Řádí tu falešný pošťák. Podívejte se, jak ho poznat

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2022 | 9 komentářů
Česká pošta varuje, že přibývá podvodníků vydávajících se za tento státní podnik. Domů si zatím netroufnou, operují po e-mailu nebo SMS. Ukážeme, jak takové podvody vypadají.
Řádí tu falešný pošťák. Podívejte se, jak ho poznat

Zdroj: Shutterstock

Podvodů zneužívajících jméno České pošty stále přibývá. Často jde o e-maily ohledně doručení balíku, který je údajně nutné zaplatit, nebo o falešné výhry v soutěži.

Rozšiřují se také podvody v souvislosti s inzeráty na prodej či koupi zboží. Scénář je podobný: Podvodný kupující nabízí služby České pošty k doručení zásilky a zároveň nabízí údajně bezpečnou platbu prostřednictvím webu pošty. Chce údaje k platební kartě – a pak je zneužije.

V dalším případě podvodník kontaktuje prodávajícího, že má zájem o jeho inzerované zboží. Nabízí, že zařídí doručení Českou poštou na vlastní náklady. Pošle jakéhosi kurýra, který může přijít v jakémkoliv vhodném čase. Podvodník údajně zaplatí za zboží a doručení a následně zašle odkaz pro potvrzení objednávky. Prodávající by měl poté obdržet platbu.

Česká pošta vyzývá, aby lidé dbali zvýšené opatrnosti při poskytování údajů o svých platebních kartách či přímo u plateb. Často pomůže pozorné přečtení textu a zamyšlení se nad jeho smyslem.

Podívejte se na ukázky podvodů, které zachytila Česká pošta.

Fotogalerie: Pošta? Ne, takhle vypadají podvody!

Zdroj ukázek podvodných e-mailů a SMS: Česká pošta

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2022 15:44, pedro

To je pěkné, že ČP varuje před falešnými dopravci. Ale měla by také varovat před neseriózní a neschopnou ČP. Osobní zkušenost: Zaplatil jsem sporák, prodejce ho předal ČP, obdržel jem e-mail o převzetí a dál nic. Po 14ti dnech marných urgencí a dotazů, kdy nikdo nic nevěděl a nemohl zjistit, jsem prodejce požádal o vrácení peněz. A není to jediná špatná zkušenost.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

19. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Nejvíc pokut za nekalé praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

Celkem 16 pokut vyšších než 100 tisíc korun uložila Česká obchodní inspekce řetězcům za nekalé praktiky v období od začátku roku 2022 do konce loňského třetího čtvrtletí. Celková výše... celý článek

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

15. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Zaplatili jste, ale zboží z e-shopu nepřišlo. Jak dostat peníze zpět

Objednáte, zaplatíte a do tří dnů máte zboží doma. Tak vypadá ideální nákup na internetu. Jenže ne vždycky to jde takhle hladce. Jak se bránit, když prodejce nedoručí předem zaplacenou... celý článek