Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

odpisy - mimořádné a standardní - výhodnost pro podnikatele

Dobrý den, mám 3 dotazy ohledně odpisů. Pokud si podnikatel plátce DPH, který vede účetnictví v květnu 2010 pořídí na úvěr osobní automobil Opel Astra a následně zařadí do obchodního majetku. Cena automobil je 500 000 Kč bez DPH a cena s daní 600 000 Kč. 1. Podnikatel si udělá odpočet DPH na vstupu a automobil bude odepisovat z 500 000 Kč – je to tak správně? 2. Jaký způsob odpisování (mimořádné nebo standardní odpisy-zrychlené) je pro podnikatele výhodnější pokud si chce za rok 2010 co nejvíce snížit základ daně? 3. Mimořádné odpisy jsem počítal takto: 60/12*7 = 35 % ze vstupní ceny (500 000) pro rok 2010 je 175 000 Kč. Standardní odpisy zrychlené pro rok 2010 Vc (500 000) / 5 = 100 000 Kč. Počítal jsem správně? Tedy mi vychází to, že pro podnikatele jsou výhodnější mimořádné odpisy? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jan Novák.

Dotaz poslal/a: Jan Novák, 22. 03. 2010 10:31

Dobrý den.

Ano, pokud si podnikatel, který vede účetnictví, plátce DPH, u osobního automobilu uplatní nárok na odpočet daně na vstupu, potom odepisuje ze vstupní ceny majetku bez DPH, tedy v tomto případě z 500.000,- Kč (osobní automobil zařadí do obchodního majetku).

V případě, že se podnikateli jedná o co nejvyšší možné snížení základu daně v roce 2010 prostřednictvím co nejvyšších odpisů, je pro něj výhodnější varianta mimořádných odpisů. Tento výsledek se dá očekávat, pokud vyjdeme ze samotné konstrukce mimořádných odpisů. Zákon umožňuje při jejich využití odepsat pořizovaný majetek, který je zařazen do druhé odpisové skupiny, za 24 měsíců, na rozdíl od zrychleného odpisování, kdy jsou odpisy majetku v této odpisové skupině rozloženy do pěti let.

Pro upřesnění uvádíme výpočet mimořádných odpisů, vycházíme ze vstupní ceny, během prvních 12 měsíců je možné odepsat majetek do 60% vstupní ceny. Majetek je odepisován od měsíce následujícího po jeho zařazení, tedy v roce 2010 červen – prosinec, 7 měsíců. Výpočet je pak následující: 500.000 * 60% * 7/12 = 175.000.

Pro výpočet zrychlených odpisů se vychází ze vstupní ceny a koeficientu pro zrychlené odpisování pro první rok odpisování: 500.000/5 = 100.000.

Fučík & partneři, s.r.o., Lída Štolbová - manažer, 23. 03. 2010 01:30

Související články na téma daňové odpisy, odpisy, odpisy daní

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

14. 3. 2023 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Služební Porsche si kupují i firmy ve ztrátě, ukázala analýza

Kolik automobilů značek obecně uznávaných za luxusní, je v Česku registrováno na firmy? Ve vozovém parku českých firem nejsou takové službáky nijak výjimečné. Zjistila to ve své analýze společnost Imper, která se zabývá těžbou a zpracováním dat z veřejných systémů i z internetu.

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

20. 7. 2016 | Ondřej Antoš | 4 komentáře

Prodáváme nemovitost: Jak na daně

Další díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ je zaměřený na daňová úskalí prodeje nemovitostí. Nastiňuje, jak se příjem z prodeje nemovitosti daní, kdy je od daně osvobozený a jak postupovat při prodeji družstevních bytů

Daníme příjmy z pronájmu: Odpisy a další

29. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 16 komentářů

Daníme příjmy z pronájmu: Odpisy a další

Další díl seriálu „Daně v nemovitostech a jak na ně“ je zaměřený na daňová úskalí spojená s pronájmem nemovitosti. Měl by pronajímatelům pomoci zorientovat se v tom, jaké výdaje proti příjmům z nájemného uplatnit, co odepisovat, jak postupovat při pronájmu nemovitosti ze společného jmění manželů, jak si poradit s výdaji na rozsáhlejší opravy nebo jak využít dosažených ztrát.

