Moneta chystá okamžité platby a potvrzení nákupu přes mobil

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2019

Na tři největší podzimní novinky od Moneta Money Bank si budete muset počkat do začátku prosince. Vyplývá to z avíza, které dnes rozeslala médiím. Ohledně spuštění okamžitých plateb či zlevnění SEPA převodů potvrzuje termíny, o nichž už dřív informoval web Peníze.cz.

Okamžité platby začnou od prosince fungovat jak v internetovém, tak mobilním bankovnictví Monety. Lidé je pošlou zadarmo, stejně jako dosavadní standardní platby zadané elektronicky. U běžných účtů pro dospělé si banka nebude účtovat příplatek, potvrzuje nový sazebník

Službu, která zrychluje převody na pár sekund včetně víkendů nebo v noci, už od února nabízejí Air Bank a Česká spořitelna, v dubnu se k nim přidala Banka Creditas. Komerční banka začala před pár dny přijímat okamžité platby, jejich odesílání plánuje umožnit během pár dnů. V říjnu se přidá Raiffeisenbank, ke konci roku ČSOB. (Podrobnosti jsme psali v zatím posledním přehledu.)

Moneta také reaguje na unijní směrnici PSD2, která zpřísňuje potvrzování plateb na internetu. Majitelé chytrých telefonů budou moct online nákupy nově potvrzovat přímo v mobilní aplikaci například otiskem prstu, pomocí online scanu obličeje (Face ID) nebo zadáním přístupového hesla do Smart Banky. Nebudou tedy už muset přepisovat SMS kód – ten nicméně zůstane jako alternativa pro klienty, kteří bankovní aplikaci využívat nemůžou nebo nechtějí.

Od prosince zároveň Moneta výrazně zlevní převody eur v rámci Evropské unie a dalších států Evropského hospodářského prostoru. S mírným předstihem tak reaguje na rozhodnutí Evropské unie, podle níž od 15. prosince nesmí poplatky za SEPA platby překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně. Až do konce listopadu nicméně Moneta počítá s 220 Kč za odchozí a 100 Kč za příchozí europlatbu.

„Ceny takzvaných SEPA plateb sjednotíme s tuzemskými,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. U běžného Tom účtu teď Moneta nabízí tuzemské online převody bez poplatku, od prosince s ním nepočítá ani u odchozích a příchozích europlateb. U převodů mimo Evropský hospodářský prostor nebo v jiných měnách poplatky zůstávají.

Už na začátku roku zrušila poplatky za europlatby mBank, v dubnu se přidala Fio banka. Zadarmo převedou eura také majitelé Neo účtu od Expobank. A pokud si připlatí stokorunu za lepší variantu běžného účtu, tak i u Air Bank. (Podrobné porovnání cen a chystané termíny jsme přinesli před měsícem.)

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services