Zdražili vám energie? Možná to neplatí, upozorňuje úřad

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 18. 5. 2023
Zdražili vám energie? Možná to neplatí, upozorňuje úřad

Zdroj: Shutterstock

Energetický regulační úřad varuje před praktikami některých prodejců energií, kteří neoprávněně svým zákazníkům zvyšují cenu za dodávky. Varování úřad vydal na základě rostoucího počtu stížností, které přicházejí na jeho adresu.

Svoje zákonné povinnosti obchodníci obcházejí zejména dvojím způsobem. Jednak omezením platnosti sjednaného ceníku nebo zvýšením ceny při automatickém prodloužení smlouvy.

Pokud vůbec smlouva jednostrannou změnu ceny umožňuje, dodavatel ji musí zákazníkovi prokazatelně a adresně oznámit minimálně třicet dní předem a zákazník má pak právo bez sankcí od takové smlouvy odstoupit. Pokud dodavatel takhle nepostupuje, má se spotřebitel podle úřadu bránit námitkou, že taková změna je neúčinná.

Omezení platnosti ceníku

V některých smlouvách uzavíraných na dobu určitou nebývá cena smluvená na celou dobu trvání smlouvy, ale jen na její část. Například u smlouvy na dva roky je cena stanovená jen pro první rok. Pak se má cena změnit podle aktuálního ceníku, jak ho firma vyvěsí na svůj web.

„Dodavatelé argumentují tím, že se nejedná o jednostranné zvýšení ceny, ale o zvýšení předem dohodnuté, a nemusí proto spotřebitelům změnu oznámit podle energetického zákona,“ vysvětluje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ, jak dodavatelé obcházejí povinnost upozornit zákazníka s předstihem na změnu cen.

„To by ale platilo pouze tehdy, pokud by už při uzavírání smlouvy byla sjednána konkrétní částka, na kterou se od určitého okamžiku cena zvýší. Jestliže tomu tak není, jedná se pouze o trik dodavatele,“ zdůrazňuje Havel. Připomíná, že smluvní ujednání, které by dodavatele opravňovalo k libovolným změnám cen, je zakázané v občanském zákoníku

Proti takové změně ceny tedy zákazník může u dodavatele protestovat jako proti neúčinné a právo bude na jeho straně. Nicméně, jak úřad radí, dobré je už při uzavírání smlouvy na dobu určitou dávat pozor, jestli nabídka představuje fixní cenu, která bude platit po celou dobu trvání smlouvy.

Zvýšení ceny při automatickém prodloužení smlouvy

Některé smlouvy na dobu určitou obsahují ujednání, že pokud zákazník před uplynutím doby trvání smlouvy, že ji opravdu chce ukončit, smlouva se automaticky prodlouží na další období.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Nejvýhodnější pojištění majetku

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

  • Chci pojistit majetek
  • Chci pojistit nemovitost
  • Chci pojistit domácnost

To je samozřejmě v pořádku. Dokonce je v pořádku, když se zákazník a dodavatel dohodnou, že při prodloužení smlouvy se může změnit cena a že změnu ohlásí dodavatel na svém webu. Nic to ale nemění na tom, že dodavatel musí na změnu ceny zákazníka upozornit. A nestačí jen obecný odkaz na stránku se všemi ceníky.

„Novou cenu, podle níž se spotřebitel může rozhodnout o prolongaci, lze opravdu zveřejnit na webových stránkách dodavatele, pokud se na tom obě strany smluvně dohodnou. Zákazník ale na ni musí být upozorněn konkrétním způsobem, například označením konkrétního ceníku. Nestačí jen obecný, nejednoznačný odkaz,“ říká členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.  

Cena musí být navíc uveřejněná s dostatečným časovým předstihem před uplynutím lhůty, ve které má zákazník právo říct, jestli chce nebo nechce smlouvu prodloužit. Podle názoru Energetického regulačního úřadu je to minimálně dvacet dní.

„Smlouva s automatickou prolongací není sama o sobě zakázaná, ani nijak závadná. Je ale potřeba, aby si zákazník pamatoval termín, kdy se prodlužuje, a v případě nezájmu o další spolupráci ji vypověděl,“ říká Zemanová. Připomenout mu to může i vyúčtování, ve kterém dodavatelé od loňska musí vždy zopakovat i termín, kdy stávající smlouva končí.

Pokud dodavatel splní svoji povinnost a s dostatečným předstihem a dostatečně přesně upozorní na změnu ceny, pak může zákazník smlouvu s automatickým prodloužením do 20 dnů před datem prodloužení vypovědět, případně pokud smlouva uvádí jiný způsob, jak se prodloužení vyhnout, může využít ten.

Jestliže ale dodavatel cenu s dostatečným předstihem nezveřejní nebo na její změnu neodkáže dostatečně konkrétně, zákazník má opět právo namítat, že změna není účinná a neplatí.

Názorně: ERÚ radí, jak na smlouvy o energiích

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

19. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

Celkem 16 pokut vyšších než 100 tisíc korun uložila Česká obchodní inspekce řetězcům za nekalé praktiky v období od začátku roku 2022 do konce loňského třetího čtvrtletí. Celková výše... celý článek

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

15. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

Objednáte, zaplatíte a do tří dnů máte zboží doma. Tak vypadá ideální nákup na internetu. Jenže ne vždycky to jde takhle hladce. Jak se bránit, když prodejce nedoručí předem zaplacenou... celý článek

Partners Financial Services