Podvodníci na Bazoši lákají na nedostatkové zboží

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 9. 6. 2021 | 4 komentáře
Podvodníci na Bazoši lákají na nedostatkové zboží

Zdroj: Shutterstock

Na českých online tržištích se opět vyskytují podvodné inzeráty, které se snaží vytáhnout z lidí peníze. „Většinu podvodných aktivit momentálně zaznamenáváme na Bazoši, ale doporučujeme být obezřetní také na dalších inzertních webech,“ upozorňují analytici antivirové společnosti Avast.

Podle nich teď na webu Bazoš.cz pododníci lákají na inzeráty s aktuálně nedostatkovými grafickými kartami.

„Oblíbené jsou především kvalitní karty, jakými jsou například GeForce RTX nebo Radeon RX6800. Podvodníkům pomáhá, že ceny karet v poslední době prudce vzrostly. Mohou tím svou levnou nabídkou opravdu zaujmout,“ říká Alexej Savčin, odborník na phishing společnosti Avast.

Hned na úvod by zájemce o koupi měla zarazit špatná čeština. Popis produktu je zmatečný, psaný s chybami. Podle Savčina to prozrazuje použití strojového překladu a podvodník tedy nebude z Česka.

Zdroj: Avast

Podvodný inzerát na Bazoši.

Analytici Avastu na jednu takovou nabídku odepsali. V e-mailu, který obratem přišel, byly opět češtinářské chyby. Informace navíc neseděly s těmi z inzerátu. Například se lišily údaje o původu grafické karty nebo možnostech jejího doručení. V další komunikaci pak podvodník dokonce slevil ze své ceny o téměř deset tisíc korun, aniž by ho o to někdo žádal.

Zdroj: Avast

Píše podvodník: Ahoj pane nebo paní!

Pozorného nakupujícího by mohlo znejistět i to, že údajný prodávající, který původně nabízel vyzvednutí v Lipové u Chebu, má účet ve španělské bance BBVA.

Podobnou vlnu podvodů Avast kromě Česka zaznamenal také v Polsku, Rusku, na Ukrajině nebo ve Spojených státech amerických.

Analytici Avastu upozorňují také na pokračování podvodu, na který upozornili už na začátku února. Tentokrát podvodníci zneužívají webu Sbazar.cz. I tady lákají na výhodnou nabídku, chtějí ale všechny vaše peníze na účtu.

Scénář je zprvu stejný. Zareagujete na výhodný inzerát, dostanete odpověď a chystáte se na platbu. Podvodník vám zašle odkaz na zaplacení zboží předem pomocí elektronické peněženky. Otevře se stránka, která shrnuje vaši objednávku v cizím jazyce, což už samo o sobě je nanejvýš podezřelé, a chce po vás osobní údaje.

„Pak vás přesměruje na falešný platební portál. Zločinec po vás chce veškeré informace z vaší debetní karty a k tomu mu máte uvést stav vašeho konta. Proč? Aby přesně věděl, kolik peněz může získat. A držet se zpátky rozhodně nebude,“ říká Savčin. Aby stránka působila věrohodněji, přidali na ní podvodníci symbol zamčeného zámku s nápisem Secure Connection a loga i jména karetních společností. Podvodníci také v tomto případě na všech stránkách zneužívají i logo Sbazaru.

Zdroj: Avast

Uveďte i, o kolik vás připravíme. Podvodná platební brána chce znát i zůstatek.

Posledním krokem k dokonání podvodu je ověření platby. „Tato část má za úkol vylákat ověřovací SMS zaslanou bankou tak, aby ji útočníci mohli použít k potvrzení převodu peněz na svůj účet. Vzhledem k nutnosti zadat zůstatek na účtu uživatele lze předpokládat, že se útočníci nezdráhají zcela vyprázdnit účty svých obětí,“ varuje Savčin.

Zdroj: Avast

A tady nám to potvrďte. Podvodníci chtějí kód z SMS. Kdo to zadá, má po penězích.

Jak se nikdy nespálit? „Rozhodně neposílejte peníze předem, pokud prodávajícího neznáte a nemá ani žádné recenze či záznamy o prodejích z minulosti,“ radí Savčin.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

nákupy, phishing, podvod, spotřebitel

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services