Spojení Monety a Air Bank: Začíná druhý pokus

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 1. 2021 | 34 komentářů
Trojice největších bank v Česku může dostat silného konkurenta. Do hry se vrací spojení Monety a Air Bank, čímž by vznikla třetí největší banka s více než dvěma miliony klientů.
Spojení Monety a Air Bank: Začíná druhý pokus

Zdroj: Moneta

Moneta Money Bank v pátek večer oznámila, že od skupiny PPF obdržela nový návrh na odkoupení akcií Monety od stávajících akcionářů, a to do podílu nepřesahujícího 20 procent. PPF by mohla objem takto odkoupených akcií navýšit až na 29 procent. K získání více než 10% podílu potřebuje souhlas České národní banky.

PPF – prostřednictvím dceřiné společnosti Tanemo – nabízí za akcii Monety 80 Kč. Po poklesu v posledních dnech skončily akcie Monety páteční obchodování na pražské burze na ceně 67,10 Kč, na začátku roku se dostaly až na 72 Kč. Na svém ročním maximu – 87,30 Kč – byly loni v únoru před příchodem koronaviru. Ještě o kousek výš – skoro na 89 Kč – se pohybovaly v říjnu 2016 a dubnu 2017.

I dvacet procent by Kellnerově PPF stačilo k tomu, aby se stala největším akcionářem Monety, jejíž vlastnická struktura je dosud velice roztříštěná (nejvíce – necelých 10 procent – ovládala ke konci roku společnost Chase Nominees Limited, dalšími největšími akcionáři jsou banky Brown Brothers Harriman (5,3 %) a J.P. Morgan Bank Luxembourg (4,32 %). Celkem má Moneta přes 15 tisíc akcionářů z 46 zemí. PPF zatím v Monetě vlastní 0,6279 % akcí.

Součástí celé transakce má být ovládnutí českého a slovenského Home Creditu (včetně Air Bank a Zonky/Benxy) Monetou. V těchto firmách, které doteď patří PPF, by Moneta získala 100% podíl. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu.

Podle návrhu obdrženého od PPF, který Moneta zveřejnila na svém webu, by akvizice Air Bank proběhla ve směnném poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Touto výměnou by tedy skupina PPF získala 39,7% podíl v Monetě, a to nad rámec akcií získaných případným odkupem od stávajících akcionářů. Ovládla by tak přinejmenším 59,7 % akcií Monety.

„Moneta je připravena se skupinou PPF o akvizici a jejích parametrech jednat. Zde považujeme za vhodné zmínit, že v případě dosažení obchodní dohody a následné realizace této akvizice by dle našeho názoru skupina PPF byla s vysokou pravděpodobností povinna učinit akcionářům Monety povinnou nabídku převzetí podle zákona,“ napsala Moneta v první reakci.

„Představenstvo Monety bude návrh akvizice (stejně jako dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií) analyzovat a své stanovisko k němu poskytne akcionářům Monety nejpozději do pátku 29. ledna,“ dodala Moneta.

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje ale na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro Kellnera. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2019 – zatím poslední uzavřený – dosáhla skupina Moneta čistého zisku ve výši čtyři miliardy korun.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich kolem 850 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Ztrátové však zůstává hospodaření společnosti Benxy, která provozuje službu Zonky.

Spojená banka by s víc než 2,2 miliony klientů byla třetí největší po České spořitelně a ČSOB, předběhla by Komerční banku. Mezi nejsilnější by patřila i v počtu poboček a bankomatů. Ve spotřebitelských půjčkách by získala dokonce druhé místo, výrazně by posílila díky Home Creditu.

Podobný plán vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy však v únoru 2019 skončily neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Kocour v novém

Moneta v prosinci zprovoznila nové internetové bankovnictví. Pojďte se podívat.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2021 21:22, Josef Novák

Nesouhlasím. AirBank a HC bych koupil za cash, Zonky nechci, majoritním akcionářem PPF už vůbec ne. Budu hlasovat proti a doufám, že nás bude většina.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2021 11:45, Karel

Citace - DRSG / 24.01.2021 21:43

@Karel Já zase doufám, že případným spojením zaniknou manýry a amatérismus Monety.
Stejně jako TOP3 sazba napořád, úroky na běžném účtu nebo přesvědčení Air Banky o tom, že Google Pay je fuj, protože bude data o nákupním chování prodávat nebo využívat pro reklamu, což už Air Bank dělá s těma reklamníma pseudoodměnama? Můžete ty manýry a amatérismus Monety specifikovat? Myslíte, že manýry Air Bank jsou v pořádku, když třeba dlouho odmítala Google Pay s odůvodněním, že když je jejich řešení stejně jako GPay HCE, tak jsou obě řešení funkčně srovnatelná? Nebo to, že Air Bank přes četné žádosti klientů odmítá dát do mobilní aplikace tmavý vzhled a zahraniční platby?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

22. 1. 2021 | Petr Kučera | 30 komentářů

Nová banka od Partners chystá spoření, půjčky i hypotéky

Finanční skupina Partners podala koncem loňského roku žádost o bankovní licenci České národní bance. Se startem banky skupina předběžně počítá zhruba ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Air Bank sníží úrok na spořicím účtu

21. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 21 komentářů

Air Bank sníží úrok na spořicím účtu

Air Bank od 1. dubna sníží úrok na spořicím účtu. 

ČSOB a Poštovní spořitelna změní přímé bankovnictví i ceník

14. 1. 2021 | Petr Kučera | 15 komentářů

ČSOB a Poštovní spořitelna změní přímé bankovnictví i ceník

ČSOB udělá na jaře další krok k úplnému spojení se svou dříve samostatnou značkou Poštovní spořitelna. Sjednotí internetové bankovnictví, chystá i novou mobilní aplikaci. Zároveň změní... celý článek

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

5. 1. 2021 | Petr Kučera | 11 komentářů

Na úřad poprvé přes banku. Vyzkoušeli jsme novinku

K Portálu občana se nově přihlásíte přes internetové bankovnictví. Ověření přes takzvanou bankovní identitu spustily jako první ČSOB a Česká spořitelna. Hodně klientů však má zatím... celý článek

Spořitelna má nové karty. Podívejte se, co vás čeká

16. 12. 2020 | Petr Kučera | 15 komentářů

Spořitelna má nové karty. Podívejte se, co vás čeká

Česká spořitelna mění po více než pěti letech vzhled svých platebních karet. Od druhé poloviny listopadu je klientům vydává výhradně v novém designu. Další podrobnosti a fotky najdete... celý článek