Účet zdarma už má i Česká spořitelna. Bez podmínek

Petr Kučera | rubrika: Recenze | 29. 7. 2020 | 12 komentářů
Česká spořitelna poprvé přichází s účtem, který nabízí všechny základní služby zdarma. Bez podmínek. Pro každého. Opravdu za nula korun – pokud nechcete vybírat z cizích bankomatů.
Účet zdarma už má i Česká spořitelna. Bez podmínek

Zdroj: Shutterstock

Čím dál silnější konkurenci bezplatných účtů už nedokázala odolat ani Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů. V tichosti zařadila do své nabídky i osobní konto, které je pro zájemce dostupné bez poplatků za vedení i nejčastější služby.

Nový účet se jmenuje Standard a umí skoro totéž jako dosavadní „vlajková loď“ spořitelny – Účet ke službě Moje zdravé finance (zkráceně MZF). Hlavní rozdíl? Novinka je automaticky bez měsíčního poplatku, zatímco u dosavadního účtu MZF musí klient splnit dvě podmínky, aby neplatil paušál až 100 korun měsíčně.

Podle informací z poboček míří nový účet Standard hlavně na ty dosavadní klienty, kteří nesplňují podmínky pro bezplatné vedení účtu Moje zdravé finance a hrozí u nich odchod k levnější konkurenci. Zároveň je to snadný způsob, jak si mohou služby České spořitelny vyzkoušet i zcela noví zájemci.

Standardní služby

Co umí nový účet Standard? Základní balíček – automaticky bez poplatků – obsahuje vedle samotného vedení účtu a elektronického bankovnictví také poskytnutí debetní karty, všechny příchozí i odchozí úhrady (zadané online) v korunách v rámci České republiky nebo v eurech v rámci Evropského hospodářského prostoru (SEPA platby), a to včetně trvalých příkazů, inkas, SIPO, okamžitých a mobilních plateb. Zdarma jsou i všechny výběry z bankomatů České spořitelny. Součástí je také možnost kontokorentu bez poplatku za poskytnutí nebo vedení.

V podrobném ceníku najdeme dvě koruny jako příplatek za každou úhradu do jiné banky v ČR. Spořitelna ale ujišťuje, že i odchozí platby ke konkurenci jsou při elektronickém zadání zadarmo. Jde prý jenom o zařazení této položky na nevhodné místo v sazebníku. Dvoukorunový příplatek se ve skutečnosti týká jenom plateb zadaných jinak než v internetovém a mobilním bankovnictví – tedy prostřednictvím pobočky nebo telefonního bankéře. Potvrdil to i mluvčí spořitelny Lukáš Kropík.

Nový účet Standard se od dosavadního Účtu Moje zdravé finance liší jenom v nadstandardních službách. A to hlavně díky tomu, že spořitelna od 25. července konto MZF vylepšila a nově do něj zařadila služby, které byly dřív jenom za poplatek.

Výběry ze zahraničních bankomatů skupiny Erste přijdou s účtem Standard na pět korun, zatímco u MZF jsou od 25. července nově zadarmo. U ostatních bankomatů se ceny obou účtů neliší: Výběry z jiných bank v Česku stojí 40 korun, stejně jako výběry eur v cizině mimo Erste. Ostatní výběry v zahraničí pak přijdou na 125 korun. Kdo v cizině vybírá často, může si koupit balíček za 25 korun měsíčně a za každý výběr pak zaplatí maximálně 40 korun.

Uživatelé účtu Standard si připlatí i za případný zájem o druhou debetní kartu (25 Kč měsíčně, zatímco u účtu MZF je nově zdarma) nebo využití multiměnové funkce na kartě, která zajistí výhodnější kurz (paušál 25 Kč měsíčně, zatímco u účtu MZF je cizoměnový účet nově bez poplatku).

Lepší než Základní účet

Novinka je každopádně výhodnější než dosavadní Základní účet. Ten musí banky povinně nabízet podle pravidel Evropské unie, a to za „obvyklou cenu“. Většinou nebývá příliš atraktivní ani rozsahem služeb, ani cenou, nicméně u spořitelny byl v posledních letech prakticky jedinou alternativou pro ty, kdo nedosáhli na bezplatné vedení Účtu Moje zdravé finance (a současně za něj nechtěli platit 100 Kč měsíčně).

Základní účet je sice bez paušálu, ale každá odchozí platba zadaná elektronicky přijde na pět korun v rámci České spořitelny a sedm korun do jiné banky. Platí se i za každý výběr z bankomatu České spořitelny, a to pět korun.

