Okamžité platby čeká vylepšení. Využije ho jen část bank

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 5. 5. 2021 | 6 komentářů
Vyšší limit pro rychlé převody ocení hlavně podnikatelé a firmy. Banky ho však musí od června zavést jenom pro příchozí okamžité platby. Pro odchozí si mohou stanovit nižší hranici – a některé ještě sníží tu dosavadní.
Okamžité platby čeká vylepšení. Využije ho jen část bank

Zdroj: Shutterstock

Klienti tuzemských bank se brzy můžou dočkat výrazného vylepšení okamžitých plateb. Maximální limit jedné okamžité platby stoupne ze současných 400 tisíc na 2,5 milionu korun. 

„K navýšení maximálního limitu dojde od 1. června,“ potvrdila webu Peníze.cz Petra Vodstrčilová, mluvčí České národní banky. Novinka se týká všech bank, které se zatím do systému okamžitých plateb zapojily. Jde skoro o všechny retailové banky v Česku kromě UniCredit, Sberbank, Expobank, Hello bank a Trinity bank.

Česko tak s téměř ročním zpoždění následuje standard, který platí v Evropské unii při provádění okamžitých SEPA plateb, respektive pro banky sdružené v systému SCT Inst. Tento limit od loňského 1. července stoupl na 100 tisíc eur z dřívějších 15 tisíc. Cílem bylo rozšířit možnost rychlých převodů i pro vyšší platby za výrobky a služby, případně uhradit i velké platby v prodlení. Okamžité platby fungují 24 hodin denně po sedm dnů v týdnu. Využívat je mohou jak spotřebitelé, tak i podnikatelé, firmy či instituce.

Nový limit pro okamžité platby v Česku – 2,5 milionu korun – je tedy přibližným ekvivalentem unijního standardu 100 tisíc eur, přestože tuzemské banky zatím nejsou členy zmíněného evropského sdružení a řídí vlastními standardy podle České národní banky.

Nejde však o jediný důvod, proč limit stoupne i v tuzemsku. „Tím dalším je požadavek některých tuzemských bank,“ říká Tomáš Hládek, gestor komise České bankovní asociace pro platební styk.

Tuzemské banky, které okamžité platby nabízejí, tak musí od začátku června přijímat transakce až do 2,5 milionu korun místo dosavadních 400 tisíc. Neznamená to ovšem, že by zároveň všechny zapojené banky musely stejnou možnost nabídnout klientům i při odesílání peněz. Pravidla jsou totiž závazná jen pro příchozí transakce. U odchozích si banky mohou určit vlastní (nižší) limit. Koneckonců i samotná účast ve schématu okamžitých plateb, který zajišťuje Česká národní banka prostřednictvím systému CERTIS, znamená pro banky povinnost zajistit klientům jen příchozí transakce (ne nutně i odchozí).

Jak to chodí

Zdroj: Shutterstock

Když platba zadaná v elektronickém bankovnictví odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné tuzemské bance prakticky hned – maximálně během několika málo vteřin. A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv. To je velký posun oproti standardním převodům, které fungují jenom v pracovní dny a obvykle trvají několik hodin, v horším případě dorazí až následující pracovní den.

Které banky v Česku už nabízejí okamžité platby a kde mají klienti zatím smůlu? Na co si dát pozor? Psali jsme podrobně:

„Bude záležet na rozhodnutí jednotlivých bank, zda vůbec nějakým způsobem zvýší limit pro odchozí platby, a pokud ano, tak zda takovou možnost nabídnou všem svým klientům, nebo jen vybrané skupině,“ upřesňuje Hládek.

Už teď je jasné, že některé banky využijí novinku i pro odesílání peněz. Určitě půjde o Komerční banku. „Plánujeme po 1. červnu této možnosti využít pro naše klienty zejména z podnikového segmentu, kde je o odesílání okamžitých plateb vyšších objemů peněz velký zájem. Zvýšený limit pro odchozí okamžité platby bude stejný pro lidi i firmy,“ říká její mluvčí Pavel Zúbek. Zatím však nechce upřesnit, o kolik se maximální výše odchozího okamžitého převodu zvýší. „Ještě to není finálně rozhodnuto,“ dodává.

Další banky jako jsou ČSOB a Česká spořitelna sice říkají, že aktuálně takové zvýšení neplánují, zároveň to však nepřímo připouštějí. „Možnost po 1. červnu zvýšit limit pro odchozí okamžitou platbu je zvláště pro firmy zajímavá,“ reaguje Patrik Madle, mluvčí ČSOB. „Do budoucna zvýšení nevylučujeme,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Pod tlakem zavést novinku co nejdříve i na odchozí platby budou hlavně banky, které mají významný podíl firemních klientů. Může to být jejich konkurenční výhoda při získávání a udržení zákazníků. Vedle tří největších bank – ČSOB, České spořitelny a Komerční banky – to může být například i Raiffeisenbank. Ta se ale vydá opačným směrem.

