Konec lakování nazeleno. EU se nelíbí zavádějící nápisy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 3. 2023
Víc než polovina tvrzení o použití ekologických materiálů či postupů, které se vyskytují na obalech evropských výrobků, je neurčitá či zavádějící. Vyplývá to ze studie Evropské komise. Ta teď navrhuje způsob, jak lakování nazeleno znemožnit.
Konec lakování nazeleno. EU se nelíbí zavádějící nápisy

Zdroj: Shutterstock

Až se příště při brouzdání mezi regály dočtete na výrobku, že je eko, bude to nejspíš pravda. V současnosti na tyto informace není úplně spoleh. Společnosti působící v Evropské unii mají totiž možnost psát na výrobky informace o tom, jak jsou šetrné a ohleduplné k životnímu prostředí, zcela libovoně. 

Nápisy typu „obal obsahuje recyklované plasty“, případně „výrobek přispěl ke snížení uhlíkové stopy“, jsou ale často uváděny bez důkazů či odůvodnění.

Vzhledem k tomu, že to je zavádějící pro zákazníky a zároveň nespravedlivé vůči společnostem, které skutečně usilují o zlepšení vlivu své činnosti na životní prostředí, rozhodla se Evropská komise zakročit.

Navrhuje směrnici o dokládání environmentálních tvrzení, takzvaná společná kritéria proti lakování nazeleno a zavádějícím environmentálním tvrzením. Návrh doplňuje směrnici o nekalých obchodních praktikách. Schválit ho ještě musí Evropský parlament a Rada. 

Žonglování s CO₂

Ze studie komise z roku 2020 vyplývá, že 53,3 % zkoumaných tvrzení bylo neurčitých, zavádějících nebo neopodstatněných a 40 % bylo zcela nepodložených. Ukázalo se, že tvrzení související se změnou klimatu a dekarbonizací jsou obzvláště náchylná k nejasnostem a nejednoznačnosti. Například že produkty nebo subjekty jsou „klimaticky neutrální“, „uhlíkově neutrální“ či se „100% kompenzací CO₂“.

Bylo rovněž zjištěno, že důvěru spotřebitelů podkopává sám vysoký počet různých „eko“ značek – je jich asi 230. Spotřebitel se pak neorientuje a neví, které může důvěřovat.

Přitom 94 % Evropanů v průzkumu Eurobarometr 501 uvádí, že ochrana životního prostředí je pro ně osobně důležitá, a 68 % souhlasí s tím, že jejich spotřební návyky mají nepříznivý vliv na životní prostředí v Evropě i na celém světě a chtějí s tím něco dělat. K tomu ale potřebují spolehlivé a ověřitelné informace.

Návrh vyžaduje, aby environmentální tvrzení o podílu recyklátů, šetrnosti k přírodě či redukci uhlíkové stopy byla odůvodněna a tato odůvodnění byla ověřována. Chce zároveň zastavit šíření veřejných a soukromých značek environmentální kvality a určit jasný režim pro environmentální tvrzení a značky.

Předtím, než společnosti spotřebitelům oznámí jakýkoli ze zahrnutých druhů „environmentálních tvrzení“, musí být tato tvrzení nezávisle ověřena a doložena vědeckými důkazy.

Anketa

Zajímá vás při nákupech, jestli se vyrábělo s ohledem na životní prostředí?

Transparentní, ověřené, spravedlivé

Pokud směrnice v této podobě projde, budou členské státy odpovědné za to, aby firmy, které budou chtít svoje výrobky prezentovat jako ekologické nebo ekologicky odpovědné, dodržovaly „minimální požadavky na jejich odůvodnění a komunikaci“. Konkrétně:

  • Tvrzení musí být podložena obecně uznávanými vědeckými důkazy, které určují příslušné dopady na životní prostředí a případné kompromisy.  
  • Pokud se produkty nebo organizace porovnávají s jinými produkty a organizacemi, musí být tato srovnání spravedlivá a zakládat se na rovnocenných informacích a údajích.  
  • Tvrzení nebo značky, které používají souhrnné hodnocení celkového dopadu výrobku na životní prostředí, například na biologickou rozmanitost, klima, spotřebu vody, půdu atd., nejsou povolena, pokud tak nestanoví pravidla EU.
  • Systémy environmentálního značení by měly být spolehlivé a důvěryhodné a jejich šíření je třeba regulovat. Nové veřejné systémy, pokud nebudou vytvořeny na úrovni EU, nebudou povoleny.
  • Značky environmentální kvality musí být transparentní, ověřené třetí stranou a musí být podrobeny pravidelnému přezkumu.

Ve výsledku by tedy nápisy na obalech měly být výslovnými tvrzeními. Například: „tričko vyrobené z recyklovaných plastových lahví“, „dodávka s kompenzací CO₂“ nebo „obal vyrobený z 30 % z recyklovaných plastů“.

K udržitelné spotřebě kromě toho přispěje i další přijatý návrh společných pravidel na podporu oprav zboží.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek