Česká spořitelna hlásí rekordní zisk, klientů nepřibývá

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 28. 2. 2020 | 1 komentář

Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny loni dosáhl 17,7 miliardy korun, což je o 15,5 procenta víc než v předchozím roce. Překonal i dosud rekordní zisk za rok 2012 – tehdy činil 16,61 miliardy.

Vyplývá to ze zatím neauditovaných výsledků. Provozní zisk loni stoupl meziročně o 8,6 % na 22,5 miliardy korun.

Celkový počet klientů Finanční skupiny České spořitelny ke konci roku dosáhl 4,6 milionu, před rokem uváděla 4,63 milionu. Do skupiny se vedle samotné banky počítají třeba i penzijní společnost, stavební spořitelna, investiční a leasingové společnosti a další dceřiné společnosti.

Počet klientů za samotnou banku skupina nezveřejňuje. Ze zatím poslední dostupné výroční zprávy za rok 2018 ale vyplývá, že vedla 2,7 milionu osobních účtů. Z toho digitální bankovnictví, tedy internetové a mobilní, využívalo přibližně 1,58 milionu klientů (tohle číslo je už čerstvější – ke konci roku 2019).

Počet vydaných platebních karet stoupl ke konci loňského roku na 2,92 milionu kusů, někteří klienti ale vlastní víc než jednu, statistika zahrnuje i kreditní karty (171 tisíc) a firemní karty.

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, vzrostl o 8,8 % na 30,3 miliardy. „Růst byl způsoben rostoucími klientskými úvěrovými obchody a vklady a zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou během let 2018 a 2019,“ uvedla banka.

Čistá úroková marže naproti tomu klesla z 2,17 na 2,12 %. Podle spořitelny to způsobil vysoký objem nízkoúročených obchodů s ČNB a pokračující konkurenční tlak na bankovním trhu.

Čistý výnos z poplatků a provizí loni mírně stoupl o 0,6 % na 8,6 miliardy korun. Podle banky k tomu pomohly příjmy ze správy finančního majetku, služeb depozitáře, pojištění a karetních transakcí.

Celkové provozní náklady stouply meziročně o 5,6 % na 19,4 miliardy korun. Náklady na zaměstnance vzrostly o 6,3 %, především kvůli nárůstu mezd.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla ke konci roku skoro 1,459 bilionu korun, oproti předchozímu roku stoupla i 2,3 %.

Vklady domácností stouply o 5,7 % na 709,9 miliardy, vklady korporátní klientely o 0,4 % na 219,5 miliardy a vklady klientů veřejného sektoru meziročně vzrostly o 10,5 % na 70,5 miliardy.

Růst zisku hlásí i další ze čtveřice největších bank (podle bilanční sumy). Skupině ČSOB loni stoupl na 19,7 miliard korun, Komerční bance na 14,9 miliard a UniCredit Bank (včetně Slovenska) na 9,9 miliardy.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Česká spořitelna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services