Daníme příjmy z pronájmu: Jak na výdaje

16. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 20 komentářů

Daníme příjmy z pronájmu: Jak na výdaje

V dnešním dílu seriálu o investování do realit „Daně v nemovitostech a jak na ně“ se zaměříme na pronájem. Konkrétně tedy na to, jak danit příjmy z pronájmu a které výdaje proti nim uplatnit, aby bylo daňové zatížení co možná nejnižší.

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž i pro vlastní bydlení

Daňové výhody investic do nemovitostí

18. 5. 2016 | Ondřej Antoš | 8 komentářů

Daňové výhody investic do nemovitostí

Investice do nemovitostí určených k pronájmu jsou čím dál populárnější. Při správném nastavení může jít také o jednu z daňově nejvýhodnějších investic vůbec. Celou výši investice totiž lze „daňově umořit“. To se například investorovi do cenných papírů za obdobných podmínek nikdy nepodaří.

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

12. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Nápady důchodových reformátorů: Nový penzijní věk, sdílené penze manželů a jiné

Připravili jsme pro vás přehled změn, které se chystají na náš penzijní systém. Některé už projednala a odsouhlasila vláda, jiné teprve projednávat bude, některé teprve zváží důchodová komise. A jiné snad jsou jen sci-fi. Vyberte, které se vám nejvíc líbí.

Začínáme podnikat: Základy ekonomie

21. 2. 2012 | Michal Chleboun | 1 komentářů

Začínáme podnikat: Základy ekonomie

Nedá se nic dělat, podnikání je o počítání a o rozvahách, co všechno si můžete dovolit. Rozhodnete-li se dát na podnikatelskou dráhu, ať už bude úspěšná, nebo nikoliv, stanou se proto vaším základním tématem pro příští roky pojmy výnosy, náklady a hospodářský výsledek. Čím více se s tím ztotožníte, tím máte větší předpoklad, že cesta nakonec bude úspěšná.

Auta: Nechci slevu zadarmo aneb na „výhodný“ leasing s kalkulačkou

7. 12. 2011 | Jindřich Hradecký | 3 komentáře

Auta: Nechci slevu zadarmo aneb na „výhodný“ leasing s kalkulačkou

Automobilové značky ji hojně využívají v reklamách na nová auta – obří slevu. Leč pouze při využití tzv. značkového úvěru. Na papíře dosahuje výhoda i přes padesát tisíc. V reálu ale za auto zaplatíte víc. Proč? A o kolik?

Leasing přichází o svou největší výhodu

14. 12. 2007 | Jan Pekař

Leasing přichází o svou největší výhodu

Od 1. ledna smí leasingová smlouva trvat nejméně tak dlouho, jak dlouho se odepisuje předmět leasingu podle odpisových tabulek. Daňové výhody, kvůli kterým byl leasing oblíben zejména mezi podnikateli a živnostníky, tak přestávají fungovat. Leasingové firmy ovšem tvrdí, že výhod ještě zůstává dost, aby leasingový trh i v příštím roce rostl.

Fondy: Týden skočil do optimismu

10. 12. 2007 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: Týden skočil do optimismu

Po ubohoučkém týdnu koncem listopadu se Mikuláš pochlapil: více než 600 miliónů je nečekaně bohatá nadílka. Navíc s 300 milióny korun zase po čase zvítězily akciové fondy.

Fondy: Nejslabší letošní týden

3. 12. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Nejslabší letošní týden

Už dlouho si fondy za týden nepřipsaly pouze necelých 140 milionů korun. Příčinou je nejen pokračující odliv z peněžního trhu a dluhopisových fondů, ale i nepříliš úspěšné ostatní kategorie, přestože do smíšených a zajištěných fondů sice přišla téměř půlmiliarda korun.