„Příchozí platby budeme zpracovávat dle limitu nastaveného ČNB. U odchozích plateb snižujeme limit na 100 000 Kč. Zatím není stanoven termín této změny, nicméně klienti o ní budou informováni s minimálně dvouměsíčním předstihem. Důvodem snížení je především prevence a ochrana finančních prostředků našich klientů před podvody (phishing, vhishing...),“ přibližuje čerstvé rozhodnutí Raiffeisenbank její mluvčí Petra Kopecká.

Raiffka tím následuje krok Air Bank, která limit pro odchozí okamžité platby snížila během dubna. Klienti teď mohou v jedné transakci odeslat maximálně 50 tisíc korun, zatímco dřívější limit byl 400 tisíc. „Jedná se o preventivní bezpečnostní opatření, kterým reagujeme na častější výskyt telefonických podvodů neboli vishingu,“ upřesňuje Vladimír Komjati, vedoucí komunikace Air Bank. Vyšší platbu lze rozdělit do několika za sebou.

Air Bank tím nastavila nejpřísnější podmínky na českém trhu. S požadavky na zvýšení limitu se tolik setkávat nemusí, protože firemní účty nenabízí.

Většina bank, které okamžité platby zatím zavedly, v současnosti používá nejvyšší možný limit 400 tisíc korun i pro odchozí transakce. Výjimkou je pouze Fio banka, která hned při startu této služby snížila limit pro odchozí okamžitou platbu na 100 tisíc korun. Stotisícovou hranici zpočátku zvolila i Česká spořitelna, už před několika měsíci ji ale zrušila a přešla na standardních 400 tisíc.

Fio, mBank či Creditas shodně potvrdily, že o změně současného limitu na odchozí okamžitou platbu nyní neuvažují. „Limit na jednorázovou okamžitou platbu u nás zůstává 100 tisíc korun, celkový denní limit pak 400 tisíc korun,“ říká Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky.

O navýšení současného limitu pro odchozí platby po 1. červnu neuvažuje ani Moneta Money Bank. „Naprosté většině našich klientů současný limit vyhovuje a jeho zvýšení nepožadují,“ říká Zuzana Filipová, mluvčí Monety.

Equa bank se chystá následovat Raiffeisenbank, která ji letos převezme. Mluvčí Kateřina Petko dokonce naznačuje, že snížení limitu odchozí okamžité platby může být ještě razantnější. „V Equa bank zvažujeme snížení limitu na 50 tisíc korun. Důvod je stejný jako u Air Bank. V 99 procentech se u okamžitých plateb jedná o částky pod hranicí 50 tisíc korun. Snížení limitu na tuto úroveň by tedy nemělo nijak významně ovlivnit uživatelskou zkušenost s převody peněz,“ tvrdí Petko.

Okamžité platby v Česku k 4. květnu 2021

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equa bankano (jen v aplikaci)ano
Expobanknene
Fio bankaanoano
Hello banknene
J&T Banknene
Komerční bankaanoano
mBankano (jen v internetbankingu)ano
Monetaanoano
Oberbankanoano
PPF bankaanoano
Raiffeisenbankanoano
Sberbanknene
Trinity Banknene
UniCredit Banknene
Zdroj: Peníze.cz

Okamžité platby v Česku zatím fungují jen v rámci tuzemských převodů. Na jejich využívání k posílání peněz v rámci Evropské unie si klienti budou muset ještě asi delší dobu počkat. Podle ČNB záleží plně na jednotlivých bankách, jestli se do schématu okamžitých SEPA plateb (SCT Inst) zapojí. „Domácí ani evropská legislativa jim nenařizuje okamžité SEPA platby nabízet, ačkoliv to Evropská komise zvažuje,“ říká mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Hlavním důvodem neúčasti v evropském systému jsou podle ní implementační náklady na straně bank a vnímaná nízká poptávka na českém trhu po této službě. „Tuzemské banky nicméně mají možnost se do sdružení SCT Inst zapojit, účasti nic nebrání,“ připomíná mluvčí ČNB.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2021 13:07, Dotaz

K čemu bude povinnost přijmout okamžitou platbu do 2.5 mil., kdyz banky nepovolí navýšenou odchozí okamžitou platbu provést? Ptám se čistě hypoteticky.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2021 13:29, Kamila

Okamžité platby využívám často. Teď jsem dokonce posílala i větší obnos. Ale jinak mi snížení limitu u Equa nevadí. Tak co, člověk si na ty peníze počká. Tak moc si lidi zvykly, že máme peníze hned, že nedokáží počkat ani den... dříve to byl standard.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services