Nový podvod na klienty Bohemia Energy. Zneužívá známá jména

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 11. 2021 09:45 aktualizováno 25. 11. 2021 18:30 | 5 komentářů
Nový podvod na klienty Bohemia Energy. Zneužívá známá jména

Zdroj: Shutterstock

Na bývalé klienty společnosti Bohemia Energy míří nový podvod. Zneužívá jména lidí, kteří se před několika lety angažovali v akci Poplatky zpět.

Web na adrese poplatky-zpet.cz lidem slibuje, že jim pomůže získat odškodné od Bohemia Energy. A vydává se za pokračovatele zmíněné iniciativy, která v první polovině minulého desetiletí lidem slibovala, že z bank vymůže zpátky peníze zaplacené na poplatcích za vedení úvěrových účtů.

Za tehdejší iniciativou stáli právníci Petr Němec, Petr Toman a také současný poslanec Patrik Nacher (ANO). Na webu poplatky-zpet.cz je společná fotka všech tří pánů z tiskové konference v roce 2013. Všichni tři už se proti tomu ozvali.

„Tato iniciativa nemá s iniciativou Poplatky zpět a zapojenými právníky nic společného. Má fotka je využita neoprávněně. Nic o nich nevím. Web neobsahuje základní údaje a porušuje zákony a advokátní předpisy,“ varoval Petr Němec, další dva pánové se k němu vzápětí přidali.

Web na adrese poplatky-zpet.cz chce po lidech, kteří mají zájem o odškodnění od Bohemia Energy osobní údaje – jméno, adresu, telefon, e-mail a adresu odběrného místa.

Na webu nenajdeme žádné kontaktní údaje. Zjistit, kdo za ním stojí, nejde ani podle vlastníka domény. Registrátorem je americká společnost Domains By Proxy, která skrývá skutečného majitele domémy, napsal web Měšec.cz.

Autorům podvodného webu se navíc podařilo napálit i novináře z agentury ČTK. Ta včera vydala o projektu zprávu, v němž se odvolává na tiskovou zprávu od „iniciativy Poplatky zpět“. Je tak možné, že podvodníci už získali mnoho kontaktů na bývalé klienty Bohemia Energy. Ti by tak měli být opatrní – dá se čekat, že podvodníci budou chtít získané kontakty využít.

Redakci webu Peníze.cz se den po vydání textu ozval údajný mluvčí projektu podepsaný jako Radim Molnár (v podpisu e-mailu na něj není telefonní číslo a nikdo s takovým jménem za sebou nemá dohledatelnou minulost v pozici mluvčího v jakékoli jiné firmě či projektu). Pochybnosti ohledně toho, kdo za projektem stojí a proč chybí konkrétní kontakt, nevyjasnil. Zneužití jmen Petra Němce, Patrika Nachera a Petra Tomana vysvětluje tím, že „nová iniciativa je držitelem ochranné známky tohoto projektu, kterou v současné době vlastní zahraniční investor“.

Celou věcí by se také měly zabývat orgány činné v trestním řízení. Pirátský analytik Janusz Konieczny totiž k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Ten podle něj mohl zneužít kauzu skupiny Bohemia Energy při oslovování bývalých klientů této skupiny a mohl se dopustit podvodu a neoprávněného nakládání s osobními údaji a případně páchat další trestné činy.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

23. 2. 2024 | Petr Kučera

Z čísla banky volá podvodník. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přichází s konkrétními návrhy, jak bojovat s novým druhem podvodu. Cílem je omezit takzvaný spoofing – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel... celý článek