Okamžité platby spouštějí další banky. Kdy se přidá zbytek?

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 19. 9. 2019 | 6 komentářů
Platební revoluce se vymotává ze začarovaného kruhu. K trojici bank, která okamžité platby spustila už dřív, se na podzim přidají přinejmenším čtyři další.
Okamžité platby spouštějí další banky. Kdy se přidá zbytek?

Zdroj: Shutterstock

Komerční banka se zapojila do systému okamžitých plateb, díky nimž lze tuzemské platby v korunách převést během několika vteřin, a to i v noci nebo o víkendu.

Okamžité platby zatím Komerční banka umožňuje běžným klientům využít jenom na straně příjemce. Konkrétně takhle umí připsat na účet platby z Air Bank, Banky Creditas, České spořitelny a Raiffeisenbank, a to za stejnou cenu, jakou na svém účtu klienti platí za jiné tuzemské příchozí úhrady – tedy v zásadě bez poplatku.

Odchozí okamžité platby do čtyř zmíněných bank zatím Komerční banka spustila jenom v pilotním provozu pro své zaměstnance. Předpokládá, že všem klientům zprovozní tuhle možnost do konce září.

Okamžitá platba nebude nastavena jako výchozí. „Po zadání čísla účtu poznáme, že platíte do banky podporující okamžité platby. Umožníme vám pak zvolit si volbu Okamžitá platba – zobrazí se zaškrtávací check-box a poté platbu dokončíte jako vždycky,“ upřesnila KB na Twitteru.

S námi víte víc

Už jenom ve dvou bankách máte smůlu: I když zadáte platbu online hned ráno, na účet do jiné banky dorazí až následující den. Konkurence je čím dál pružnější. Opravdová revoluce ale teprve přijde.

Kdy poslat peníze, aby přišly ještě stejný den? Banky zrychlují platby


Se souhlasem klienta se jeho běžný účet propojí s informacemi, které o něm dosud mají finanční poradci – například o pojištění nebo investicích.

Přes Fincentrum na bankovní účty. Využije licenci německé firmy

Okamžité platby už testuje i Raiffeisenbank. Pro klienty zatím tahle možnost není v internetovém bankovnictví dostupná. „Spustíme ji během října,“ potvrdila webu Peníze.cz mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Ještě do konce roku by se vedle Raiffeisenbank měly přidat přinejmenším ještě Moneta (oficiálně mluví o druhém pololetí, podle našich informací půjde zřejmě o listopad nebo prosinec) a ČSOB včetně Poštovní spořitelny (ke konci roku). mBank naposled mluvila o přelomu letošního a příštího roku.

Nejpozději na začátku roku by mohla okamžité platby spustit také Fio banka, která původně počítala už s letošním prvním čtvrtletím. Konkrétní termín teď oficiálně neuvádí. Na začátku roku 2020 by se měla připojit Equa bank. 

Expobank chce do konce letošního roku umožnit příjem okamžitých plateb, jejich odesílání ale zprovozní až později.

Během příštího roku by se pak podle neoficiálních informací měla přidat i UniCredit Bank. Jiné priority zatím řešily Sberbank či Trinity bank. Letos se podle dostupných informací nepřipojí ani Hello bank, konkrétní termín neuvádí.

Jako první spustily okamžité platby letos v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, novinka už funguje i v její mobilní aplikaci Richee. U České spořitelny a Creditas za službu neplatíte nic navíc oproti dosud běžným převodům. U Air Bank je bez poplatku v rámci Velkého tarifu (s paušálem 100 Kč měsíčně) nebo za symbolickou korunu u Malého tarifu (který je jinak bez paušálu).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2019 14:59, Michal Kubeček

Konečně... Jestli se v dohledné době připojí přinejmenším KB, RB, Moneta a ČSOB, bude to znamenat většinu větších bank (včetně tří největších), takže už se nepůjde vymlouvat, že "to nikdo nenabízí, takže by to klientům stejně k ničemu nebylo".

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

7. 3. 2024 | Olga Skalková, Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Společný účet v bance? Jen dvě nabízejí skutečně rovnocenný

Chcete se svým manželem či partnerem spravovat finance společně? Účet pro dva už sice nabízí většina českých bank, jenže často to má háček. Prozkoumali jsme nabídku.

Partners Financial Services