O jaké bydlení dlužník nepřijde? Vláda schválila výpočet přiměřeného obydlí

pk | rubrika: Aktuality | 22. 7. 2019 | 1 komentář

Vláda schválila způsob, jak určit hodnotu takzvaného přiměřeného obydlí, které dlužník v procesu oddlužení nemusí vydat insolvenčnímu správci k prodeji. Podrobnosti stanoví nařízení připravené ministerstvem spravedlnosti.

Přiměřenost se bude posuzovat podle několika stanovených parametrů vycházejících z dat Českého statistického úřadu. V zásadě jde o součin částky na zajištění obydlí v dlužníkově bydlišti a koeficientu zohledňujícího počet osob, které s dlužníkem žijí ve společné domácnosti a kterým je zároveň dlužník povinen poskytovat výživné. Výpočet zohledňuje i regionální rozdíly nebo časové vlivy.

Podmínkou ochrany je, že dlužník plní podmínky oddlužení, tedy především že se snaží o pravidelné splátky věřitelům. Ochrana se pak vztahuje jak na byt či dům, tak i na jiné nemovitosti zajišťující bytové potřeby – třeba i karavan nebo hausbót.

Nové oddlužení

Od června začínají platit největší změny v osobním bankrotu od jeho zavedení v roce 2008. Šance na oddlužení se oproti dřívějšku otevře více lidem, přesto je to podle zástupců neziskových organizací málo.

Změny v oddlužení jsou tu. Nová pravidla osobního bankrotu


Nová pravidla osobního bankrotu nepřinášejí dlužníkům od června jenom dobré zprávy. Můžou mít i jeden nepříjemný dopad. Nebude to ale takové drama, uklidňují odborníci.

Hrozba v novém oddlužení: Majetek se vždycky prodá


Na zájemce o osobní bankrot číhají predátoři. Oddlužovací agentury dál tahají peníze z lidí, kteří hledají pomoc.

Před oddlužením číhá past. Lidi připraví i o desítky tisíc

Ministerstvo uvádí, že cílem je ochránit dlužníky s nanejvýš průměrnými majetkovými poměry, pokud jde o jejich obydlí. Nezaručuje tedy vyšší míru ochrany dlužníkům s rozsáhlejším majetkem, u nichž zpeněžením hodnotné nemovitosti zpravidla dojde k významnému, ne-li úplnému, uspokojení pohledávek věřitelů, což lidem zároveň může umožnit splnit novou tříletou variantu oddlužení.

Schválený předpis ale neochrání před takzvanými zajištěnými věřiteli – tedy typicky bankami, u nichž lidé s hypotékou mají nemovitost v zástavě.

„Vládou schválené nové nařízení o způsobu určení hodnoty obydlí, které dlužník není povinen vydat ke zpeněžení, reaguje na novelu insolvenčního zákona účinnou od letošního června. Namísto dosavadní praxe, kdy bylo oddlužení možné buď prodejem majetku, nebo srážkami z příjmu dlužníka, došlo novelou k obligatornímu spojení plnění splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty,“ uvedlo tiskové oddělení Úřadu vlády po dnešním jednání.

Vláda argumentuje, že když dlužníkovi zůstane určité materiální a sociální zázemí, má následně větší šanci vrátit se do normálního života. Vlastní bydlení mu navíc umožňuje i více splácet, protože snižuje jeho životní náklady.

Nařízení vlády o způsobu určení hodnoty obydlí, které dlužník není povinen vydat ke zpeněžení, bude účinné od letošního srpna.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services