Kriminalita na internetu prudce roste. Policie chystá speciální útvar

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 14. 7. 2022 | 4 komentáře
Kriminalita na internetu prudce roste. Policie chystá speciální útvar

Zdroj: Shutterstock

Takzvaná kyberkriminalita v Česku dál roste. „Loni jsme zaznamenali meziročně téměř osmnáctiprocentní nárůst kriminality páchané v prostředí internetu. Kybernetická kriminalita v roce 2021 činila více než šest procent z celkového počtu všech registrovaných trestných činů,“ řekl policejní prezident ČR Martin Vondrášek na dnešní společné tiskové konferenci s ČSOB. Konkrétně šlo o 9518 případů.

Průběžná čísla za letošní rok policie nezveřejnila, podle Vondráška však pokračuje rostoucí trend. Před deseti lety byl podíl kyberkriminality na celkovém počtu trestných činů jen půl procenta.

Kriminalita v online prostředí podle policie roste kvůli skokovému zvýšení počtu uživatelů e-shopů a bezhotovostních plateb od covidového období. Podle Petra Hutly, člena představenstva ČSOB, je většina kyberútoků vedená ze zahraničí, což ztěžuje identifikaci pachatelů.

Objasněnost trestných činů v online prostředí je asi jedna čtvrtina, zatímco objasněnost všech trestních činů byla bezmála 60 procent. „Hlavní proud hackerů, kteří míří na klienty bank, je z Ruska, Ukrajiny a pobaltských států,“ upřesňuje Hutla.

Nejčastějšími trestnými činy v kyberprostoru jsou podle policie podvody – 42 procent. Nejrozšířenější formou z nich jsou inzertní či prodejní podvody, typicky nedodání zboží či služby po zaslání zálohy či platby, dále pak nejrůznější formy vylákání údajů ke kartě (takzvaný phishing), fiktivní telefonáty napodobující volání bankéře, policisty, případně hlasy úředníků dalších státních institucí.

Druhou největší skupinu (17 procent) v online prostředí tvoří podvody, kterými útočník získá neoprávněný přístup k počítači a k poškozování záznamů, které v něm má uživatel. „Vše, co je pro uživatele důležité, by si měl proto zálohovat na externím disku,“ radí Hutla.

Od klientů bank se útočníci nejčastěji snaží získat přístupová hesla k internetovému bankovnictví a ke kartám stále rafinovanějšími způsoby. Za zvlášť nebezpečný typ podvodu Hutla označil rostoucí rozesílání podvodných SMS zpráv s odkazem, který klienta láká ke kliknutí na určitý link – třeba, že mu byl zablokovaný účet. Tento typ podvodu se u klienta nemusí projevit hned, nicméně když postupuje podle instrukcí podvodníka, stáhne si tím do svého zařízení program, který sleduje jeho aktivity a později ho může připravit o peníze.

Roste je i snaha vylákat od lidí citlivé fotky či videa a následně jimi oběť vydírat. Často tímto způsobem útočníci míří na děti, za jejichž vrstevníky se vydávají. Za loňský rok bylo policii oznámeno na 500 případů dětské pornografie a zneužití dítěte k ní.

Stoupající kriminalita v online prostředí vede ke změnám v policejních útvarech, které se touto trestní činností zabývají. V polovině července vznikne v rámci policie speciální útvar pro boj s kyberkriminalitou, který by do dvou měsíců měl mít vedení. Fungovat má začít od ledna 2023. Budou do něj převedené dvě struktury z Národní centrály proti organizovanému zločinu.


Řádí tu falešný pošťák. Podívejte se, jak vypadá

Fotogalerie: Česká pošta varuje, že přibývá podvodníků vydávajících se za tento státní podnik. Domů si zatím netroufnou, operují po e-mailu nebo SMS. Ukážeme vám, jak takové podvody vypadají. 

Zdroj ukázek podvodných e-mailů a SMS: Česká pošta

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

19. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

Celkem 16 pokut vyšších než 100 tisíc korun uložila Česká obchodní inspekce řetězcům za nekalé praktiky v období od začátku roku 2022 do konce loňského třetího čtvrtletí. Celková výše... celý článek

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

15. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

Objednáte, zaplatíte a do tří dnů máte zboží doma. Tak vypadá ideální nákup na internetu. Jenže ne vždycky to jde takhle hladce. Jak se bránit, když prodejce nedoručí předem zaplacenou... celý článek