Fixace jak od Bohemia Energy. Úřad varuje před nekalými praktikami

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 11. 2021 | 19 komentářů
Fixace jak od Bohemia Energy. Úřad varuje před nekalými praktikami

Zdroj: Shutterstock

Energetický regulační úřad (ERÚ) upozorňuje, aby lidé, kteří teď uzavírají nové smlouvy s dodavateli energií, dobře četli jejich podmínky. Úřad zaznamenal rozšíření praxe, kdy jsou spotřebitelům nabízeny produkty, které se tváří, že fixují cenu na určité období, ale ve skutečnosti tomu tak není.

„O domnělou fixaci jde proto, že ji může dodavatel jednostranně měnit, nebo dokonce kdykoliv vypovědět smlouvu jako takovou. ERÚ již vyzval dodavatele, aby s takovými praktikami přestali, v konkrétních případech na ně totiž může být nahlíženo jako na nekalou obchodní praktiku,“ říká Michal Kebort, mluvčí úřadu. Jména dodavatelů, kteří takto postupují, úřad neuvedl.

„Množí se případy, kdy dodavatelé rovnou do smluvních podmínek přidávají výluky, které jim v budoucnu umožní údajně fixované ceny měnit. Volí například stejný postup, jaký zkoušela Bohemia Energy, když nabízejí k podpisu smlouvy na dobu neurčitou ve spojení s fixací. V praxi je pak nic nenutí, aby svůj závazek dodrželi po celou slibovanou dobu. Vyzvali jsme všechny dodavatele, aby takové kroky vůbec nezkoušeli. V opačném případě je budeme šetřit pro nekalé obchodní praktiky,“ říká Markéta Zemanová, radní ERÚ.

Princip obcházení fixace přes smlouvu na dobu neurčitou staví na tom, že dodavatel s cenou sice hýbat nemůže, zato však může jednoduše vypovědět smlouvu jako celek. Když se mu produkt přestane vyplácet, například kvůli růstu ceny energií na burzách, smlouvu vypoví a po uplynutí tříměsíční zákonné lhůty ukončí celý produkt. Podobně postupovala před ukončením činnosti Bohemia Energy.

Dále se objevují případy, kdy dodavatelé prodají takzvanou odštěpnou část závodu, tedy část podniku včetně jejich klientů. Nový dodavatel pak ruší stávající smlouvy a spotřebitele nutí podepsat nové.

„Jestliže ale smlouva nezahrnuje žádné výluky, kterých by mohl nový dodavatel využít, postupovat takto nemůže. Při koupi odštěpné části závodu přebírá totiž klienty včetně závazků. Nejde tak o změnu dodavatele, spotřebitel by si měl všimnout nanejvýš změny loga ve vyúčtování, ale stávající závazky (původního dodavatele) nový dodavatel musí dodržet beze změn,“ vysvětluje Kebort.

„Spotřebitel je z principu slabší smluvní stranou, a tak na něj nahlíží i zákon. Jestliže dodavatel zákazníkům tvrdí, že jde o fixaci na dva roky, ale moc dobře ví, že fixaci nemusí díky výlukám nebo formě uzavírané smlouvy dodržet, určitě to není férový přístup. Stejné je to s vnucováním nových smluv a dodatků, jestliže na to nemá dodavatel nárok. U některých dodavatelů už naše šetření běží a zřejmě nezůstane jen u nich,“ říká Ladislav Havel, radní ERÚ.

Vzhledem k rozšíření praxe obcházení fixací doporučuje ERÚ spotřebitelům, aby nedůvěřovali marketingovým tahákům a slibům prodejců. „Jedinou obranou proti nekorektnímu přístupu některých dodavatelů je opatrnost, nutnost bedlivě si prostudovat smlouvu i všeobecné obchodní podmínky. Pouze to, co je v nich psáno, je skutečně dáno. Podezření na protizákonný postup dodavatelů energií samozřejmě spotřebitelé mohou hlásit na ERÚ, který tyto případy prověřuje,“ říká Kebort.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2021 0:22, Pavel

ERÚ dává rady, místo aby konal. Za ty kecy je pro nás drahý. Každý není vzdělaný právník, energetik, aby našel detaily a chybu ve smlouvě. Stát musí dát mantinely a řád. Jinak je občanům k ničemu. Tak hlidejte a konejte, páni poslanci, úřadové.Zatim ve svých funkcích od věků jen tloustnete a obhajujete po každém průšvihu svoje chyby, vymlouváte se na svobodu podnikání. Že s tím nemůžete nic dělat? Tak vás nepotřebujeme.

Zobrazit celé vlákno

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2021 15:37, Toupalova

Před měsícem jsme podepsali smlouvu Bohemii na správu odborných míst,tu jsem po týdnu vypověděl,oni nás hodili dodavateli eYellou a teď se jich nemůžeme zbavit. Co s Tím??

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

23. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z... celý článek