Osobní bankrot se zkrátí. Oddlužení má být na tři roky

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 2. 11. 2020 16:35 aktualizováno 2. 11. 2020 21:30 | 12 komentářů
Cesta z dluhů bude snadnější a rychlejší. Návrh ministerstva spravedlnosti, reagující na unijní směrnici, podpořila vláda.
Osobní bankrot se zkrátí. Oddlužení má být na tři roky

Zdroj: Shutterstock

Od poloviny příštího roku by se délka takzvaného osobního bankrotu měla zkrátit na tři roky. Počítá s tím novela insolvenčního zákona, kterou dnes schválila vláda. Návrh ministerstva spravedlnosti vychází z evropské legislativy, teď zamíří k projednání do Parlamentu.

„Tříletý režim oddlužení by mohl platit v insolvenčních řízeních zahájených po 1. červenci 2021,“ říká Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Dnes se mohou lidé zbavit dluhů formou osobního bankrotu během pěti let. Existuje sice i zkrácené tříleté oddlužení, ale bez dalších podmínek ho zatím mohou využít jenom příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu ve druhém a třetím stupni.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Pro tyto skupiny dnes u tříletého oddlužení neplatí ani 30% hranice uhrazení dluhů, která slouží u pětiletého oddlužení jako jistota úspěšného oddlužení. O výsledku pak rozhoduje soud, který přihlíží k tomu, zda člověk v osobním bankrotu udělal maximum pro uhrazení co nejvyšší části dluhů. Jedinou podmínkou, která ale pro některé zájemce přesto může být nedosažitelnou, je zaplatit věřitelům aspoň tolik, kolik dlužník odvede insolvenčnímu správci na poplatcích. Jde o zhruba 1100 korun měsíčně, tedy kolem 40 tisíc korun za tři roky.

Oddlužení si na tři roky si v současnosti může zkrátit také ten, kdo za tuto dobu splatí alespoň 60 procent dluhů.

Podle nových pravidel, která podpořila vláda, se má o osudu oddlužení rozhodovat takto: „Stejně jako ve stávající úpravě je i nadále zachováno, že dlužník nebude muset splatit určité procento svých pohledávek, aby mohl být oddlužen. Musí však být splněno, že po celou dobu tří let vynakládal veškeré úsilí, které po něm lze spravedlivě požadovat. Pokud však splatí 30 %, bude mít v podstatě jistotu, že bude oddlužen. Zůstává i nadále zachována konstrukce vyvratitelné domněnky,“ vysvětluje Řepka. Zůstane i podmínka uhradit alespoň tolik dluhu, kolik dlužník zaplatí insolvenčnímu správci. Rozhodovat o oddlužení bude i dál soud na základě hodnotící zprávy od insolvenčního správce.

Pravidla oddlužení se naposled zásadně měnila od loňského června. Už při projednávání tehdejších změn někteří poslanci a experti upozorňovali, že když se oddlužení nezkrátí, stejně se budou muset jeho pravidla brzo měnit znovu kvůli předpisům EU. 

Od letošního dubna se pětileté oddlužení nově zpřístupnilo i těm fyzickým osobám, které mají dluhy také z podnikání. I na tyto dluhy má od příštího července začít platit kratší tříleté období. To bude dostupné všem fyzickým osobám bez rozdílu právě na základě unijní směrnice.

Další navržené změny

Odstranění faktických překážek na vstupu do oddlužení

Součástí návrhu zákona je i norma usnadňující dlužníkům s exekucemi vstup do oddlužení. Exekuční srážky, které by za současné právní úpravy byly až do schválení oddlužení uloženy u plátce mzdy, bude možné použít přednostně na úhradu pohledávek výživného a ve zbytku na úhradu nákladů insolvenčního řízení. Dlužník proto nebude nucen po provedení exekučních srážek uhrazovat výživné a náklady řízení z nezabavitelné částky.

Odstranění procesních překážek včasného osvobození dlužníka

Včasnému osvobození dlužníka nebrání případné průtahy při zpeněžování majetku. V novém procesním schématu oddlužení lze dlužníka osvobodit, přestože v okamžiku splnění předpokladů pro osvobození dosud nebylo dokončeno zpeněžení majetku náležejícího do majetkové podstaty. Nedojde-li k přerušení či prodloužení průběhu oddlužení iniciovanému zpravidla ze strany dlužníka, bude dlužník osvobozen nejpozději po třech letech od schválení oddlužení. Ve zpeněžování lze pokračovat i po osvobození dlužníka.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti 

Velké změny se chystají také u exekucí. U nich by nejprve zhruba od půlky listopadu měly být stejně jako na jaře dočasně zastavené mobiliární exekuce a dražby nemovitostí. Tato stopka má platit do konce ledna, rozhodovat o ní teď budou senátoři.

