Česká spořitelna hlásí rekordní zisk, klientů nepřibývá

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 2. 2020 | 1 komentář

Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny loni dosáhl 17,7 miliardy korun, což je o 15,5 procenta víc než v předchozím roce. Překonal i dosud rekordní zisk za rok 2012 – tehdy činil 16,61 miliardy.

Vyplývá to ze zatím neauditovaných výsledků. Provozní zisk loni stoupl meziročně o 8,6 % na 22,5 miliardy korun.

Celkový počet klientů Finanční skupiny České spořitelny ke konci roku dosáhl 4,6 milionu, před rokem uváděla 4,63 milionu. Do skupiny se vedle samotné banky počítají třeba i penzijní společnost, stavební spořitelna, investiční a leasingové společnosti a další dceřiné společnosti.

Počet klientů za samotnou banku skupina nezveřejňuje. Ze zatím poslední dostupné výroční zprávy za rok 2018 ale vyplývá, že vedla 2,7 milionu osobních účtů. Z toho digitální bankovnictví, tedy internetové a mobilní, využívalo přibližně 1,58 milionu klientů (tohle číslo je už čerstvější – ke konci roku 2019).

Počet vydaných platebních karet stoupl ke konci loňského roku na 2,92 milionu kusů, někteří klienti ale vlastní víc než jednu, statistika zahrnuje i kreditní karty (171 tisíc) a firemní karty.

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, vzrostl o 8,8 % na 30,3 miliardy. „Růst byl způsoben rostoucími klientskými úvěrovými obchody a vklady a zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou během let 2018 a 2019,“ uvedla banka.

Čistá úroková marže naproti tomu klesla z 2,17 na 2,12 %. Podle spořitelny to způsobil vysoký objem nízkoúročených obchodů s ČNB a pokračující konkurenční tlak na bankovním trhu.

Čistý výnos z poplatků a provizí loni mírně stoupl o 0,6 % na 8,6 miliardy korun. Podle banky k tomu pomohly příjmy ze správy finančního majetku, služeb depozitáře, pojištění a karetních transakcí.

Celkové provozní náklady stouply meziročně o 5,6 % na 19,4 miliardy korun. Náklady na zaměstnance vzrostly o 6,3 %, především kvůli nárůstu mezd.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla ke konci roku skoro 1,459 bilionu korun, oproti předchozímu roku stoupla i 2,3 %.

Vklady domácností stouply o 5,7 % na 709,9 miliardy, vklady korporátní klientely o 0,4 % na 219,5 miliardy a vklady klientů veřejného sektoru meziročně vzrostly o 10,5 % na 70,5 miliardy.

Růst zisku hlásí i další ze čtveřice největších bank (podle bilanční sumy). Skupině ČSOB loni stoupl na 19,7 miliard korun, Komerční bance na 14,9 miliard a UniCredit Bank (včetně Slovenska) na 9,9 miliardy.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Česká spořitelna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services