Jak si pojistit portfolio – opce na indexy

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 12. 12. 2008 | 1 komentář
Jak si pojistit portfolio – opce na indexy
Nejistota na trzích ohrožuje portfolio téměř každého investora. Určitým řešením, jak ztráty minimalizovat, je nákup opcí na akciové indexy. Ty fungují jako pojištění proti ztrátám.

Opcena indexyse začali používat v roce 1983 na Chicago Board Options Exchange (CBOE). Prvním obchodovaným indexem byl OEX, kterému se říkalo Options Exchange Index a který zahrnuje 100 akcií. Dnes pořád patří mezi deset nejaktivnějších podkladových aktiv pro opce. Mezi nejdůležitější indexy patří Dow Jones Industrial Average(DJX), S&P 500(SPX), Nasdaq 100(NDX).

Používání opcí na indexy může mít řadu důvodů. Jedním z nich je pojištění portfolia. Stejně jako si pojišťujeme dům nebo auto proti neočekávaným situacím a katastrofám a platíme za to pojistné, tak i stejným způsobem si investoři, kteří koupí opce na některý z indexů a pojistí celé portfolio proti případnému velkému propadu na trzích. Každý chce mít samozřejmě stále zisk, ale přicházejí situace, které nemůže ovlivnit. Co ale každý může udělat, je přijmout opatření, která alespoň omezí nepříznivé vlivy na přijatelnou úroveň.

V případě, že máme koupené akcie, mohou koupené put opcena každou konkrétní akcii pomoci chránit jen tyto konkrétní akcie. Index a jeho cena je ale složená ze širokého segmentu trhu, proto může chránit celé portfolio. Ještě pro připomenutí: Jestliže vlastníme call nebo put opci na akcii máme právo koupit nebo prodat sto kusů individuálních akcií. U opcí na index nemůžeme koupit nebo prodat žádné specifické akcie, takže k vypořádání dochází v hotovosti a znamená to rozdíl mezi současnou hodnotou indexu a strikem.

Zaměříme se na použití indexových opcí pro pojištění (hedgeování) celého portfolia proti výraznému poklesu trhů. Tento druh pojištění používají fondy, které jsou největšími uživateli indexových opcí. Řídí velké diverzifikované portfolio akcií a je pro ně jednodušší koupit put opce na indexy, než je kupovat pro každou jednotlivou akcii. Také volatilita je důležitým měřítkem rizika. Opční indexy jsou méně volatilní, než samostatná akcie. U indexů zisk nebo ztráta nesouvisí jen s jedním podkladovým aktivem. Důsledkem toho je, že indexy se pohybují v užším pásmu než řada akcií zahrnutých v tomto indexu. Událost pro jednotlivou akcii jako např. vyhlášení špatných výsledků, či neočekávaná informace, neovlivní celý index tak, jako cenu konkrétní akcie.

Jak může indexové put opce nebo jejich ETF použít malý obchodník? Při nynějších volatilních trzích je pojištění portfolia na místě. Několikrát jsme se zmiňovali o řeckém písmenu delta. Je to informace, o kolik se změní hodnota drženého obchodu pří růstu/poklesu podkladového aktiva o dolar. Akcie mají hodnotu delta 1. U celého našeho portfolia sečteme hodnotu delta každé akcie a držené pozice. Z této celkové hodnoty odvodíme počet potřebných indexových opcí nebo ETF. Jaký použijeme index, závisí na složení portfolia. Když převažují technologické tituly, volíme Nasdaq,(NDX) nebo jeho ETF (QQQQ), když převládají tituly z obecnějšího indexu volíme pro hedgování S&P 500 nebo jeho ETF (SPY). Put opce kupujeme obvykle out-of-the-money s expirací jeden až tři měsíce. Nejsou laciné, proto musíme vzít v úvahu náš názor na vývoj a kolik chceme utratit. Přikoupením put opcí snížíme kladné delta portfolia nebo při výrazném medvědím názoru na vývoj, delta celého portfolia zvolíme záporné.

Kupování put opcí pro pojištění portfolia a jeho načasování je náročné a někdo to považuje i za určitý druh „umění“. Předpokládejme, že volatilita na trzích pravděpodobně v nejbližších měsících nezmizí. Volatilita je výrazná, opce mají vysoké opční prémie. To dává příležitost k obchodování některých strategií, jako je diagonál s kladným cash flow, put call ratio strategii nebo strategie kalendář s využitím rozdílu ve volatilitách. To jsou strategie s kladným delta. Proto pro pocit bezpečí můžeme zvolit i tento druh pojištění.

Jakou formu zajišťování používáte při svém investování? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

5. 12. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

I pro nynější velké kolísání na trzích existuje vhodná obchodní strategie, na níž se dá vydělat. Je možné použít třeba strategii Double Diagonal. Zobchodovali jsme jí na akciích Wall... celý článek

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

28. 11. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

Jedním z užitečných programů, které usnadňují obchodování s opcemi je OptionVue. Tento software je považovaný mezi profesionálními opčními obchodníky za nejlepší nástroj svého druhu... celý článek

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

21. 11. 2008 | Josef Košťál

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

I v době nejistoty na trzích se dá najít vhodná obchodní strategie. Může jí být například strategie Diagonal, která bude dobře fungovat, pokud se trhy na čas uklidní, nebo dokonce na... celý článek

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

14. 11. 2008 | Josef Košťál | 10 komentářů

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

Většina lidí začíná obchodovat s akciemi. Když chtějí do svých obchodů zapojit opce, začínají často se strategií Covered Call. Při ní se obchoduje s opcemi i akciemi. Navíc je snadno... celý článek

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

7. 11. 2008 | Josef Košťál

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

Obchodování v době, kdy ceny akcií létají nahoru a dolů, může být riskantní. Ideální opční strategií je proto tzv. kalendářní spread. Je třeba do obchodu vstupovat jen s několika málo... celý článek

Partners Financial Services