Fondy: investoři viděli rudě

26. 11. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: investoři viděli rudě

Další a ještě prudší korekce zamávala sentimentem trhů, což se jistě podepsalo i na přílivu peněz do podílových fondů. Týdení výsledek nepatrně přes čtvrt miliardy korun je letos druhý nejnižší.

Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste

19. 11. 2007 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční banka je už příliš drahá, nadějné jsou akcie Erste

Akcie Komerční banky si vedou dobře, ale jsou podle některých analytiků už příliš drahé na to, aby výrazně posilovaly i v budoucnu. Tipem pro dlouhodobější investici mohou být akcie skupiny Erste, která vlastní Českou spořitelnu. Tak vidí české banky oslovení analytici.

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

13. 11. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentářů

Akcie: Špatné výsledky firem poslaly akcie dolů

Pražská burza se dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 4 % a zavíral na hodnotě 1 832,1 bodů. V průběhu minulého týdne třikrát oslabil o více než 1 %, růst zaznamenal index pouze v úterý.

Reforma komplikuje firmám leasing nemovitostí

24. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentářů

Reforma komplikuje firmám leasing nemovitostí

Schválená reforma veřejných financí netěší ani podnikatele, ani specializované finanční společnosti. Vedle mnoha jiných dopadů se reforma daní dotkne také podmínek uznatelnosti úroků z úvěru a leasingu.

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

2. 5. 2007 | Pavel Slavík | 3 komentáře

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

Pražská burza opět vytvořila nový rekord. V USA je v plném proudu výsledková sezóna, dobrá čísla posunula na další historické maximum také index Dow Jones. A to i přes to, že se potvrdily nejhorší predikce vývoje amerického HDP. Naopak německý Ifo, index podnikatelského klimatu, vzrostl více, než se očekávalo. Německá akciová burza přidala, maďarský trh si naopak svoji výkonnost z minulých týdnů neudržel.

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentářů

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly velmi úspěšný týden, všechny hlavní indexy posílily. Dařilo se i německému a maďarskému indexu.

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

29. 12. 2005 | Kateřina Boušová | 17 komentářů

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

Možná jste si u štědrovečerní večeře v teple domova uvědomili, že ne každý má to štěstí strávit svátky v příjemné atmosféře a pod vánočním stromkem najít hromadu dárků. Mnoho z nás je právě proto v této době častěji než jindy ochotno se zapojit do různých charitativních projektů. Úspěšné zahraniční společnosti to považují prakticky za samozřejmost, je to důležitou součástí jejich image. A jak k těmto věcem přistupují české firmy?

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

6. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

Také na osoby samostatně výdělečně činné coby poplatníky s dětmi naši zákonodárci mysleli, připravili pro ně ovšem několik odlišností (všechno lze propočítat na naší kalkulačce). Další důležité úpravy se dotkly vyměřovacího základu pro výpočet pojistného, odpisů a v některých případech i osvobození od daně.

Stránka 1/2

Předchozí

1

Partner sekce

Best Account

Best Account

Best Account nabízí svým klientům daňové poradenství, ale také vedení účetnictví, daňové evidence, mzdové agendy a personalistiky.
Své služby poskytujeme jak drobným živnostníkům, tak větším společnostem. Rádi vám pomůžeme i se zahraničním zdaněním, bez ohledu na to, jestli jste fyzická nebo právnická osoba.
Jako členové Komory daňových poradců ČR nabízíme vysokou míru profesionality a odbornosti. Jsme taktéž členové Odborného kolegia při Komoře daňových poradců.
Klientům radíme jak při řešení běžných situací, tak i v případech, kdy je potřeba využít nestandardních postupů.
Naší předností je individuální přístup ke každému z vás.
Víme, kde a jak vám ušetřit peníze a čas.

Za tuto kategorii odpovídá:

Tereza Tirolová

https://www.bestaccount.cz/

Partnerem poradny od: 26.2.2018

Aktuální články

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady...více

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na...více

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního...více

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services