. Do té doby bude potvrzování plateb na internetu fungovat jako doposud,“ dodává.

Klienti, kteří neověří platbu kartou na internetu přes aplikaci, budou muset k jednorázovému SMS kódu přidat ještě své heslo do internetového bankovnictví. V některých případech, které banka vyhodnotí jako bezpečné, bude stačit jen SMS kód (obecně jde o nižší částky, opakované platby u stejného obchodníka a podobně).

Zdroj: Air Bank

Nová potvrzovací obrazovka. Ukáže se, když platba vyžaduje takzvané silné ověření a klient nepoužívá aplikaci.

Air Bank v lednu původně oznámila, že od 1. dubna přestane posílat jednorázové SMS kódy při platbě kartou na internetu, typicky v e-shopu. „Platby kartou na internetu, které vyžadují potvrzení, budete muset vždy potvrdit v aplikaci My Air, bez ní už na internetu nezaplatíte. Nejenže tímto plníme požadavky evropské směrnice PSD2, ale potvrzování aplikací je mnohem bezpečnější a jednodušší způsob než přepisování kódu z SMS,“ napsala tehdy klientům.

Nakonec se však Air Bank přiklonila k řešení, které nabídla většina konkurentů: Klientům sice doporučuje přejít na potvrzování aplikací (třeba otiskem prstu), nechává však alternativu ve formě takzvaného ePINu nebo podobného hesla k jednorázové SMS. Přísnější postup – pouze ověření přes aplikaci – oznámily UniCredit Bank a Hello bank.

Psali jsme podrobněji: 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2021 11:25, Fogyn

Jsem rád, že byl vyslyšen názor těch, kteří třeba "umí s mobilem", ale tu aplikaci nechtějí. Prostě nemá každý stejné potřeby.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 3. 2021 7:59, Petr

Tak byste si poridil novy telefon. Moc neverim tomu, ze mate vsichni jeste N3310. Tady zase Air Bank podlehla nekolika duchodcum, co udajne neumi s mobilem. Je to spatne!

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services