Osobní účty: novinky roku 2011

Osobní účty: novinky roku 2011
Začátek roku přináší řadu změn v osobních účtech. Fio banka nabízí zřízení běžného účtu přes internet, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Poštovní spořitelna ohlásily změny sazebníků, Partners přichází s akční nabídkou Konta Partners PLUS.

Finanční instituce vstoupily do letošního roku s řadou změn, další se připravují. Většina z nich se již tradičně týká poplatků, jejichž změny je třeba hlásit dva měsíce dopředu. Jak upozorňuje provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher, klienty nepotěší fakt, že řada z nich bude zřejmě v budoucnu dál poskytovat osobní účty zdarma, budou je však vázat na splnění určitých podmínek.

Řadu změn připravila či chystá Fio banka. V polovině ledna klientům umožnila zakládat Běžný účet přes internet bez návštěvy pobočky. Zároveň informovala, že chystá správu účtů přes chytré telefony, tedy smartbanking, která má být spuštěna letos na jaře. Během čtvrt roku také umožní klientům platit rychle a bezpečně na internetu prostřednictvím platební brány PayMyWay.

Osobní účet zadarmo nemusí být zdarma, Raifka (ne)ruší kritizovaný účet

Jak již bylo řečeno, řada změn, které se vztahují k osobním účtům, se týká změn poplatků. Era Osobní účet Zadarmo Poštovní spořitelny bude dál bezplatný, ovšem, jak upozorňuje Nacher, od dubna jen při zůstatku na účtu ve výši 15 tisíc korun.

Anketa

Kolik jste ochotni zaplatit za osobní účet?

Opačnou cestou se vydala Raiffeisenbank, která umožní uživatelům eKonta jednou měsíčně vybírat hotovost na přepážkách banky zcela zdarma. Defakto tak zrušila poplatek, který klienti v soutěži o nejabsurdnější poplatek nejvíce bodoval. Jde ovšem jen o jeden výběr za měsíc. Banka hodlá dále upravit věrnostní podmínky u eKonta, dosavadní tři úrovně rozdílných podmínek zúží na dvě.

Změny od poloviny března chystá také UniCredit Bank. Hodlá poskytnout některá zvýhodnění v rámci Studentského konta, Expresního konta, Konta Partners a Komplet A Exklusive. Konto Praktik bude nahrazeno Kontem Partners. Zatímco Konto Partners Exklusive bude bez poplatků, ostatní budou podle ceníku UCB za 50 korun.

Poradenská firma Partners, která začala loni jako jediná finančněporadenská společnost nabízet bankovní služby, přichází s akční nabídkou Konta Partners PLUS za 89 korun měsíčně místo standardních 139 korun, a to do konce dubna. Klient tak navíc získá nejlépe úročený běžný účet na trhu, jehož úroky činí 1,5 % p.a.

S Kontem Partner PLUS získá jeho majitel všechny výhody běžného bankovního účtu - vedení účtu v korunách, debetní kartu Visa Basic Partners s možností plateb přes internet, přímé bankovnictví, zřízení trvalých platebních příkazů včetně SIPA a inkasa i kontokorent.     

Nacher: změny k lepšímu, na poplatcích ale zaplatíme znovu více

Pokud jde trendy osobních účtů v letošním roce, je podle Nachera zřejmé, že banky či jiné finanční instituce budou dál nabízet klientům bezplatné účty, v řadě případů však bude tato služba vázána na některé podmínky, zejména minimální částku na účtu.

Sazebníky bank, což se týká i balíčků, se dále zpřehlední, konkurence – viz očekávaný vstup Zuno Banky na český trh – dále poroste. Nacher se přesto obává, že Češi znovu zaplatí na poplatcích více než dosud. Očekává také, že se budou Češi více zajímat o tzv. kodex mobility bankovních klientů, začnou využívat možností, které jim kodex dává a budou více měnit banky, jejichž služeb využívají.  

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2011 8:16, Karel Janů

Milý fany, znáte statistiky používání běžných účtů v reálu? To, že bú je na průběžné placení, kde máte mít minimum peněz, je teoreticky samozřejmě pravda. Sežeňte si ale reálná čísla a uvidíte, že průměrný retailový klient má zhruba pětkrát víc peněz ba bú než na spořicím účtu. Z pohledu využití reálného chování klientů mi proto to Partners konto přijde rozumné. Lidem, kteří jsou líní se o své peníze starat, v konečném součtu přinese víc než získají lidé, kteří sice mají spořicí účet, ale nijak dobře ho nevyužívají.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2011 11:35, klioš

FÍÍÍ . . . a peníze jsou pryč! JOO banka.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní

29. 10. 2010 | Petr Kučera

Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní

Ceny služeb řady finančních institucí se od listopadu mění. Nabízíme vám stručný přehled těchto změn.

Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl

23. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 10 komentářů

Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl

Banky se chlubí vstřícností vůči klientům. Jenže některé bankovní sazebníky, které by měly jasně a přehledně informovat klienty o cenách služeb, jsou určeny spíše pro zkušené pátrače... celý článek

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Klienti preferují balíčky před samostatnými účty

13. 9. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Klienti preferují balíčky před samostatnými účty

Klasický běžný účet, který má k dispozici již 92 procent české populace, postupně nahradily balíčky produktů, které umožňují využívat nejen běžný, ale také spořicí účet, internetové... celý článek

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

20. 5. 2010 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Nízkonákladových bank v Česku přibývá. Co od nich můžete čekat?

Kdo chce maximálně ušetřit na bankovních poplatcích a nebojí se internetového bankovnictví, může být pro něj dobrou volbou přejít k nízkonákladové bance. Nemůže ale od ní očekávat,... celý článek

Partners Financial Services