Okamžité platby už přijímá i Oberbank

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2020 | 6 komentářů
Okamžité platby už přijímá i Oberbank

Zdroj: Shutterstock

Do systému okamžitých plateb se nově zapojila Oberbank. Zatím je dokáže jenom přijímat z jiných bank, které tuto novinku zavedly už dřív.

Možnost odesílání okamžitých plateb z účtů v Oberbank má následovat „v brzké době,“ upřesnila webu Peníze.cz mluvčí Monika Heiserová.

Oberbank je dvanáctou bankou, která se k okamžitým platbám připojuje. Spustit je původně plánovala letos v létě. 

Od začátku září přijímá okamžité platby mBank, zprovoznění odchozích plateb však nabírá další zpoždění. „Za optimálních podmínek“ k němu mělo dojít do konce září, momentálně slibuje jejich spuštění „brzy“.

Podobný postup – vyzkoušet si naostro nejdřív příchozí platby a teprve po pár dnech až týdnech přidat i odchozí – předtím zvolila i většina konkurentů, prodleva ale nikdy nebyla tak dlouhá. 

Zatím se zřejmě nic nemění ani na původním plánu, podle něhož bude zpočátku možné odesílat okamžité platby z mBank pouze v internetovém bankovnictví, zatímco v mobilní aplikaci bude služba dostupná později.

I v novém ceníku od 1. prosince dál počítá mBank s korunovým příplatkem za okamžitou odchozí platbu, zatímco standardní platba je zadarmo. Stejný korunový příplatek účtovala donedávna Air Bank, od 3. listopadu ho ale zrušila

Jedinou možností, jak z internetového i mobilního bankovnictví mBank odeslat platbu, zatím zůstává ta standardní. Pokud ji klient zadá v pracovní den do 13. hodiny, přijde do jiné tuzemské banky ještě ve stejný den. Po 13. hodině nebo při zadání o víkendech či svátcích přijde až následující pracovní den. Rychlejší možnost zatím klienti nemají ani za příplatek, protože mBank nenabízí prioritní (expresní, urgentní) platby.

Jako první zprovoznily okamžité platby loni v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, v září a říjnu Komerční bankaRaiffeisenbank a PPF Banka, v prosinci Moneta a ČSOB, na přelomu roku Fio. Letos na jaře je spustila Equa bank – v jejím případě je ale lze odeslat jenom z mobilní aplikace, ne z internetového bankovnictví. Od září je přijímá také mBank.

Poslední větší bankou, která se do systému okamžitých plateb zatím nezapojila, zůstává UniCredit Bank. Oficiálně žádný termín předem nezmínila, podle informací webu Peníze.cz s jejich spuštěním počítala ještě letos. Uzávěrka pro standardní odchozí platby přitom už ve 20 hodin předchozího dne – UniCredit tedy jako jediná z větších bank nedoručí platbu do jiné banky ještě ve stejný den, kdy ji zadáte.

Podle dřívějších informací plánovaly okamžité platby do konce roku zprovoznit i Hello bank a Expobank. Naopak Trinity Bank jejich letošní start vyloučila, jiné priority měla i Sberbank.

Okamžité platby k 18. listopadu 2020

BankaOdchozíPříchozí
Air Bankanoano
Creditasanoano
Česká spořitelnaanoano
ČSOBanoano
Equa bankano (jen v aplikaci)ano
Expobanknene
Fio bankaanoano
Hello banknene
Komerční bankaanoano
mBankneano
Monetaanoano
Oberbankneano
PPF bankaanoano
Raiffeisenbankanoano
Sberbanknene
Trinity Banknene
UniCredit Banknene
Zdroj: testy webu Peníze.cz a informace z bank   

Okamžité platby můžete posílat jenom mezi bankami, které už je umějí. Nestačí tedy, že je dokáže poslat ta vaše.

Nezapojily se ani stavební spořitelny, přestože většina je součástí bankovních skupin, které už okamžité platby umějí. Okamžitě nepošlete třeba ani splátku hypotéky z ČSOB do sesterské Hypoteční banky. Neumí je ani zatím ani Wüstenrot hypoteční banka, jejíž účty však na přelomu roku přejdou pod Monetu.

Běžte si to přečíst

Zdroj: Shutterstock

Většina bank už převede peníze v řádu vteřin, a to kdykoliv. Které to umí, na co si dát pozor a co čekat, když okamžité platby nemůžete využít?

Do kdy zadat platbu, aby přišla ve stejný den. Přehled bank

Když platba odejde jako okamžitá, dorazí na účet v jiné bance během několika málo vteřin. A to i v noci, o víkendu nebo během svátku – prostě kdykoliv.

Skoro všechny banky, které už okamžité platby spustily, za jejich odeslání nevybírají nic navíc oproti běžným převodům. Jsou tedy většinou zadarmo nebo v rámci měsíčního paušálu – stejně jako běžné převody. Jenom v Komerční bance, která v základní variantě účtu strhává za běžné odchozí platby šest korun, zůstává stejná cena i pro okamžité převody. A na poplatek narazí i majitelé některých starších nebo jinak specifických účtů třeba v ČSOB nebo České spořitelně. Nejde ale o žádný příplatek oproti tomu, kolik vás jinak stojí standardní transakce.

Jako okamžité lze posílat jenom částky do 400 tisíc korun, Česká spořitelna a Fio si limit snížily na 100 tisíc. A ani u menších částek se okamžitě neodešle trvalý příkaz, pravděpodobně neuspějete ani s hromadným příkazem (víc plateb současně v jednou formuláři). Mělo by tedy jít o klasicky zadaný jednorázový příkaz k úhradě. 

Okamžitá platba dorazí do jiné banky prakticky hned a v zásadě nestojí nic víc oproti standardní. Oproti tomu platby prioritní, expresní nebo urgentní – navzdory svému názvu – zas tak moc nespěchají, přesto jsou mnohonásobně dražší než běžná platba. Různé banky přistoupily k jejich zadávání různě, méně zkušeného klienta to někdy může zmást.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2020 13:12, Mirek

A kdy se prida CNB 0710 vede povinne ucty zdravotnim pojistovnam a cssz.to je velka chyba systemu

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny

9. 11. 2020 | Petr Kučera

Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny

Dosavadním klientům Wüstenrotu se od ledna změní číslo účtu a přístupové údaje. Dotkne se to spoření i hypoték. Limit pro pojištění vkladů se začne počítat společně.

Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

6. 11. 2020 | Petr Kučera | 10 komentářů

Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

Rok 2021 přinese další velkou inovaci: banky přes internet potvrdí, že vy jste opravdu vy. Ať už budete komunikovat s úřadem, nebo třeba s dodavatelem energií. Některé banky spustí... celý článek

První velká banka ruší papírové příkazy na pobočce

29. 10. 2020 | Veronika Doskočilová, Petr Kučera | 8 komentářů

První velká banka ruší papírové příkazy na pobočce

Raiffeisenbank skoncovala s papírovými příkazy. Lidé, kteří chtějí zadat platbu osobně na pobočce, se už nevyhnou internetovému bankovnictví. Pomůže jim obsluha.

Při platbě kartou už nestačí SMS. Banky zpřísní ověřování

9. 9. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Při platbě kartou už nestačí SMS. Banky zpřísní ověřování

Placení kartou na internetu má být ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo však nepoužívá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít naopak složitější.

Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz

31. 3. 2020 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

Největší banky v Česku. Žebříček podle počtu klientů i peněz

Titulem „největší banka“ se dál můžou chlubit dvě skupiny. Jak jsou na tom v porovnání s ostatními?

Partners Financial Services