Raiffka omylem naúčtovala poplatky za účet zdarma

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 1. 2020 | 24 komentářů
Raiffka omylem naúčtovala poplatky za účet zdarma

Nemilé překvapení zažili po silvestrovské noci klienti Raiffeisenbank. Přestože i v prosinci splnili podmínky pro bezplatné vedení účtu, banka jim naúčtovala poplatky v řádech desítek korun.

Částka chybně naúčtovaného poplatku se liší, někdy jde o součet více položek. Často jde o 45 korun za poskytnutí debetní karty, někteří klienti ale hlásí i poplatky 85, 130 nebo 170 korun.

V elektronickém bankovnictví jde o „poplatek za vedení účtu“, označený také jako „souhrnná položka k účtu“. Po rozkliknutí je vidět, za co konkrétně byl účtován, a že se tak stalo minutu před koncem roku 2019.

„Zaznamenali jsme chybu ve zpracování měsíční uzávěry. Na nápravě a odúčtování chybných poplatků již pracujeme,“ ujišťují zástupci banky na sociálních sítích.

Individuální reklamaci je tedy zatím předčasné podávat, chybný poplatek by měl zmizet automaticky – podobně jako u předchozích omylů některých jiných bank.

Jde o plošnou chybu, která se zřejmě dotkla velkého množství klientů s osobními účty eKonto Smart, eKonto Komplet nebo Prémiový účet.

Důvodem je pravděpodobně novoroční přechod na nové tarify: Dosavadní eKonto Smart a eKonto Komplet se kvůli tomu přesunuly do kategorie účtů, které banka už nebude aktivně nabízet novým klientům. Pro dosavadní uživatele se samozřejmě jejich podmínky zatím nemění, natož zpětně od prosince.

Už přijel!

Projděte si, jak může rok 2020 ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn


Pět pojišťoven – Allianz, ERV, Direct, Slavia a Uniqa – vybralo to nejvtipnější, co je při komunikaci s klienty v roce 2019 pobavilo.

Příčinou byl burčák. Nové perličky z pojišťoven

Raiffeisenbank od 1. ledna v tichosti spustila svůj první bezplatný účet bez podmínek – pod názvem Chytrý účet nahradil v nabídce pro nové klienty dosavadní eKonto Smart. Nový Aktivní účet pak nahrazuje dosavadní eKonto Komplet. Už v listopadu banka avizovala start Prémiového účtu.

Kromě přechodu na zcela nový Prémiový účet, na který dosáhnou klienti s měsíčním příjmem od 50 tisíc korun, zatím banka dosavadní klienty o nových účtech neinformovala.

Mimo jiné to znamená, že dosavadní uživatelé eKonta Smart musí dál plnit komplikované podmínky pro bezplatné vedení (příjem aspoň 15 tisíc měsíčně plus aspoň tři odchozí platby v měsíci), jinak jim banka účtuje poplatek 99 korun. Noví i dosavadní klienti si přitom od ledna můžou založit Chytrý účet, které je vždycky bez poplatků – tedy i při nesplnění podmínek.

Podobně je to u eKonta Komplet, které bylo doteď za poplatek 129 nebo 250 korun (podle splnění podmínek), zatímco nové Aktivní účet je teď v obou případech za 49 korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 1. 2020 17:53, PepaJa

Mně to nepřijde jako "pro nic". Když mi z účtu náhle neočekávaně zmizí peníze, tak mne to zajímá. Chápu, že existují lidé, pro které je částka s méně než 4 nebo více nulami pod jejich rozlišovací schopnost (jsou to pro ně drobné), ale to já nejsem. Takto se aspoň dovím, o co jde, a že to není má chyba.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 1. 2020 15:56

Tolik povyku pro nic. Ale na tomhle serveru o tom velkém NIC vzniknul článek.

Zobrazit celé vlákno

-56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

poplatky, Raiffeisenbank

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services