Na začátku listopadu by poslanci měli definitivně schválit pravidla takzvaného chráněného účtu, který by měl ochránit nezabavitelné částky poté, co jim už stržené peníze z výplaty pošle zaměstnavatel.

Oddlužení vs. exekuce

Zdroj: Shutterstock
  • Exekuce v současné podobě v Česku fungují od roku 2001 a pošle vás do ní ten, komu dlužíte. Exekuce skončí, až když splatíte veškerý dluh včetně příslušenství nebo když věřitel rozhodne, že už peníze vymáhat nechce.
  • Oddlužení, kterému se lidově říká osobní bankrot, v Česku máme od roku 2008. Do něj vás nikdo poslat nemůže. Naopak o něj musíte požádat a měl by být cestou z nezvladatelných dluhů. Když splníte jeho podmínky, jste na konci bez dluhů, aniž byste je všechny uhradili.
  • Když jste v oddlužení, zastavují se exekuce. Když podmínky oddlužení splníte, jste na konci i bez exekucí. Pokud ne, exekutor může vymáhat dál. O zahájení exekuce i oddlužení rozhodují soudy.

Měl by začít fungovat od začátku roku 2021 a poslanci si od něj kromě jiného slibují, že pomůže alespoň u některých stávajících dlužníků k návratu z černé do oficiální ekonomiky. Chráněný účet chtějí prosadit také s výhledem na současnou situaci, která může „vyrobit“ větší počet nových dlužníků s nezvladatelnými dluhy.

A sněmovna řeší i velký balík změn exekucí. Hraje se třeba o místní příslušnost exekutorů, o zastavení marných exekucí nebo o povinné zálohy, které by exekutorům měli platit věřitelé.

Projednávání novely exekučního řádu se ale dále zpožďuje. V minulém týdnu poslanci přerušili druhé čtení a bude se čekat, až ministerstvo spravedlnosti novelu přepracuje podle návrhů ústavně-právního výboru. Chystané velké změny se tak o další týdny odkládají.

„Dostáváme se do procesního zmatku, který nahrává spíše odpůrcům reformy exekucí. Jsou však připravena řešení, jak reformu zachránit. Stačí, aby je politici podpořili,“ říká Věnek Bonuš z Rekonstrukce státu, která je členem Platformy za reformu exekucí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2020 18:32, Honza

Věřitel by mel dostat zaplaceno,ale proč tyhle exekuce nevede stát a proč soukromí exekutoři,kteří jen žijí úroky a nehoráznou lichvou je to jen špinavost a nic jiného v Česku.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutoři se nedostanou do bytu. Stopka i pro dražby

23. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Exekutoři se nedostanou do bytu. Stopka i pro dražby

Exekutoři nebudou moct do konce ledna provádět dražby nemovitostí sloužících k bydlení a také nebudou moct zabavovat věci, tedy provádět takzvané mobiliární exekuce. Týká se to i exekucí... celý článek

Změny exekucí: Teritorialita zřejmě nebude, ANO je proti

24. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Změny exekucí: Teritorialita zřejmě nebude, ANO je proti

Teritorialita - ne. Sněhulák - ne. Zastavování marných exekucí do 1500 korun - ano. Chráněný účet – ano. Milostivé léto – ano. Změny v exekucích projednal klíčový výbor sněmovny.

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

30. 6. 2020 | Petr Kučera | 14 komentářů

Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak roste nezabavitelná částka

Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane z výplaty víc peněz. Mění se totiž vzoreček pro výpočet takzvaného nezabavitelného minima.

Rychlá půjčka před výplatou? Víme, na které si dát pozor

18. 6. 2020 | Martin Kovalčík | 2 komentáře

Rychlá půjčka před výplatou? Víme, na které si dát pozor

Může být férová, nebo se taky pořádně prodražit. Vyplatí se nekoukat jenom na úrok. Nový žebříček ukazuje, u koho se nespálíte a komu se radši vyhnout.

Před oddlužením číhá past. Lidi připraví i o desítky tisíc

1. 7. 2019 | Jiří Hovorka | 7 komentářů

Před oddlužením číhá past. Lidi připraví i o desítky tisíc

Na zájemce o osobní bankrot číhají predátoři. Oddlužovací agentury dál tahají peníze z lidí, kteří hledají pomoc.