Šmejdi mají nový trik. Zneužívají zastropování cen energií

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 18. 2. 2023 | 1 komentář
Šmejdi mají nový trik. Zneužívají zastropování cen energií
Ilustrační podomní prodejce
Zdroj: Shutterstock

Nejasná pravidla kolem cen za energie a jejich zastropování dala prostor také novým druhům podvodů. Takzvaní energošmejdi našli nové triky, jak zneužít důvěřivosti některých lidí a podsouvají jim k podpisu nevýhodné smlouvy s novým dodavatelem. Potvrzují to i zkušenosti zaměstnanců call-center energetických firem.

Podle zákaznického centra ČEZ Prodej podvodníci nechávají zákazníka podepsat smlouvu o odběru energií pod záminkou, že podepisuje dokument, který je nutný k získání zastropovaných cen od státu. Zákazník ve skutečnosti dostane od podomního prodejce k podpisu smlouvu s novým dodavatelem, která je pro něj oproti stávající smlouvě méně výhodná.

Cenové stropy na elektřinu a plyn schválila česká vláda, aby zabránila dalšímu růstu cen energií. V platnosti jsou od začátku letošního roku. Nárok na tuto formu podpory mají všichni odběratelé automaticky, cenový strop stanoví maximální cenu za 1 kWh silové elektřiny na 6,05 Kč s DPH a cenu za 1 kWh plynu na 3,025 Kč s DPH.

Energošmejdi sázejí na to, že ne všichni vědí, že tento strop je automatický. Tedy, že odběratel nemusí nic podepisovat ani o nic žádat, aby platil za energie maximálně tyto ceny. Všichni dodavatelé musí dle zákona všem zákazníkům tuto státní pomoc zprostředkovat.

Podomní obchodníci přesto často lidem vyhrožují odpojením, pokud smlouvu nepodepíšou. Někteří se vydávají za zaměstnance energetických firem nebo státních úřadů. „Těmito nepravdivými tvrzeními vyvíjejí na zákazníka tlak, aby s požadovanými dokumenty souhlasil. ČEZ Prodej apeluje na zákazníky, aby nepodepisovali žádné dokumenty, aniž by si je důkladně přečetli,“ říká Roman Gazdík, mluvčí společnosti. A připomíná, že seriózní dodavatel nikdy nenabízí žádné služby podomním prodejem.

„Nejtypičtějším znakem podvodníků s energiemi je snaha zákazníka přimět co nejrychleji k podpisu smlouvy, aniž by si ji měl čas pořádně přečíst. Řádný obchodník, jehož nabídka je skutečně výhodná, nechá zákazníkovi dostatek času na její prostudování,“ doplňuje mluvčí ČEZ.

Na nekalé praktiky některých dodavatelů znovu upozorňuje také Energetický regulační úřad (ERÚ). Někteří dodavatelé podle ERÚ vyhrožují spotřebitelům, že jejich odběrné místo odpojí od elektřiny nebo plynu poté, co spotřebitel neuhradí jedinou zálohu. Takový postup však může být podle úřadu v rozporu se zákonem.

Energetický zákon stanoví, že k porušení platební povinnosti musí dojít opakovaně. Odpojení odběrného místa by tak mělo hrozit až ve chvíli, kdy spotřebitel neuhradí přinejmenším dvě různé platby za energie, například dvě zálohy nebo jednu zálohu v kombinaci s nedoplatkem z vyúčtování.

„V loňském roce se na nás obrátilo několik desítek spotřebitelů, kterým dodavatel vyhrožoval přerušením dodávek již po neuhrazení jediné zálohy. Často se jednalo o případy, kdy šlo o sporné navýšení záloh. Předcházelo mu například zvýšení ceny, kterým dodavatel mohl porušit fixaci sjednanou ve smlouvě,“ vysvětluje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ.

Jestliže chce dodavatel odpojit spotřebitele od energií, musí ho na každé pochybení v platebních povinnostech nejprve upozornit, a to opakovaně. Po každém upozornění musí navíc poskytnout i přiměřenou lhůtu k úhradě dlužné částky. Není přitom možné, aby dodavatel existenci druhé dlužné platby vytvářel účelově, například tím, že k neuhrazené záloze přidá poplatek za upomínku.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Partners Financial Services