Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 23. 5. 2008 | 8 komentářů
Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready
Relativně komplikovaná, ale poměrně jistá možnost, jak vydělávat na růstu cen akcií, je opční strategie Bull Call Spread. Skládá se ze dvou opcí, které se zároveň navzájem jistí proti případné velké ztrátě.

Vertikální spread je kombinace koupené a prodané put nebo call opce ve stejném expiračním měsíci. Výraz spread je použit proto, že riziko je rozložené a vždy jedna z dvojice opcí ve spreadu zajišťuje tu druhou, strategie je lacinější a chrání před velkým pohybem podkladového aktiva, například akcií.

Budeme se zde zabývat spready, kde obchodník kupuje a prodává opcena stejné podkladové aktivum (intramarket spread). Základní rozdělení spreadů je bull spread a bear spread. Každý z nich se může sestavit jak na straně call, tak i na straně put. Spready jsou velmi univerzální a používaná strategie.

Začneme se zabývat strategiií Bull Call Spread. Jak název napovídá, očekáváme nárůst (bull) ceny obchodovaného podkladového aktiva a spread je sestavený z call opcí. Strategie se sestaví nákupem call opce na nižším striku a prodejem call opce na vyšším striku se stejným počtem kontraktů.

Příklad sestavení bull call spreadu ukážeme na akcii Pepsi Cola. Na striku 65 s měsícem expirace červen jsme koupili call opci, která stojí 3,91 USD (v kontraktu je 100 akcií), takže zaplatíme 391 USD.

Na striku 70 vypíšeme call opcise stejným měsícem, jako má call opce na striku 65. Cena vypsané opce, kde prémium obdržíme, je 0,95 USD (v kontraktu je 100 akcií), takže zaplatíme 95 USD.

Za spread tedy zaplatíme 391-95 tj. 296 USD za kontrakt a to je i naše maximální ztráta. Takže vidíme, že touto jednoduchou úpravou si snížíme naše potřebné finanční prostředky pro obchodování.

Nulový bod, kde v době expirace nebudeme mít z obchodu zisk ani ztrátu, se spočítá následovně: strike kupované opceplus cena za nákup spreadu, tj. 65 plus 2,96 je 67,96 USD. Pokud v době expirace bude cena akcie vyšší, než je nulový bod, máme zisk. Pokud cena bude nižší v době exspirace, přijdeme o zaplacené peníze za spread. Samozřejmě spread nemusíme držet až do jeho vypršení, ale obchod můžeme ukončit dříve, až se dostaneme do předem stanovené ztráty nebo zisku.

Maximální zisk z obchodu je rozdíl mezi striky (70-65) minus zaplacená cena za spread, tj. 5-2,96 je 2,04 USD za jeden kontrakt

Ještě si ukážeme, jak se chová námi sestavený spread v porovnání s koupením akcie.

U akcie je nulový bod naše nákupní cena (neuvažujeme poplatky), u spreadu je nulový bod na vyšší ceně akcie. Z obrázku je zřejmé, kde máme omezený zisk a ztrátu v porovnání s akciemi.

Důležité je si uvědomit, že k nákupu 100 ks akcií bychom potřebovali 6 820 USD (68,20x100) a k nákupu spreadu jsme potřebovali 296 USD.

Porovnání koupeného spreadu s nákupem 100ks akcií

Pokud je náš názor na pohyb akcie takový, že více půjde nahoru, můžeme zvolit vyšší striky. Docílíme tím, že cena spreadu bude nižší. Na druhou stranu se nám posune nulový bod na vyšší cenu podkladového aktiva a k docílení zisku potřebujeme výraznější pohyb nahoru.

Cena spreadu s vyššími striky: 2,18-0,32 je 1,86 USD tj. 186 USD pro jeden kontrakt, což je i naše maximální ztáta. Mění se nám i nulový bod (67,50 plus 1,68) a maximální zisk (5-1,86 USD).

Graf technické analýzy spreadu se striky 67.50 a 72.50

Graf technické analýzy a porovnání obou spreadů

Nejvhodnější období pro vstup do spreadů je 30 až 40 dní do expirace.

Většina začátečníků začíná kupováním call opcí. Měli by opravdu zvážit výhody spreadů. Uvedený Bull Call spread se používá pro nákup akcií s předpokladem růstu, na kterém se chceme podílet, ale zároveň si chceme snížit riziko ztráty, které by hrozilo pouze při použití nákupu call opce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2008 10:08, Fredy

Pane Košťál nenechte se podobnými příspěvky otrávit, tento seriál je popravdě jediné, proč na tento mrtvý web ještě zabrousim. Kolem opcí zatim jenom kroužim a sbírám informace, ale zdá se mi, že to může být velmi užitečný nástroj k mému portfoliu.

+32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

16. 5. 2008 | Josef Košťál

Obliba opcí roste – opce od historie po současnost

První zprávy o obchodech připomínajících dnešní opce lze najít už ve starém Řecku. Dnes se každý den jen na chicagské burze zobchodují skoro čtyři miliony kontraktů denně. Obliba opcí... celý článek

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

9. 5. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

Obchodník nemusí zůstat jen u nákupu jednoho typu opce. Může zároveň koupit call i put opce a spoléhat na to, že cena podkladového aktiva výrazně vzroste, nebo klesne. V takovém případě... celý článek

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

2. 5. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

Minule jsme vysvětlili, jak se provádí vypisování call opce a jaká kriteria bychom při tomto způsobu obchodování měli sledovat. Dnes se zaměříme na vypisování put opcí. Pro názornost... celý článek

Opce: Co znamená vypsat call opci

25. 4. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Co znamená vypsat call opci

Minule jsme si vyzkoušeli, jak se provádí nákup call opce a jaká kritéria bychom měli sledovat. V tomto článku popíšeme, jak se obchoduje vypisování call opcí. Pro názornost opět ukážeme... celý článek

Opce: Jak se tvoří jejich cena

18. 4. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Jak se tvoří jejich cena

Pokud investor neví, jak se tvoří cena opcí, může být nakonec velmi překvapen. Může se totiž stát, že i když cena podkladového aktiva roste, držitel opce i při spekulaci na tento růst... celý článek

Partners Financial Services