Změna jedině na pobočce

I po spuštění nového účtu Standard zůstává spořitelna poslední z významnějších tuzemských bank, která neumožňuje založení běžného konta přes internet. (Raiffeisenbank to umí aspoň částečně, neobejde se bez kurýra).

Také zájemci o účet Standard musí proto přijít osobně na pobočku České spořitelny. A to i ti, kteří už u ní mají Základní účet nebo Účet MZF – změnu totiž nejde provést ani přes elektronické bankovnictví George.

Spořitelna přitom už v listopadu 2013 spustila iÚčet, který naopak šlo založit jenom online. Měsíční paušál u něj odpouštěla všem, kdo v daném měsíci zaplatili kartou aspoň 7000 korun. Po dvou letech ale přestala iÚčet nabízet. Mimo jiné pak zdůrazňovala, že její služby jsou kvalitnější než u nových bank, takže nemají být jednoduše zadarmo.

S konceptem Moje zdravé finance přišla spořitelna v roce 2016. Klienty lákala na úspory v jejich hospodaření a poradenství – především prostřednictvím dceřiné firmy Energie ČS, formou konsolidace půjček nebo slevy za paušál na běžném účtu, který jinak přišel na 100 korun měsíčně.

Polovinu poplatku na účtu MZF banka odpouští, když na něj přijde aspoň 7000 korun měsíčně. A další polovinu odpustí, když klient využívá aspoň jeden z uvedených produktů skupiny ČS: úvěry (včetně hypoték, kreditní karty, leasingu nebo úvěru ze stavebního spoření), penzijní spoření, životní pojištění nebo investice.

Dodejme, že pro nejbohatší klienty má Česká spořitelna prémiové bankovnictví pod názvem Erste Premier: Komu přijde na účet aspoň 70 tisíc korun měsíčně nebo má uloženo aspoň 1,5 milionu, dosáhne bez poplatku na řadu nadstandardních služeb, které si spořitelna jinak (při nesplnění podmínek) cení na 1000 korun měsíčně.

Jak je na tom konkurence

Zbyla tu poslední retailová banka, kde běžný klient na bezplatné nejběžnější služby nedosáhne zatím nikdy. Tedy pokud si na účet neposílá aspoň 100 tisíc měsíčně. Konto nazvané MůjÚčet od Komerční banky je sice automaticky bez poplatku za vedení, vždycky ale zaplatíte šest korun za každou odchozí platbu do jiné tuzemské banky. 

Jen při splnění určitých podmínek odpouštějí měsíční paušál ČSOB (na Plus Konto musí přijít aspoň 10 tisíc měsíčně), UniCredit (na U konto musí přijít aspoň 12 tisíc měsíčně) a Sberbank (stačí pět plateb kartou měsíčně). Raiffeisenbank od letošního roku své komplikované podmínky zrušila, od září však zavede nový paušál za přihlášení formou SMS pro ty, kdo nevyužijí ověření v aplikaci RB Klíč.

Stále roste počet bank nabízejících bezplatné konto opravdu bez omezení. A to – narozdíl od České spořitelny – i bez poplatků za výběry z cizích tuzemských nebo zahraničních bankomatů. Skutečný účet zdarma bez podmínek nabízejí Banka Creditas, Equa bank, Expobank (Neo účet) a nově také Moneta (Tom Plus). 

Základní služby zdarma bez podmínek a neomezeně

 

vedení

účtu

platební

karta

tuzemské

platby

vlastní

bankom.

cizí

bankom.

v Česku

zahran.

bankom.

Air Bankanoanoanoanonene
Creditasanoanoanoanoanoano
Česká spořitelnaanoanoanoanonene
ČSOBneanoanoanonene
Equa bankanoanoanoanoanoano
Expobankanoanoanoanoanoano
Fio bankaanoanoanoanonene
Hello Bankanoanoanoanonene
Komerční bankaanoanoneanonene
mBankanoanoanonenene
Monetaanoanoanoanoanoano
Raiffeisenano (do konce srpna)anoanoanoanone
Sberbankneanoneanoanoano
Trinity Bankanonelzeanonelzenelzenelze
UniCreditneanoanoanoanoano

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další praktické rady i aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2020 10:15, Jana

Citace - maryl / 29.07.2020 07:21

A kolik to stojí, když bude chtít zákazník skončit u této banky?


Nic.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 7. 2020 7:21, maryl

A kolik to stojí, když bude chtít zákazník skončit u této banky?

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.