Podvodníci se tváří jako ČEZ, lákají na investice

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2022 | 3 komentáře
Podvodníci se tváří jako ČEZ, lákají na investice

Zdroj: Shutterstock

Podvodníci na internetu se schovávají i za značku českého energetického obra. Reklamy na sociálních sítích nebo na Youtube lákají k investování prostřednictvím vymyšlené platformy CEZ Group Investments nebo na údajný nový způsob automatického obchodování s kryptoměnami, který prý ČEZ vyvinul. Skupina ČEZ žádné investiční služby tohoto typu nikdy neposkytovala a neposkytuje.

„Podvodníci reklamy mají velmi do detailů rozpracované: tváří se jako seriózní novinový článek, využívají zcela smyšlená vyjádření představitelů společnosti ČEZ, fotografie z našich tiskových zpráv a záběry z reklamních videí ČEZ,“ říká Alice Horáková, mluvčí ČEZ.

„V poslední době se dokonce v reklamách objevily metody deep fake, kdy si tvůrci vyberou videozáznam s konkrétní osobou a pomocí počítačových technologií jeho či její projev přemluví. Takto falšované video pak má napomáhat vzbudit v inzerovanou službu větší důvěru. V některých podvodných článcích, které jsme zachytili, tímto způsobem zneužívají dokonce i vrcholné představitele České republiky,“ dodává Horáková.

Srovnejte si to s námi

Podvodné články a videa většinou odkazují na externí stránky, které pod příslibem nereálných zisků vyzývají uživatele k registraci. „Apelujeme proto důrazně na všechny, kdo se s takovou reklamou setkají, aby tyto stránky ignorovali, a především aby odmítli registraci a nezadávali žádné osobní údaje. Bohužel se nám již ozvalo několik desítek lidí, kteří po registraci a zaplacení vložného o své peníze přišli,“ říká Horáková.

Na webu, který se tváří jako investiční služba CEZ Group Investments, podvodníci zneužívají konkrétně jméno a fotografii místopředsedy představenstva ČEZu Pavla Cyraniho. Vkládají mu do úst následující sdělení: „Tento veřejný projekt umožní investovat všem českým občanům, protože poptávka po čisté energii roste každým dnem. Naším cílem je přilákat investory z celé země, aby společnost realizovala svou strategii a investoři měli možnost vydělat dalších 3800 až 19 700 eur měsíčně.“

Právníci společnosti ČEZ už podali několik trestních oznámení a s provozovateli internetových platforem (např. Facebook, Youtube apod.) jednají o stažení a zablokování reklam. „Bohužel, jedná se o běh na dlouhou trať, protože jejich tvůrci jsou prakticky nedohledatelní. Nejlepší obranou tedy zůstává obezřetný a skeptický přístup běžných uživatelů internetu,“ říká Horáková.

„Pokud tento typ podvodné reklamy zaznamenáte na sociálních sítích, budeme rádi, když na dané síti na tento příspěvek upozorníte, tj. nahlásíte jej jako podvodný. Čím více hlášení provozovatel dostane, tím pravděpodobněji bude daná reklama zablokována, čímž pomůžete především dalším uživatelům, kteří by se mohli nachytat,“ žádá mluvčí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

ČEZ, investice, phishing, podvod

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services